Ako vyrobiť domáce mandľové mlieko
Kupované v obchode je obohatené o vitamín A, vitamín B-12, vitamín D a niekoľko ďalších živín, ktoré sa zhodujú s kravským mliekom. Aj keď domáce mandľové mlieko nie je obohatené, stále ho môžete urobiť výživným a zdravším tým, že po rozmixovaní nebudete cediť dužinu.
Ak sa chystáte použiť mandľové mlieko do cereálií, ovsených vločiek, kaší, pudingov, polievok, karí, šejkov a smoothies, cedenie jednoducho vynechajte. Týmto spôsobom je plytvanie nulové.
Dva spôsoby výroby
Takže v podstate existujú 2 spôsoby, ako si môžete mandľové mlieko vyrobiť doma. Jedna je pasírovaním a druhá je bez pasírovania. V tomto príspevku som zdieľal 2 spôsoby použitia mixéra a odšťavovača za studena.
Mandľové mlieko sa vyrába jednoduchým zmiešaním namočených mandlí s vodou buď v mixéri, výrobníku orechového mlieka alebo v pomalom odšťavovači (studený lis). Pyré je plnohodnotné mandľové mlieko. Na základe osobných preferencií je možné oddeliť dužinu.
Mandľové mlieko môže byť osladené medom, javorovým sirupom, agáve, datľami alebo inými sladidlami, aby sa napodobnila prirodzená sladkosť skutočného mlieka. Môže sa tiež spracovať s kakaovým práškom, bobuľami alebo iným ovocím na vytvorenie ochuteného nápoja. Ak chcete zvýšiť krémovosť, môžete tiež primiešať trochu kešu.
Profesionálne tipy
Uistite sa, že ste mandle pred a po namáčaní dobre opláchli. Je to veľký rozdiel v chuti, farbe a trvanlivosti mandľového mlieka.
Pre dosiahnutie najlepších zdravotných výhod rozmixujte orechy a konzumujte mandľové mlieko čo najskôr, namiesto toho, aby ste ho skladovali na neskôr.
Ak nechcete cediť dužinu, použite výrobník orechového mlieka alebo vysokorýchlostný mixér. Bežné mixéry nedokážu rozmixovať mandle na hladké mlieko.
Mandľové mlieko, ktoré nie je precedené, nie je dobré zohrievať a dokonca ani vmiešať do kávy a čaju. Dužina sa oddelí, len čo sa mlieko mierne zahreje. Nefiltrované mandľové mlieko je skvelé len do cereálií, smoothies, polievok, karí a šejkov.
Prepasírovaná dužina je takmer bez chuti, no napriek tomu je jedlá, takže sa dá použiť do karí a polievok ako zahusťovadlo.
Ďalšie tipy na prípravu
Namočené mandle uchovávajte v chladničke 3 až 4 dni. Môžete ich namočiť raz za 3 až 4 dni a pripraviť si čerstvé mlieko každý deň.
Ak si chcete vyrobiť viac ako 2 porcie mandľového mlieka, lúpanie pokožky nie je prakticky možné každý deň. Ak predsa len chcete šupku olúpať, jednoduchší spôsob je orechy zmraziť a pridať do teplej vody. Po 20 až 30 minútach sa pokožka sama uvoľní. Odstráňte ich.
Ako používať mandľové mlieko
Najjednoduchší spôsob, ako začleniť mandľové mlieko do vašej každodennej rutiny, je zaradiť ho do raňajok. Podávajte ho obyčajné ako nápoj alebo si ho nalejte do cereálií, kaše či polievok. Veľká väčšina ľudí ho používa aj v káve a čaji.
Ďalším skvelým miestom na zapracovanie mandľového mlieka je ranné smoothie. Jednoducho najprv rozmixujte mandle s vodou, aby ste získali mlieko, potom pridajte svoje obľúbené ovocie a rozmixujte. My si miešame mlieko s výživným jedlom, čím prijmeme už ráno viac ako 60% dennej potreby živín. Vyskúšajte viac receptov na naše zdravé raňajky, kde môžete klasické mlieko nahradiť mandľovým.
Použitie buničiny
Ak sa po príprave mandľového mlieka rozhodnete precediť dužinu, môžete ju schladiť alebo zmraziť a použiť na mnoho spôsobov. Dá sa aj dehydrovať a uskladniť na ďalšie použitie.
Ale ak pravidelne vyrábate veľa mandľového mlieka, dehydratácia takého množstva dužiny nie je naozaj praktická. Môžete ho teda pridať do karí, chutney, polievok alebo restovanej zeleniny.
Dehydratovanú buničinu alebo dužinu môžete použiť na obaľovanie guličiek, do cesta koláča.
Ak pečiete často, môžete ho pridať do dávky koláčikov. Môžete si tiež pripraviť krekry, granolu alebo energetické sústa!
Tip: Vyskúšajte vyrobiť mandľové mlieko s deťmi. Je to zábava. S dobrými návykmi začnite včas: 7 dôvodov prečo zapojiť deti do práce v kuchyni