Cholesterol

Cholesterol je látka tukovej povahy. Vyskytuje sa výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú napríklad  červené mäso, vnútornosti, masť, atď.

Neprijímame ho iba z potravy, ale predovšetkým si ho naše telo tvorí samo, pretože je pre náš organizmus nevyhnutný.

Tvorí základnú stavebnú jednotku niektorých hormónov. Je podkladom pre tvorbu nielen kortikosteroidov v kôre nadobličiek, ale aj pohlavných hormónov. Z cholesterolu sa vytvárajú aj žlčové kyseliny.

Hladina cholesterolu v krvi sa dá zistiť pomocou špeciálnych biochemických analytických metód. Zistiť sa dá nielen hodnota celkového cholesterolu – T-CH, ale aj jeho jednotlivých častí.

Najdôležitejšie časti sú:

  • „zlý“ cholesterol LDL-CH – zodpovedný za tvorbu cholesterolových sklerotických plátov v stene ciev
  •  „dobrý“ cholesterol HDL-CH – ktorý má ochranný účinok na cievnu stenu; pomáha zbavovať cievy škodlivého LDL cholesterolu

Orientačné normy cholesterolu v krvi sú:

  • T-CH: Hodnoty >5,0 mmol/l sú zvýšené
  • „Zlý“ cholesterol LDL-CH: Hodnoty >3,0 mmol/l sú zvýšené
  • „Dobrý“ cholesterol HDL-CH: Hodnoty 6,5
  • LDL cholesterol
    • 3,0
    • 3,1-3,4
    • > 3,5
  • Triglyceridy
    • 2,0
    • 2,1-3,4
    • >3,5
  • HDL cholesterol
    • 1,0
    • 0,9