Prečo ľudia nemajú dostatok vitamínov zo stravy?

Je známe, že súčasnou stravou nemožno alebo len čiastočne možno pokryť dennú potrebu vitamínov a minerálov. Existuje na to mnoho dôvodov. Jedným z nich je, že väčšina ľudí si nevyberá výživné potraviny, resp. vyberá si potraviny s nízkym obsahom živín.

Žije sa v rýchlo rozvíjajúcom sa svete a väčšina ľudí nemá čas starostlivo si naplánovať svoju dennú porciu jedál. Aké sú tri hlavné dôvody, prečo majú ľudia nedostatok vitamínov?

1. Nedostatok ovocia a zeleniny

Podľa univerzity v Berkeley (Kalifornia), len asi 9 % Američanov konzumuje primerané denné množstvo zeleniny a ovocia. Dokonca aj najoptimistickejšia štúdia ukazuje, že iba jeden z troch Američanov konzumuje denne tri až päť kusov zeleniny alebo ovocia. Je oveľa ľahšie podľahnúť hamburgeru, hranolkám alebo vyprážanému kurčaťu, ako zjesť šalát alebo brokolicu s vysokým obsahom vitamínov.

2. Deficit vitamínov v potravinách

Ďalším dôvodom nízkeho príjmu vitamínov je skutočnosť, že potraviny prešli počas posledných sto rokov obrovskými zmenami. V 19. storočí ľudia konzumovali celozrnný chlieb bohatý na vitamín E.

Okolo roku 1900 v dôsledku technologických zmien pri mletí obilia zrno stratilo svoj obsah vitamínov, ale biely škrob potrebný na výrobu chleba zostal. A akoby to nestačilo, na prípravu jedla vždy používame jedlý olej, čo iba zvyšuje požiadavku na vitamín E.

3. Pôda chudobná na minerály

V neposlednom rade pôda chudobná na minerály obmedzuje schopnosť rastlín produkovať vitamíny. Syntetické hnojivá (na rozdiel od organických hnojív) uvedený problém nevyriešia. Pred niekoľkými rokmi uskutočnilo ministerstvo poľnohospodárstva USA výskum, ktorý ukázal, že pravidelné používanie priemyselných hnojív na báze dusíka znižuje až o 1/3 obsah vitamínu C v plodinách.

Strata živín bola spozorovaná aj pri preprave, skladovaní, výrobných procesoch a varení. Takže aj keď sú naše úmysly dobré, je často zložité nakúpiť potraviny s vysokým obsahom živín alebo si pripraviť výživné jedlá.

Vyššie spomenuté dôvody možno zadefinovať ako tie hlavné. Je tu však ešte niekoľko faktorov, ktoré tiež ovplyvňujú to, koľko vitamínov a minerálov človek zo svojej stravy dokáže prijať. Môže to byť napríklad:

  • Zlé vstrebávanie: Telo nemusí byť schopné absorbovať vitamíny z potravín, ktoré človek konzumuje. Zlé trávenie, niektoré zdravotné ťažkosti a niektoré lieky môžu ovplyvniť schopnosť tela vstrebávať vitamíny.
  • Stres: Ten môže tiež znížiť schopnosť tela absorbovať vitamíny. Stres môže spôsobiť, že telo produkuje hormóny, ktoré môžu narušiť vstrebávanie vitamínov.
  • Faktory životného prostredia: Toxíny v životnom prostredí, ako napríklad znečistenie ovzdušia a vody, môžu tiež znižovať nutričný obsah potravín. Platí to najmä pre čerstvé produkty, ktoré môžu tieto toxíny absorbovať z prostredia.

Toto sú len niektoré z dôvodov, prečo ľudia nezískavajú dostatok vitamínov z potravy. Ak človek chce zabezpečiť príjem potrebných vitamínov, je dôležité predovšetkým jesť vyváženú stravu bohatú na potraviny s vysokým obsahom živín.

Ktoré vitamíny sú pre ľudské telo najdôležitejšie a prečo?

Hoci sú všetky vitamíny dôležité pre celkové zdravie, niektoré sú mimoriadne dôležité pre špecifické funkcie a procesy v tele. Ktoré vitamíny sú teda pre ľudské telo najdôležitejšie a prečo?

  • Vitamín A je dôležitý pre zrak, imunitu a rast buniek. Pomáha udržiavať oči zdravé a zohráva úlohu v tom, že pomáha vidieť pri slabom svetle. Pomáha tiež imunitnému systému bojovať proti infekciám a zohráva úlohu pri raste a vývoji buniek.
  • Vitamín B6 je dôležitý pre energetický metabolizmus, funkciu nervov a tvorbu červených krviniek. Pomáha premieňať potravu na energiu a pomáha bunkám produkovať energiu. Pomáha tiež nervom vysielať signály do celého tela a pomáha tvoriť červené krvinky.
  • Vitamín C je dôležitý pre zdravie pokožky, hojenie rán a tvorbu kolagénu. Pomáha chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha telu hojiť rany. Pomáha tiež telu vytvárať kolagén, hlavnú zložku spojivového tkaniva.
  • Vitamín D je dôležitý pre zdravie kostí a vstrebávanie vápnika. Pomáha telu vstrebávať a využívať vápnik pre silné kosti a zuby. Pomáha tiež regulovať imunitný systém a môže znižovať riziko niektorých ochorení.
  • Vitamín E je dôležitý pre zdravie pokožky, funkciu imunitného systému a protizápalové účinky. Pomáha chrániť pokožku pred poškodením, pomáha imunitnému systému bojovať proti infekciám a pomáha znižovať zápaly v tele.
  • Vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí. Pomáha zrážaniu krvi a pomáha telu absorbovať vápnik pre silné kosti a zuby. Zohráva tiež úlohu pri produkcii bielkovín v tele, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti a tkanivá.

Ide o najdôležitejšie vitamíny pre ľudský organizmus. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie a zdravie a možno ich získať z rôznych potravín alebo ich užívať vo forme doplnkov. Pre optimálne zdravie je dôležité zabezpečiť si dostatok týchto vitamínov.

Vitamínový deficit

Nedostatok vitamínu je častým problémom mnohých ľudí. Je dôležité prijímať dostatok vitamínov v strave, aby človek zostal zdravý a optimálne fungoval. Nedostatok vitamínov môže mať, žiaľ, vážne zdravotné dôsledky.

Ak sa vyskytne nedostatok vitamínov, znamená to, že telo nedostáva dostatok konkrétneho vitamínu, čo môže viesť k rôznym príznakom. Medzi bežné príznaky nedostatku vitamínov patrí únava, slabosť, slabá koncentrácia a zlá pamäť. Okrem toho môže nedostatok vitamínov viesť k oslabeniu imunitného systému, zvýšenému riziku infekcií a anémii.

V extrémnych prípadoch môže vyústiť do vážnejších zdravotných problémov vrátane osteoporózy, poškodenia nervov a dokonca smrti. Nedostatok vitamínov môže tiež zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny.

Aby sa predišlo nedostatku vitamínov, je dôležité zabezpečiť, aby sa zo stravy prijímali ich dostatok. Zdravá a vyvážená strava je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby telo dostávalo potrebné vitamíny. Okrem toho užívanie multivitamínov môže pomôcť doplniť všetky vitamíny, ktoré môžu v strave chýbať.

Nedostatok vitamínov je vážny zdravotný stav a ak sa nelieči, môže mať vážne následky. Ak si človek myslí, že má nedostatok vitamínov, je dôležité poradiť sa s lekárom.

Prečo užívať vitamíny aj keď je človek zdravý?

Vitamíny sú dôležité z rôznych dôvodov. Pomáhajú budovať silné kosti a zuby, podporujú zdravú funkciu nervov a svalov a pomáhajú pri trávení. Tiež pomáhajú regulovať hormóny a kontrolovať hladinu cukru v krvi. Pomáhajú tiež chrániť bunky pred poškodením.

Sú tiež dôležité aj pre imunitný systém. Pomáhajú udržiavať zdravie tým, že bojujú proti vírusom a baktériám. Okrem zdravotných účinkov môžu vitamíny pomôcť zvýšiť hladinu energie a zlepšiť duševnú výkonnosť. Môžu pomôcť zlepšiť náladu, zvýšiť koncentráciu a znížiť stres. Vitamíny dokonca pomáhajú znižovať riziko niektorých ochorení, ako sú srdcové choroby a mozgová príhoda.

Vitamíny sú nevyhnutné pre dobré zdravie a mali by byť súčasťou stravy každého človeka. Ak človek neprijíma dostatok určitých vitamínov, možno bude potrebné doplniť stravu o vitamínové doplnky. Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov je však dôležité poradiť sa so svojím lekárom, pretože niektoré vitamíny sa môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi alebo inými zdravotnými stavmi.

Na záver možno povedať, že vitamíny sú nevyhnutné pre dobré zdravie a mali by byť súčasťou stravy každého človeka. Môžu pomôcť chrániť telo pred chorobami a zraneniami, zvýšiť hladinu energie a zlepšiť duševnú výkonnosť.

Kľúčom k dlhodobému zdraviu je prevencia pred ochoreniami, nie boj proti chorobám, akonáhle sa vyvinú. Zabrániť chorobám alebo prinajmenšom znížiť ich riziko možno vtedy, keď:

  • Prijíma sa dostatočné množstvo ovocia a zeleniny bohaté na živiny (zdraviu prospešné rastlinné látky a vysoký obsah vlákniny)
  • Je zabezpečený dostatočný pohyb
  • V neposlednom rade sú dopĺňané potrebné vitamíny pre ľudské telo, pretože zo súčasných potravín sa dostatok vitamínov neprijíma.

Hoci vitamíny môžu výrazne zlepšiť zdravotný stav organizmu a zastaviť alebo aspoň spomaliť progres mnohých chorôb, je oveľa lepšie pokúsiť sa udržať si zdravie v dobrej kondícii čo najdlhšie. Ak sa človek bude tešiť dobrému zdraviu, starať sa o svoje telo, potom dlhé roky nebude pociťovať deficit nejakého vitamínu.

Časom si určite všimne, že nebýva chorý tak často ako ľudia, ktorí neužívajú žiadne vitamíny. Hladina cholesterolu a krvného tlaku nebude dosahovať také vysoké hodnoty ako u nich. Nebude cítiť bolesť tak často a bude plný energie.