Vajcia v strave nie sú hrozbou – pozitíva, vitamíny

Čo bolo skôr, vajce alebo sliepka? Na tom snáď nezáleží. Dôležitejšie je vedieť, že vajce je vynikajúci zdroj bielkovín s najvyššou biologickou hodnotou. Avšak aj benefity z ich konzumácie si ľudia vedia pokaziť (chuťovo aj výživne) tým, ako vajíčka konzumujú. Tu sú chyby, ku ktorým dochádza pri ich príprave a spôsobu požívania.
Surové vajcia
Stále sa deje, že si niektorí jednotlivci vychutnávajú vajcia v ich surovom stave. To však neprináša žiadne pozitívne benefity. Naopak, človek sa vystavuje veľkému zdravotnému riziku.
Všetky štúdie dokazujú, že využiteľnosť bielkoviny zo surového vajíčka je prinajlepšom 70 % a poväčšine je uvedených dokonca len slabých 50 %. To znamená, že keď chce človek čo najrýchlejšie dostať do seba veľa bielkovín, musel by vypiť dvakrát toľko vajec, aby dodal telu rovnakú proteínovú bombu ako po ich tepelnej úprave.
Pozor si treba dávať aj na slávnu baktériu salmonelu. Príznaky, ktoré baktérie prítomné v tele spôsobujú, telo iba oslabia a znemožnia budovať svalstvo na niekoľko týždňov.
Aký je ešte ďalší dôvod, prečo vajcia pred konzumáciou tepelne upravovať? Je to možný nedostatok vitamínu H (nazývaného aj biotín) v tele. Ide o to, že surové vajce obsahuje „antivitamín“ avidín, ktorý bráni vstrebávaniu vitamínu H. Ich tepelnou úpravou sa tento antivitamín neutralizuje. Tým sa získa plné využitie a absorpcia dôležitého biotínu, ktorý je v hojnej miere práve zastúpený v žĺtku vajíčka.
Podceňovaný žĺtok
Žĺtku sa väčšina športovcov zbavuje, aby náhodou nepribrali a neumreli na infarkt spôsobený vysokým cholesterolom. Ich postup však nemusí byť úplne správny.
Žĺtok je rovnako dôležitá, ak nie ešte dôležitejšia súčasť vajíčka. Je výborným zdrojom viacerých vitamínov a minerálov. Odhodením žĺtka do koša stratíme skoro dokonalú rovnováhu aminokyselín celého vajíčka, čo výrazne zníži jeho hodnotu.
Je pravda, že žĺtok má viac kalórií, čo je spôsobené tukom, ktorý obsahuje. O čo je ale tento tuk horší ako hocijaký iný? Telo predsa potrebuje tuk k správnej funkcii organizmu a hormonálnej sústavy. Väčšia časť tukov v žĺtku sú práve tie zdravé a dobré mastné kyseliny, ktoré aj medzi inými udržujú dostatočnú mieru tuk-spaľujúcich hormónov v tele a samozrejme aj mnoho ďalších pozitívnych faktorov.
Ďalší faktor, ktorý možno považovať ako pozitívum pri konzumácii žĺtka v boji proti nadváhe, je aj celková hustota prijatej stravy. Čo to znamená? Ak si dá človek praženicu z celých vajíčok, vydrží dlhší čas nutrične uspokojený (sýty), čo pomôže regulovať celkový apetít počas dňa.
Človek síce príjme pár kalórii navyše, no vyhne sa možno jednému celému pokrmu počas zvyšku dňa. Toto tvrdenie potvrdzuje aj jedna štúdia, ktorá porovnávala ľudí, ktorí jedli na raňajky “tučné” vajíčka, s inými, ktorí jedli cereálie s nízkotučným mliekom. Samozrejme, konzumenti vajec dopadli o niečo lepšie.
Ľudí by nemala odrádzať ani vyššia miera cholesterolu, ktorú žĺtok obsahuje. Existujú totiž dve formy cholesterolu, a to HDL a LDL.
LDL cholesterol je ten zlý a HDL je telu prospešný, ktorý naopak od toho zlého znižuje riziko srdcových chorôb. Konzumáciou troch celých vajec počas 12 týždňov skupina mužov zaznamenala nárast dobrého HDL cholesterolu o dvadsať percent, zatiaľ čo ten zlý ostal rovnaký.
Druhá sledovaná skupina konzumujúca iba bielka nezaznamenala žiadnu zmenu v celkovom cholesterole. Ďalšia zložka obsiahnutá vo vaječnom žĺtku je lecitín, ktorý popri inom rozpúšťa cholesterolové usadeniny.