Magnézium – benefity pre celé telo

Pevné kosti, zdravé srdce a funkčná nervová sústava. To je len základ dobrého stavu organizmu, v ktorom má svoje nezastupiteľné miesto horčík. Aké ďalšie benefity prináša pravidelný príjem magnézia?

Magnézium je prvok, ktorý si ľudské telo nedokáže vytvoriť. Podieľa sa na viac ako 300 biochemických procesoch organizmu a má kľúčovú úlohu v látkovej premene. Pre správne fungovanie organizmu je dôležitý jeho dostatočný denný príjem.

  • Denná dávka obsahuje 300 mg magnézia
  • Vitamíny B2, B3 (PP), B5, B6, B9 a B12 spoločne s magnéziom prispievajú k zmierneniu únavy a vyčerpania
  • Vitamíny B1, B3 (PP), B6, B7 a B12 prispievajú k normálnej činnosti nervovej sústavy a psychickej činnosti
  • Vitamín E a selén prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom

Kombinácia magnézia a vitamínov je dôležitá aj pre zlepšenie vstrebateľnosti samotného magnézia. Treba si uvedomiť, že pri každom vitamíne a mineráli, ktoré naše telo prijíma, dokáže spotrebovať len ich časť. Lepšej vstrebateľnosti magnézia pomáhajú práve vitamíny skupiny B.

Naopak, magnézium by človek nemal konzumovať tesne po jedle, pretože jeho vstrebávaniu zabraňujú cukry, tuky, vláknina aj vápnik.

Komu môže magnézium chýbať?

Magnézium je dôležité pre každého človeka, no v istých životných situáciách sa potreba jeho príjmu môže ešte zvýšiť. Jeho deficit sa môže objaviť u:

  • tehotných žien
  • študentov, najmä počas skúškového obdobia
  • športovcov a ľudí vystavených nadmernej fyzickej záťaži
  • prepracovaných ľudí s vysokým pracovným tempom
  • ľudí zažívajúcich stresové obdobia, alebo trpiacich chronickou únavou

Jednou z najčastejších príčin nedostatku horčíka sú zlé stravovacie návyky. Potraviny ako špenát, quinoa, mandle, banány a avokádo sú jeho skvelými zdrojmi. No tieto položky sa nie vždy dostanú do bežného jedálnička ľudí.

Strava, ktorá sa zakladá zväčša na spracovaných potravinách, má tendenciu obsahovať málo prirodzených zdrojov horčíka. To prispieva k jeho nedostatku. Príliš veľká konzumácia kofeínu alebo alkoholu môže taktiež znížiť hladinu horčíka v tele.

Medzi ďalšie faktory, ktoré spôsobujú nedostatok magnézia, patria niektoré lieky, tráviace problémy, ako je Crohnova choroba a celiakia, vyšší vek a chronický stres alebo úzkosť.

Magnézium počas tehotenstva

Tehotenstvo je obdobím rýchlych zmien hormónov, emócií a telesných funkcií. Niet divu, že u nastávajúcich mamičiek sa niekedy objavujú nedostatky vo výžive, vrátane nízkej hladiny horčíka. Dochádza totiž k jeho zvýšenej spotrebe.

Nedostatok magnézia potrápi ženy počas tehotenstva.

Počas tehotenstva pomáha horčík formovať kosti a zuby dieťaťa a je dôležitý aj pre reguláciu krvného tlaku a srdcovej frekvencie matky. Jeho nedostatok môže viesť k bolestiam hlavy v tehotenstve.

Existuje niekoľko faktorov spojených s nedostatkom horčíka u matiek počas tehotenstva. Ak ho má žena v tele príliš málo, následky môžu byť vážne. Dlhodobý nedostatok môže viesť k predčasnému pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti a preeklampsii (stav, ktorý spôsobuje záchvaty).

Vo všeobecnosti nedostatok horčíka počas tehotenstva zvyšuje u matky riziko vzniku ďalších zdravotných komplikácií. Preto by ho mali neustále dopĺňať v bohatej strave. Pozor však na výživové doplnky, pred ich užívaním by sa žena mala poradiť so svojím lekárom

Okrem úpravy stravy a prípadných doplnkov je treba čo najviac znížiť mieru stresu vo svojom živote. Ukázalo sa, že stres zhoršuje účinky nedostatku horčíka.

Prejavy nedostatku magnézia

Horčík je základný minerál, ktorý sa nachádza v mnohých rastlinných a živočíšnych potravinách. Zohráva dôležitú úlohu v mnohých telesných funkciách, ako je produkcia energie, funkcia svalov, kontrola hladiny cukru v krvi a metabolizmus.

Tu sú príznaky, ktoré spôsobujú nedostatok magnézia:

  • bolesti hlavy až migréna, nervozita, napätie, úzkosť, depresívne stavy, poruchy koncentrácie
  • pálenie a bolesti na hrudníku, nepravidelný a rýchly tep, búšenie srdca
  • svalové kŕče, bolesti a strnulosť šije, mravčenie v končatinách, zvýšená dráždivosť svalov (tetánia)
  • žalúdočné kŕče, zvracanie, „úzkosť“ v hrdle, napätie tráviacich orgánov
  • komplikácie osteoporózy, výskyt únavových zlomenín

Najčastejším príznakom nízkej hladiny horčíka je únava. Ak sa človek cíti malátny alebo ho premáha únava – dokonca aj po ôsmich hodinách spánku – môže to znamenať nedostatok horčíka.

Nedostatok magnézia spôsobuje aj slabosť v tele, ktorá spôsobuje trasenie rúk a nôh alebo ťažkosti s dýchaním. Ohrozené je aj kardiovaskulárne zdravie – dochádza k hypertenzii, nepravidelnému srdcovému rytmu, bolesti na hrudníku a dysrytmiám (nepravidelný srdcový rytmus). Nízka hladina sa u niektorých ľudí spája aj s depresiami a úzkostnými poruchami.

Ak sa u niekoho vyskytuje akákoľvek kombinácia týchto príznakov, možno je čas navštíviť lekára a absolvovať zdravotnú prehliadku. Jednoduchým krvným testom lekári zistia, aký vitamín telu chýba. Zároveň poradia, aké zmeny musia v strave nastať, aby sa človek opäť cítil fit.

Pozitívne účinky magnézia

Horčík je základný minerál, ktorý je v mnohých rastlinných a živočíšnych potravinách. Zohráva dôležitú úlohu v mnohých telesných funkciách, ako je produkcia energie, funkcia svalov, kontrola hladiny cukru v krvi a metabolizmus.

Medzi výhody zvýšeného príjmu horčíka patrí zlepšenie zdravia srdca, lepší spánok a pomoc pri strese. Horčík pomáha udržiavať zdravý srdcový rytmus tým, že uvoľňuje svaly okolo srdca a reguluje jeho sťahy. Pomáha tiež znižovať zápal, ktorý prispieva k ateroskleróze (kôrnateniu tepien).

Pokiaľ ide o zlepšenie spánku, horčík reguluje aktivitu neurotransmiterov, ktoré navodzujú hlboký, regeneračný spánok. Taktiež udržiava hladinu kortizolu v tele – to znamená menej stresu či predchádzanie únave nadobličiek.

Kde človek nájde magnézium

Zvýšenie denného príjmu magnézia má mnoho pozitívnych účinkov na celkové zdravie a pohodu. Medzi potraviny s prirodzeným vysokým obsahom horčíka patria:

  • celozrnné obilniny – pšeničné otruby, quinoa, ovos a pohánka
  • tmavé zelené listy – špenát a mangold
  • strukoviny – čierna fazuľa, fazuľa a šošovica
  • orechy – mandle a kešu
  • morské plody – losos a tuniak
  • niektoré druhy ovocia – banány, avokádo a maliny

Okrem toho sa na zabezpečenie dostatočného príjmu tohto dôležitého minerálu môžu užívať aj doplnky stravy.

Samozrejme, vždy je dôležité poradiť sa s lekárom predtým, ako niekto začne užívať akýkoľvek druh doplnku alebo robiť akékoľvek zásadné zmeny v strave alebo životnom štýle.

Tí, ktorí hľadajú spôsoby, ako zlepšiť svoje zdravie a pohodu bez liekov alebo extrémnych zmien v stravovaní, zistia, že pridaním väčšieho množstva prírodného magnézia do ich denného režimu bude práve tou odpoveďou, ktorú hľadajú.

Nápoje obohatené o magnézium

Oplatí sa piť vody s dodatočným obsahom horčíka? Túto otázku si kladie mnoho ľudí a odpoveď znie áno. Je logické, že pridanie dodatočného horčíka do stravy prostredníctvom pitnej vody môže byť zdraviu prospešné.

O magnézium sú dnes obohatené športové nápoje aj čisté minerálne vody.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí konzumujú dostatočné množstvo horčíka, trpia menej často chronickými ochoreniami, ako je vysoký krvný tlak a cukrovka. Okrem toho sa výskumom zistilo, že zvýšenie príjmu horčíka prostredníctvom pitia obohatenej vody môže zlepšiť celkovú fyzickú výkonnosť a duševnú bdelosť.

Z hľadiska chuti a ceny je dnes na trhu niekoľko značiek vôd obohatených horčíkom, čisté alebo s príchuťou. Vo všeobecnosti tieto výrobky nie sú výrazne drahšie ako bežná balená voda.

Celkovo je pitie vody s prídavkom horčíka jednoduchý spôsob, ako zvýšiť denný príjem magnézia a zároveň zostať hydratovaný počas celého dňa. Tieto vody pritom nie sú drahé ani príliš sladké ako mnohé iné nápoje na súčasnom trhu.

Čo je to vôbec magnézium?

Horčík je základný minerál, ktorý zohráva dôležitú úlohu v celkovom zdraví človeka. Podieľa sa na mnohých biochemických reakciách. Je nevyhnutný pre správnu funkciu nervov a svalov, produkciu energie a udržiavanie rovnováhy elektrolytov v tele.

Horčík sa nachádza v zemskej kôre a prirodzene sa vyskytuje v niektorých potravinách vrátane tmavozelenej zeleniny, strukovín, orechov, semien, obilnín, mliečnych výrobkov a obohatených potravín, ako je chlieb a obilniny.

Pokiaľ ide o medicínske využitie, horčík zohráva rozhodujúcu úlohu. Pomáha regulovať krvný tlak, hladinu glukózy, tvorbu hormónov, metabolické procesy, nervový prenos a činnosť enzýmov.

Nedostatok horčíka sa spája so:

  • zvýšeným rizikom depresie
  • únavou
  • cukrovkou 2. typu (DM2)
  • kardiovaskulárnym ochorením (KVO),
  • osteoporózou (poréznych kostí)
  • migrénou
  • predmenštruačného syndrómu (PMS).

Okrem toho, že magnézium kontroluje príznaky niektorých ochorení alebo porúch, používa sa na liečbu závratov spôsobených vertigom alebo tinitom (zvonenie v ušiach).

Na záver možno povedať, že horčík zohráva dôležitú úlohu v celkovom zdraví a pohode. Je nevyhnutný pre energetický metabolizmus a funkciu nervového systému, ako aj pre tvorbu hormónov a metabolické procesy. Preto je dôležité udržiavať jeho normálnu hladinu prostredníctvom stravy alebo doplnkov stravy.