Potraviny pre výživu pokožky a vlasov

Výživa je predovšetkým o vyživovaní tela správnymi potravinami a živinami. Niektorí ľudia však majú tendenciu zabúdať, že aj pokožka a vlasy potrebujú výživu a že zohrávajú dôležitú úlohu v celkovom zdraví a pohode.
Koža je najväčším orgánom tela. Slúži ako primárna bariéra proti patogénom v životnom prostredí. Pokožka slúži aj ako ochrana pred stratou tekutín zvnútra tela, a preto by sa mala udržiavať zdravá a chránená pred ultrafialovým svetlom. Podobne aj vlasy poskytujú tepelnú izoláciu a chladenie a chránia človeka pred ultrafialovým žiarením.
Čo je vonkajšia výživa a prečo je dôležitá?
To, čo sa nazýva „vonkajšia výživa“ je jednoducho o dosahovaní a udržiavaní zdravej pokožky a vlasov. Tak ako srdce, mozog a svaly potrebujú správnu výživu pre dlhodobé zdravie, pokožka a vlasy potrebujú správnu výživu, aby mohli vykonávať svoje funkcie:
- ochranu
- termoreguláciu
- zmyslové vnímanie
- sekréciu a vylučovanie
Možno to nie je prekvapujúce, no vnútorná a vonkajšia výživa sú hlboko prepojené.
Jedlo ovplyvňuje zdravie pokožky a vlasov
Stav pokožky a vlasov je ovplyvnený stravou, vekom a podmienkami prostredia. Niektoré z týchto faktorov sa nedajú ovplyvniť – starnutie alebo klíma. No strava sa kontrolovať dá.
Rôzne živiny vrátane bielkovín, antioxidantov, vitamínov a kolagénu môžu pomôcť zlepšiť zdravie pokožky a vlasov. Ľudia s peknou pokožkou a vlasmi majú tendenciu mať každodenné zdravé návyky.
V nasledujúcich riadkoch sú odporúčané potraviny a živiny pre zdravú a žiarivú pokožku a vlasy.
Potraviny bohaté na bielkoviny
Každá bunka potrebuje na udržanie života bielkoviny. Proteín je tiež primárnym materiálom používaným na obnovu opotrebovaných alebo odumretých buniek. Svaly, vlasy, nechty, pokožka a oči sú vyrobené z bielkovín. Strava s nízkym obsahom bielkovín v priebehu mnohých mesiacov môže spôsobiť stratu tónu pleti, rednutie vlasov a vrásky nad rámec toho, čo by bolo primerané pre chronologický vek.
Zahrnutie bielkovín do stravy zo zdrojov, ako je kuracie mäso, mäso, ryby, sója alebo tofu, pomôže vyriešiť tento problém. Proteínové kokteily nahradzujúce jedlo sú tiež skvelou možnosťou konzumácie bielkovín. Vynikajúce bielkovinové raňajky podporia zdravie pokožky.
Vitamíny A, C a E
Zatiaľ čo bielkoviny sú nevyhnutné na dosiahnutie zdravej pokožky a vlasov, dôležité sú aj vitamíny s antioxidačnými vlastnosťami. Dôležité sú najmä vitamíny A, C a E.
Nedostatok ktorejkoľvek z týchto mikroživín môže ovplyvniť zdravie pokožky. Pokožka ľahko vykazuje účinky oxidačného poškodenia a antioxidanty sa ukázali ako účinné pri ochrane pokožky pred oxidačným poškodením.
Tu je návod, ako vitamíny A, C a E podporujú vonkajšiu výživu:
Vitamín A
Existujú dva typy vitamínu A: retinoidy (vopred vytvorený vitamín A) a karotenoidy (vopred vytvorený vitamín A). Pečeň premieňa oba typy na retinol, ktorý stimuluje tvorbu nových kožných buniek a zabraňuje vypadávaniu vlasov.
Dobrými zdrojmi vitamínu A sú ovocie a zelenina bohaté na žlté až červené pigmenty, ako aj zelená listová zelenina.
Vitamín C
Vitamín C je kľúčový pre to, aby si telo dokázalo prirodzene vytvárať vlastný kolagén. Pri nedostatku vitamínu C sa produkuje nestabilný kolagén, ktorý poskytuje slabý štrukturálny rámec na opravu tkaniva. Vitamín C sa tiež podieľa na tvorbe určitých lipidov, ktoré pomáhajú pri rekonštrukcii epidermis, t.j. vonkajšej vrstvy kože, pri poškodení.
Dobrým zdrojom vitamínu C sú citrusové plody, ako sú pomaranče a citróny, paprika, jahody, brokolica a kel.
Vitamín E
Vitamín E funguje ako antioxidant prerušujúci reťazec vďaka svojej schopnosti rýchlo vypudiť radikály skôr, ako stihnú reagovať s inými lipidmi. Tým sa ukončí šírenie oxidačných procesov v membránach. Okrem toho vitamín E pomáha posilňovať funkciu kožnej bariéry.
Dobrým zdrojom vitamínu E sú slnečnicové semienka, mandle, arašidy, tekvica a červená paprika.
Denné užívanie multivitamínov je tiež vynikajúci spôsob, ako pokožke zabezpečiť mikroživiny, ktoré potrebuje pre svoje zdravie.
Potraviny a doplnky bohaté na kolagén
Počas procesu starnutia, ktorý začína vo veku okolo 20 rokov, pokožka trpí postupnou stratou vlhkosti a stáva sa čoraz suchšou. Keď sa to stane, dermis sa stáva tenšou, spojivové tkanivo stráca svoju pevnosť a pružnosť, začínajú sa objavovať vrásky a ochabovanie.
Kolagén v ľudskom tele tvorí 25 až 30 percent z celkového množstva bielkovín, z čoho asi 75 percent tvorí kožný kolagén. Kolagén sa nachádza predovšetkým v spojivovom tkanive a je zodpovedný za pevnú štruktúru dermis.
Niektoré príklady potravín bohatých na kolagén zahŕňajú listovú zeleninu, červenú a žltú zeleninu, bobuľové ovocie, citrusové plody, ryby, kuracie mäso, vaječné bielka, avokádo, sóju, fazuľu a biely čaj.
Kolagén je dostupný aj ako výživový doplnok. Hydrolyzovaný kolagén je typ kolagénu, ktorý sa pri použití ako doplnok ľahko vstrebáva do krvného obehu. Môže zvýšiť elasticitu pokožky, hustotu pokožky, redukovať vrásky a podporiť hladkú pokožku.
Dostatočná hydratácia
Značné množstvo kožného tkaniva tvorí voda. Okolo 25 až 30 percent. Z tohto dôvodu je dôležité piť veľa tekutín, čo zabráni tvorbe suchej a dehydrovanej pokožky.
Výživa zohráva zásadnú úlohu pri zdravej pokožke a vlasoch. Je to najlepšia cesta, ako vyzerať a cítiť sa skvele. Keď sa telo vyživuje zvnútra správnym jedlom a živinami, odvďačí sa za to mladistvou a žiarivou pokožkou a vlasmi. To v konečnom dôsledku podporí lepšiu pohodu a sebadôveru.