Cholesterol
Cholesterol je látka tukovej povahy. Vyskytuje sa výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú napríklad červené mäso, vnútornosti, masť, atď.
Neprijímame ho iba z potravy, ale predovšetkým si ho naše telo tvorí samo, pretože je pre náš organizmus nevyhnutný.
Tvorí základnú stavebnú jednotku niektorých hormónov. Je podkladom pre tvorbu nielen kortikosteroidov v kôre nadobličiek, ale aj pohlavných hormónov. Z cholesterolu sa vytvárajú aj žlčové kyseliny.
Hladina cholesterolu v krvi sa dá zistiť pomocou špeciálnych biochemických analytických metód. Zistiť sa dá nielen hodnota celkového cholesterolu – T-CH, ale aj jeho jednotlivých častí.
Najdôležitejšie časti sú:
- „zlý“ cholesterol LDL-CH – zodpovedný za tvorbu cholesterolových sklerotických plátov v stene ciev
- „dobrý“ cholesterol HDL-CH – ktorý má ochranný účinok na cievnu stenu; pomáha zbavovať cievy škodlivého LDL cholesterolu
Orientačné normy cholesterolu v krvi sú:
- T-CH: Hodnoty >5,0 mmol/l sú zvýšené
- „Zlý“ cholesterol LDL-CH: Hodnoty >3,0 mmol/l sú zvýšené
- „Dobrý“ cholesterol HDL-CH: Hodnoty 6,5
- LDL cholesterol
- 3,0
- 3,1-3,4
- > 3,5
- Triglyceridy
- 2,0
- 2,1-3,4
- >3,5
- HDL cholesterol
- 1,0
- 0,9