Meteosenzitivita – tlak, strava, tipy

Slovensko predstavuje svojou polohou v stredoeurópskom regióne oblasť, v ktorej často dochádza k pomerne prudkým zmenám poveternostnej situácie. Na počasie a jeho obmeny reaguje veľká časť populácie. Niektoré údaje hovoria o tom, že takmer 70 percent obyvateľstva je citlivých aj na nepatrné výkyvy počasia – sú meteosenzitívni.

Poveternostné deje vplývajú na fyzickú a psychickú pohodu zdravého jedinca a zároveň negatívne ovplyvňujú priebeh ochorení pohybového, nervového, srdcovocievneho, dýchacieho i zažívacieho systému organizmu. Meteosenzitivita môže prebúdzať skryté ochorenia, zhoršuje chronické zranenia a zvyšuje možnosť komplikácií.

Človeka citlivého na zmeny počasia začnú trápiť bolesti hlavy neraz skôr, ako sa na jasnej oblohe zjavia mraky. Súčasne začne byť ospalý, no pritom má problémy so zaspávaním.

Ako predchádzať prejavom

Najnepríjemnejšie sú prechody atmosférických frontov, ktoré sprevádzajú veľké výkyvy tlaku, vietor, dážď a búrky. U mnohých jedincov vyvolávajú zvýšenú citlivosť na bolesť, poruchy spánku, žalúdočné a črevné problémy. Niektorí ľudia sú zas viac podráždení, majú ťažkosti s koncentráciou a spomalené reakcie.

Nadmernú citlivosť možno zmierniť správnou úpravou jedálneho lístka.

  • Pri náhlej zmene počasia sa treba vyhýbať pitiu kávy a silného čaju. Človek prechodne vylúči vylúči z potravy paradajky, syry s vyšším obsahom tuku a orechy. Užíva viac iontových (minerálnych) nápojov vo zvýšenej miere, zároveň s tabletkou magnézia (250-350 mg).
  • Pri objavení sa tlakovej výše alebo veternom počasí treba pridá k obvyklej dennej dávke vitamín C (500 mg), do kávy alebo čaju o čosi viac cukru a mlieka. Prechodne jednotlivec vylúči z potravy hovädzie aj bravčové mäso a nahradiť ich zeleninou a rybami. Ako nápoj sa odporúčajú šťavy z čerstvého ovocia a šípkový čaj. Neuškodí ani kúsok horkej čokolády so 70 % kakaa.
  • Ak je tlaková níž, vhodné sú potraviny s vyšším obsahom magnézia (ryby, strukoviny, banány, figy). Treba sa vyhnúť soleniu a pred spánkom piť čaj z medovky.

Optimálny prísun vitamínov a minerálov ovplyvňuje nie len fyziologické procesy v ľudskom organizme, ale aj psychickú pohodu a vyrovnanosť. Nervozitu a podráždenosť vyvoláva nedostatok vitamínov B1 a B3, k únave a pocitu vyčerpania prispieva nedostatočný príjem magnézia, vitamínu C a lecitínu.

Rizikový stupeň v tomto prípade vyjadruje intenzitu záťaže vplyvu poveternostných zmien na ľudský organizmus.