Kto chce chudnúť, nech raňajkuje

Správna výživa, to je súbor odporúčaní, ktoré sa zakladajú na odborných poznatkoch. Každý, kto chce byť v dobrej kondícii a udržiavať si primeranú hmotnosť, musí svoje telo nastaviť nie na šetriaci, ale na spotrebný režim. Vysvetlenie sa nachádza v článku.

Ak chce človek schudnúť, základom je vhodná, zdravá strava a dostatok pohybu. Pomôcť môže napríklad aj to, že človek zaradí do svojho jedálnička pravidelné raňajky.

Raňajky so správnym pomerom chudých bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov pomôžu zahnať hlad a dodať telu energiu počas celého dňa.

Pravidelné raňajky napokon naštartujú metabolizmus, ktorý sa automaticky zapne do spotrebného režimu. Ten ak práve nemá čo konzumovať, odoberá zo zásob. Organizmus by však nemal byť dlho bez stravy, pretože sa v takom prípade začne správať šetriaco a s chudnutím je koniec.

Čo je dôležité pre chudnutie?

To, či telo priberá, chudne alebo sa udržiava na vyrovnanej hladine, závisí od viacerých faktorov. Pri chudnutí je potrebné dbať predovšetkým na dve veci, ktorými sú:

  • pohyb
  • strava

O užitočnosti pohybu netreba pochybovať. Dôležitý je každodenný pohyb a ráta sa aj obyčajná prechádzka. Tá rozdýcha pľúca a zlepší kondíciu. Hlavnou témou tohto článku je jedálniček.

Bez zdravého životného štýlu a správnej stravy môže byť ťažké udržať si úbytok hmotnosti. Je dôležité udržiavať si dôsledné zdravé návyky, aby sa zabezpečilo, že sa požadovaná hmotnosť nevráti späť.

Pri chudnutí pomáha pohyb a zdravá strava

Na udržanie hmotnosti treba vykonávať aj primerané cvičenie. Pravidelné cvičenie by sa malo vykonávať denne, aby sa zabezpečila svalová sila a podporilo spaľovanie kalórií. Do rutiny možno zaradiť rôzne druhy cvičení ako aeróbne cvičenia, posilňovacie cvičenia a kardiovaskulárne cvičenia.

Treba si tiež vytvoriť plán stravovania, ktorý pozostáva zo zdravých potravín s vysokým obsahom živín a nízkym obsahom cukru, nasýtených tukov a sodíka. Je lepšie jesť niekoľko malých jedál počas dňa, než sa prejedať na jedno posedenie. Veľkosť porcií by tiež mala byť v súlade s individuálnymi potrebami a všeobecnými vekovými smernicami.

Dôležité je dostatočne spať a zostať hydratovaný pitím dostatočného množstva tekutín, napríklad vody. Kofeín a alkohol by sa mali konzumovať s mierou, aby sa zabezpečilo, že hladina energie v tele počas dňa neklesne.

Pri chudnutí a udržaní váhy netreba zabúdať ani na správnu motiváciu. Pomôcť môže napríklad sledovanie a zaznamenanie pokroku, ktoré človek dosiahol. To možno dosiahnuť prostredníctvom denného váženia, záznamov o jedle a denníkov aktivít.

Sledovanie pokroku môže pomôcť udržať motiváciu a správny postup. Ľudia si tiež môžu stanoviť ciele a po ich splnení sa odmeniť.

Napokon, stres treba zvládať zdravým spôsobom. Príliš veľa stresu môže spôsobiť chuť na nezdravé občerstvenie a viesť k nárastu hmotnosti.

Jednotlivci by mali hľadať aktivity na zmiernenie stresu ako joga, hlboké dýchanie, aktivity na čerstvom vzduchu a v prípade potreby aj rozhovor s terapeutom.

Dodržiavanie týchto tipov môže jednotlivcovi pomôcť udržať si želaný úbytok hmotnosti. Vytvorením zdravších návykov a zavedením rutinných postupov je možné udržať si hmotnosť a udržať si zdravší životný štýl.

Tí, ktorí chcú do tejto rutiny zakomponovať prírodné doplnky na chudnutie, si môžu naštudovať viac o šumivých tabletách Activestin.

Stravovanie sa počas chudnutia

Jedálniček má tvoriť pestrá, kaloricky primeraná strava, ktorá bude obsahovať:

  • čerstvú zeleninu
  • bielkoviny z mäsa
  • kyslomliečne výrobky
  • sacharidy pochádzajúce buď z ovocia alebo z celozrnného pečiva
  • vhodné tuky

Dominovať by mali nenasýtené mastné kyseliny vrátane esenciálnych. Telo ich musí nutne prijať stravou, pretože si ich organizmus nedokáže vytvoriť sám. Sú to mastné kyseliny z rastlinných zdrojov, či už oleje alebo rastlinné nátierky, prípadne tuky pochádzajúce z rýb. Tieto potraviny sú bohatým zdrojom ochranných omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Medzi potraviny, ktorým sa treba naopak čo najviac vyhýbať patria:

  • cukor
  • sladené nápoje
  • priemyselné cukrovinky
  • nasýtené tuky, ktoré by mali tvoriť maximálne tretinu denného príjmu

Telo by malo prijať len toľko energie, koľko vydá. Respektíve, ak chce niekto ísť pomaly a postupne s váhou o pár kíl dole, tak by mal prijímať množstvo kalórií len mierne pod dennou spotrebou. Príjem energie by navyše mal byť rozložený na celý deň.

Význam raňajok

Najdôležitejším jedlom dňa pre úspešné fungovanie sú raňajky. Po spánku, počas ktorého tráviaca sústava spracovala predchádzajúci deň, je telo pripravené prijať novú energiu.

Konzumácia raňajok pomáha znižovať hlad, kontrolovať chuť na jedlo a obmedzovať maškrtenie počas dňa. To môže viesť k nižšej spotrebe kalórií a v konečnom dôsledku k lepším výsledkom pri chudnutí.

Konzumácia raňajok so správnym pomerom chudých bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov pomôže zahnať hlad a dodať trvalú energiu počas celého dňa.

Ak telo nedostane energiu z raňajok, metabolizmus sa prepne na šetriaci režim. V momente, keď telo získa stravu hoci až na obed, nebude s potravou narábať priebežne. Namiesto toho ho začne ukladať v energetických zásobárňach, teda v telesnom tuku.

Opakom šetriaceho režimu tela je spotrebný režim. Telo vtedy priebežne dostáva potravu, ktorú priebežne spracúva a netvorí zbytočné zásoby na horšie časy. Je navyknuté nešetriť. Extrémom je ale nadmerný príjem kalórií, ktoré telo už nedokáže priebežne spracovať a odkladá si ho na „horšie časy“.

Konzumácia raňajok sa spája aj s lepšími výsledkami v posilňovni. Tí, ktorí pravidelne jedia zdravé raňajky, majú zvyčajne viac energie a lepšie sa sústredia na každodenné cvičenie. Raňajkovanie pomáha udržiavať váš metabolizmus v silnom chode, vďaka čomu vaše telo každý deň spáli viac kalórií.

Čo sa stane ak človek nemá raňajky?

Telo sa prepne do spomínaného šetriaceho režimu. Tento stav je zaťažujúci aj pre kardiovaskulárny systém. Telo v momente šetriaceho režimu sa totiž stará o odkladanie energie a riadi procesy v tele tak, aby dostávali jednotlivé orgány menej energie a nepracovali tak naplno.

Medzi typické prejavy patrí:

  • spmalenie regenerácie – nie je na ňu energia
  • zníži sa psychická aktivita
  • zníži sa pracovná výkonnosť
  • zvýši sa nervozita a únava

V priebežnom spotrebnom režime majú jednotlivé orgány dostatok energie, pracujú podľa potreby, majú dosť energie na regeneráciu, pracovné výkony a duševnú pohodu.

Ani raňajkové jedlá nemusia byť vždy rovnakého druhu. Existuje množstvo zdravých a chutných raňajok, od smoothies a ovsených vločiek až po vajíčka a toasty. Treba však dávať pozor na veľkosť porcií a dávať pozor na pridaný cukor alebo nezdravé tuky. Pri starostlivom plánovaní jedál a troche kreativity môžu byť raňajky zdravé aj chutné.

Pravidelné raňajky predstavujú jednoduchý, ale účinný nástroj na udržanie zdravej hmotnosti. Pomôžu regulovať chuť do jedla, zvýšia energiu a poskytnú trvalú spokojnosť. Raňajkovanie pomáha udržiavať metabolizmus produktívny, čo vedie k lepším celkovým výsledkom pri dosahovaní cieľov v oblasti chudnutia.

Ako by sa malo správne jesť?

Malo by sa jesť 5-krát denne. Ako prvé, raňajky, by mali predstavovať 25 percent denného kalorického príjmu. Potom desiata a olovrant po 10 percent. Zvyšok by sa mal rozdeliť medzi obed a večeru s tým, že večera by mala byť približne tri hodiny pred spaním.

Aké raňajky jesť pri chudnutí?

Základom je pestrá strava. Telo poteší napríklad celozrnné pečivo so sardinkovou, syrovou alebo tvarohovou nátierkou v kombinácii s kvalitným rastlinným tukom. Raňajky sa môžu spestriť zeleninou a vareným vajíčkom.

Rovnako je skvelé dať si napríklad jogurt s ovsenými vločkami a orechmi. Teplé raňajky v podobe vaječnej omelety s paradajkami a zeleninou možno pripraviť tiež napríklad na rastlinnom tuku.

Pravidelné raňajky napokon naštartujú metabolizmus, ktorý sa automaticky zapne do spotrebného režimu. Ten ak práve nemá čo konzumovať, odoberá zo zásob. Organizmus by však nemal byť dlho bez stravy, pretože sa v takom prípade začne správať šetriaco a s chudnutím je koniec.