Orechová bublanina

orechová bublanina

Orechová bublanina je chutné sladké pečivo na oslavu, ktoré je vyrobené z kysnutého cesta, ktoré je plnené orechovou zmesou. Môže sa piecť ako bublanina alebo sa po vychladnutí podáva s karamelovou polevou.

Často sa môže podávať s vanilkovou zmrzlinou.

Ingrediencie: 

  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • veľkú hrsť vlašských orechov
  • 700 g ovocia (podľa chuti)
  • 150 g kyslej smotany

Postup: 

Žĺtka sa vymiešajú s cukrom a v miske sa zmiešajú s olejom. Medzitým sa pripraví sneh z bielkov. Vyšľahaný sneh sa premieša so žĺtkovou zmesou.

Postupne sa pridáva múka zmiešaná s kypriacim práškom. Ešte raz sa poriadne premieša a nechá sa chvíľku odstáť.

Pripraví sa plech s papierom na pečenie a rovnomerne sa naň pridá cesto. Nasekajú sa vlašské orechy a posype sa nimi cesto. Navrch sa poukladá ovocie podľa chuti.

Pečie sa na 170 °C cca 30 minút. Nakoniec sa môže koláč poliať čokoládou.

Dobrú chuť