Anglické raňajky – ako sa varia, najlepšie recepty
![](https://www.vmagazin.sk/wp-content/uploads/2023/05/anglicke-ranajky-recepty-1024x683.jpg)
Anglické raňajky patria medzi tradičné recepty raňajok, ktoré sa v Anglicku podávajú už po stáročia. Tieto raňajky z vajec, slaniny, klobásy, pečenej fazule, grilovaných paradajok, húb a čierneho pudingu a iných príloh sú výdatným jedlom, ktoré zasýti na dlhé hodiny. Najčastejšie sa podávajú sa s toastom alebo opraženým chlebom.
Počiatky anglických raňajok siahajú do 13. storočia, keď anglickí robotníci začínali svoj deň raňajkami z vajec s chlebom a pivom. Postupom času sa rozšírili o výdatnejšie jedlá, ako je mäso a zelenina. V 19. storočí sa anglické raňajky stali základom anglickej kuchyne a dodnes sú obľúbeným jedlom.
Jedným z hlavných znakov anglických raňajok je dôraz na potraviny bohaté na bielkoviny. Slanina, klobása a vajcia sú zdrojom bielkovín, ktoré pomôžu udržať si pocit sýtosti a spokojnosti počas celého dňa. Fazuľa v paradajkovej omáčke, ktorá sa často podáva ako príloha, je tiež dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny.
Anglické raňajky sú okrem výživových výhod cenené aj pre svoj spoločenský a kultúrny význam. Často sa považujú za symbol britskej identity a mnoho obyvateľov Anglicka ich považuje za dôležitú súčasť svojho národného dedičstva.
Anglické raňajky však nie sú bez kontroverzie. Niektorí odborníci na zdravie tvrdia, že jedlo nepatrí k zdravej strave a môže prispieť k nárastu hmotnosti a iným zdravotným problémom. Iní kritizujú tento pokrm pre jeho závislosť od mäsových výrobkov, ktoré sa často vyrábajú továrenskými metódami chovu, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat.
![](https://www.vmagazin.sk/wp-content/uploads/2023/05/anglicke-ranajky-1024x683.jpg)
Anglické raňajky – recepty
Recepty raňajok nie sú zložité, ale zahŕňajú varenie viacerých zložiek súčasne. So základnými technikami varenia, ako je vyprážanie a grilovanie, je možné tento pokrm zvládnuť bez problémov. Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby sa každá zložka varila správne a načasovane, aby bolo všetko pripravené v rovnakom čase.
Ingrediencie:
- slanina alebo šunka
- klobásky
- vajcia
- grilované alebo pečené paradajky
- grilované huby
- pečená fazuľa
- čierny puding (voliteľné)
- hrianky
- maslo
Návod na prípravu:
- Rozpáľte panvicu alebo grilovací rošt na strednom ohni. Pridajte slaninu alebo šunku a klobásu a opečte ich, kým nebudú hnedé a chrumkavé z oboch strán.
- Kým sa mäso varí, rozohrejte samostatnú panvicu na strednom ohni. Pridajte trochu masla, paradajky a huby a varte, kým nezmäknú a ľahko nezhnednú.
- Ak používate čierny puding, nakrájajte ho na plátky a uvarte na tej istej panvici ako mäso, kým nie je chrumkavý.
- V malom hrnci alebo v mikrovlnnej rúre zohrejte fazuľu v paradajkovej omáčke, kým nie je horúca.
- V samostatnej panvici smažte vajcia, kým nie sú bielka pevné a žĺtky stále tekuté.
- Chlieb opečte alebo opražte na troche masla dozlatista.
- Všetky komponenty naaranžujte na tanier a podávajte horúce.
Toto je len základ anglických raňajok a existuje mnoho variácií a doplnkov, ktoré sa dajú pripraviť podľa osobných preferencií.
Fazuľa v paradajkovej omáčke – recept
Recept fazuli v paradajkovej omáčke možno použiť ako prílohu k anglickým raňajkám. Tu je recept na domácu pečenú fazuľu.
Ingrediencie:
- 2 šálky sušených fazúľ, namočené cez noc
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 plechovka drvených paradajok
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky melasy
- 2 PL paradajkovej pasty
- 1 PL worcestrovej omáčky
- 1 lyžička údenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- voda podľa potreby
Návod na prípravu:
- Fazuľu scedíme, opláchneme a pridáme do veľkého hrnca. Zalejeme ju vodou a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 30 minút, alebo kým fazuľa nezmäkne, ale zostane pevná.
- Kým sa fazuľa varí, orestujeme cibuľu a cesnak na troche oleja, kým nezmäknú a cesnak nepustí vôňu.
- Do hrnca s cibuľou a cesnakom pridáme drvené paradajky, hnedý cukor, melasu, paradajkový pretlak, worcestrovú omáčku, údenú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby sa spojili.
- Uvarenú fazuľu scedíme a pridáme ju do hrnca s paradajkovou zmesou. Pridáme toľko vody, aby bola fazuľa zakrytá, a premiešame.
- Zmes privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme 1 – 2 hodiny, alebo kým fazuľa nezmäkne a omáčka nezhustne.
- Podľa potreby okoreníme a podávame horúce ako súčasť anglických raňajok.
Podľa tohto receptu fazuli v paradajkovej omáčke možno pripraviť veľkú dávku, takže prípadné zvyšky možno zamraziť na neskoršie použitie.
![](https://www.vmagazin.sk/wp-content/uploads/2023/05/ranajky-z-vajec-1024x819.jpg)
Ako sa varia párky, aby nepopraskali?
Môže sa zdať, že varenie párkov vo vode je jednoduchá záležitosť, ktorú zvládne každý. Mnoho ľudí robí zásadnú chybu pri varení párkov a následkom toho sa stávajú popraskané a strácajú svoju šťavnatosť. Ako sa varia párky správne? Pri tomto je kľúčové postupovať podľa určitých pravidiel.
Namiesto varenia párkov ich treba iba ohrievať. Je potrebné pripraviť si hrniec s pokrievkou, do ktorého pôjde voda v rovnakej výške ako sú párky. Hrniec s vodou by sa mal pomaly zohrievať tak, aby sa zabránilo zovretiu vody, pretože by párky praskli.
Keď sa voda blíži k bodu varu, je nutné stiahnuť sporák na minimum a nechať hriať párky po dobu 5 až 10 minút. Tento postup toho, ako sa varia párky zaručí, že párky zostanú ohriate, šťavnaté a určite nepopraskajú.
Ďalšie recepty s párkami
Nasledujúce nápady zahŕňajú rôzne recepty s párkami, ktoré sa hodia na raňajky, obed, či rýchlu večeru. Príprava nezaberie veľa času a vzniknú chutné a sýte jedlá.
- Klasické párky v rožku: Ugrilované párky sa podávajú v rožku alebo žemli s obľúbenou prílohou, ako je kečup, horčica, pochúťka, cibuľa a syr.
- Párky so zemiakmi na panvici: Na plátky nakrájané párky so zemiakmi nakrájanými na kocky, cibuľou a cesnakom, ktoré sú spolu opečené na panvici. Možno dochutiť soľou, korením a obľúbenými bylinkami.
- Párkové raňajky v burrite: Toto jedlo možno zaradiť medzi recepty s párkami, ktoré sa výborne hodia na sýte raňajky. Ohriatu tortillu je možné naplniť praženicou s párkami, strúhaným syrom a salsou.
- Fazuľová polievka s párkami: Klasický recept na fazuľovú polievku možno obohatiť orestovanými párkami na cibuli.
Raňajky z vajec
Vajcia sú všestrannou a výživnou ingredienciou, ktorú možno použiť v širokej škále receptov, od raňajok cez brunch až po slané obedy a večere. Tu je niekoľko nápadov na chutné recepty na báze vajec.
- Frittata: Ide o omeletu talianskeho typu, ktorá sa pečie v rúre. Do vaječnej zmesi môžete pridať svoju obľúbenú zeleninu, syr a mäso.
- Vajíčka Benedikt: Mnohých síce odrádza zdanlivá náročnosť receptu na holandskú omáčku, no výsledok stojí za to. Vajíčka Benedikt sa podávajú s opečenými anglickými muffinami, pošírovanými vajciami, kanadskou slaninou, vrátane krémovej holandskej omáčky.
- Quiche (Kiš): Slaný koláč pripravený z vajec, smotany, syra a zeleniny alebo mäsa podľa vlastného výberu.
- Shakshuka: Jedlo z Blízkeho východu, ktoré obsahuje vajcia varené v paradajkovej omáčke s cibuľou, paprikou a korením.
- Škótske vajcia: Vajíčka uvarené natvrdo sa obalia v klobásovom mäse, obalia v strúhanke a potom sa vyprážajú dozlatista.
Šampiňóny na panvici – recepty
Šampiňóny sú taktiež všestrannou ingredienciou, ktorú možno použiť v širokej škále jedál. Jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov prípravy sú recepty šampiňónov na panvici. Tu je niekoľko nápadov na recepty na šampiňóny na panvici:
- Šampiňóny na cesnakovom masle: Tento jednoduchý recept je plný chuti a je ideálnou prílohou k steaku. Niekoľko minút restujte na plátky nakrájané šampiňóny s maslom a cesnakom, kým nezmäknú. Pridajte soľ podľa chuti a servírujte.
- Hubové rizoto: Na panvici s lyžicou masla osmažte cibuľu a pridajte nakrájané šampiňóny. Varte, kým nezačnú hnednúť a pridajte šálku ryže. Vlejte šálku vývaru a miešajte, kým ryža neabsorbuje tekutinu. Pokračujte v pridávaní vývaru a miešaní, kým sa ryža neuvarí a rizoto nie je krémové. Pridajte korenie podľa chuti a nastrúhaný parmezán pri podávaní.
- Šampiňónová omeleta: Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu, a po chvíli pridajte šampiňóny. Restujte pokiaľ huby nezhnednú a pridajte vymiešané vajíčka. Omeletu možno po chvíli obrátiť, aby sa opiekla aj druhá strana. Posypte nastrúhaným syrom, preložte na polovicu a podávajte.
![](https://www.vmagazin.sk/wp-content/uploads/2023/05/recepty-sampinony-na-panvici-1024x683.jpg)
Volské oko – recept
Na volské oko recept je potrebné pripraviť si vajce, maslo alebo olivový olej a soľ s korením.
Postup prípravy:
- Panvicu dajte na stredný až nízky oheň a pridajte toľko olivového oleja, aby ste ľahko pokryli dno veľkej nepriľnavej panvice (asi 1 polievkovú lyžicu).
- Do misky rozklepnite vajcia a z nej ich pridajte na panvicu, takto sa ľahšie vkladajú bez toho, aby ste rozbili žĺtok.
- Vajíčka posypte soľou a korením a varte, kým nie je bielok pevný, ale žĺtok stále tekutý. To by malo trvať približne 2 – 3 minúty.
- Keď sú hotové, odstráňte panvicu z ohňa a vajíčka vyberte na tanier pomocou špachtle.
- Výborné sú podávané na celozrnnom chlebe.
Recept na volské oko možno ešte vylepšiť a po upečení posypať strúhaným syrom alebo pokvapkať pálivou omáčkou na dodanie chuti.