5 tipov ako prežiť jarné sviatky v zdraví

Slovenská Veľká noc je bohatá nielen na tradície, ale aj ťažké jedlá. Po období pôstu si ľudia radi doprajú stôl plný údenín, klobás a koláčov. Napriek tomu sa sviatky jari dajú osláviť aj v zdravšom duchu. A vôbec pritom človek neporuší tradície. Tu je 5 tipov, ako zostať fit počas jarných sviatkov.

S príchodom teplejšieho jarného počasia je ideálny čas začať s výberom zdravého životného štýlu. To naša slovenská Veľká noc môže trochu narušiť. Napriek pokušeniu napchať si žalúdok nezdravými dobrotami je dobré zachovať si starostlivosť o svoje zdravie. Existuje niekoľko spôsobov, ako začať žiť zdravšie túto jar.

Slovenské veľkonočné sviatky sú starobylým sviatkom, ktorý pripomína zmŕtvychvstanie Krista. Po stáročia je to najvýznamnejší sviatok slovenského národa. Spájajú sa s ním rôzne ľudové tradície, ktoré sa naprieč regiónmi líšia. Vždy je to však o dobrom a chutnom jedle.

Veľká noc nemusí byť len o nezdravom jedle

Údená krkovička, klobásky, šunky, niekde zemiakový šalát, sladké koláčiky či paska (veľkonočný chlieb), no len málo zeleniny, ktorej základ tvorí zväčša cvikla alebo chren. To všetko znie lákavo, no tento jedálniček nie je záležitosťou len jedného dňa. Všetky pripravené pokrmy sa dojedajú ešte niekoľko dní a ľudskému tráveniu dajú naozaj zabrať.

Chaotická atmosféra Veľkej noci často vedie k prejedaniu sa, čo môže byť zdraviu škodlivé. Aby sa tomu človek vyhol, kľúčové je starostlivé plánovanie a striedmosť. Tu je niekoľko rýchlych tipov, ako si zachovať zdravie počas slovenských veľkonočných sviatkov:

  • Ak je to možné, treba si naplánovať niekoľko prísnych, zdravých jedál na dni, ktoré predchádzajú slávnostiam
  • Jedlá treba jesť s mierou a snažiť sa vyhýbať nadmernému občerstveniu
  • Obmedziť príjem sladkostí, potravín s vysokým obsahom tuku a alkoholických nápojov
  • Piť veľa vody
  • Zostať aktívny, nezabudnúť na prechádzky, beh a iné fyzické aktivity
  • Dopriať si dostatok spánku
  • Vyhýbať sa nočnému občerstveniu a mastným jedlám

Slovenské veľkonočné sviatky sú príjemným a veselým sviatkom. Pri rozumnom plánovaní a zdravých návykoch si môže byť človek istý, že si sviatočné obdobie užije naplno a zároveň zostane zdravý.

1. Jarná zelenina v jedálničku

Jar vyzýva k porcii sezónnej zeleniny. Najmä na Zelený štvrtok je zvykom servírovať niečo zelené, najčastejšie špenát.

Pokiaľ si človek pripraví špenátovú polievku, dopraje si štedrú dávku vlákniny, kyseliny listovej, vitamínu C, E, betakaroténu a ďalších antioxidantov, ktoré majú veľký význam v prevencii viacerých chronických chorôb.

Okrem špenátu by na sviatočnom stole nemali chýbať ani iné jarné druhy zeleniny či byliniek: reďkovka, mladá cibuľka, pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak, mladá mrkva, listové šaláty a podobne.

Obzvlášť prospešný je medvedí cesnak, ktorý sa objavuje práve v tomto období. Je skvelým zdrojom bioaktívnych sekundárnych metabolitov, čo sú zlúčeniny prospešné pre ľudské zdravie.

Patrí medzi ne alicín, čo je zlúčenina, ktorá sa nachádza v cesnaku a má antimikrobiálne, antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Divoký cesnak má aj analgetické, antibakteriálne a protinádorové vlastnosti.

Medvedí cesnak je chutný a zdraviu prospešný, všetko sa to začína prechádzkou za jeho zberom.

Výborné je z neho domáce pesto, ktoré ozvláštni každodennú kuchyňu. Stačí naň zopár ingrediencií:

  • 2 šálky listov medvedieho cesnaku
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti, nemusí byť)
  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka píniových orechov
  • 1/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • soľ a mleté korenie

Všetky tieto ingrediencie sa vymixujú do požadovanej konzistencie. Každý môže pridať alebo odobrať množstvo z jednotlivej prísady tak, ako mu to vyhovuje. Pesto z medvedieho cesnaku sa dá užiť s cestovinami alebo len jednoducho natreté na veľkonočnom chlebíku.

2. Pozor na údené

Hoci údeniny nenosia nálepku zdravej potraviny, veľkonočný stôl si bez nich ťažko predstaviť. Nakoniec, po dlhotrvajúcom pôste sú žiadanou zmenou v jedálnom lístku i mäsité pochúťky.

Námietky voči údeninám z pohľadu zdravej výživy sú najmä pre vysoký obsah soli, živočíšnych (nasýtených) tukov, dusičnanov a dechtových látok vznikajúcich pri údení, ktoré patria ku karcinogénnym látkam.

Ak sa ich človek nechce na Veľkú noc vzdať, vhodné je vyberať si kvalitné netučné druhy vyrobené z čistej svaloviny, prípadne viditeľný tuk odstrániť. Ich prípadnú konzumáciu je treba vyvážiť dostatkom zeleniny.

K mäsu sa ako príloha výborne hodí chren, najlepšie čerstvo nastrúhaný – je to nielen mimoriadne bohatý zdroj vitamínu C, ale aj viacerých minerálnych látok (vápnika, draslíka, horčíka, síry) a vlákniny.

3. Vajíčka ako zdravá strava

Vajíčka boli vždy symbolom jari a nového života. Stali sa však aj strašiakom kvôli obsahu cholesterolu a riziku salmonelózy v prípade, ak sú zle skladované. Tieto negatíva vyvažuje ich mimoriadne vysoká výživová hodnota.

Vajíčka sú neoddeliteľnou súčasťou sviatkov nie len ako dekorácia, ale aj ako pokrm.

S výnimkou sacharidov a vitamínu C obsahujú vajcia všetky potrebné živiny – sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných a využiteľných bielkovín, zdraviu prospešného tuku vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín a vaječného lecitínu, takmer všetkých vitamínov a širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov.

Proti ich striedmej konzumácii nemožno namietať. Ak ich počas veľkonočných sviatkov človek skonzumuje viac ako zvyčajne, dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu a rastlinné steroly účinne pomôžu nášmu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.

4. Dobré tuky

Veľkonočné menu možno ozdraviť aj správnou prípravou. Či už ide o chlebíky pre šibačov, varené, restované alebo pečené, živočíšne tuky je vhodné vymeniť za rastlinné tukové nátierky či margaríny.

Človek tak zníži množstvo nasýtených mastných kyselín v prospech zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín v jedle. Výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín sú aj vlašské orechy, ľanové semená alebo ryby.

Je vhodné tak doplniť stôl aj o nevšedné potraviny, ktoré síce nie sú súčasťou tradícií, ale budú potešením pre trávenie a celkovú fyzickú pohodu.

Ryba na olivovom oleji alebo avokádo, ktoré sa dá pripraviť na desiatky spôsobov odľahčí a človeka nabije pozitívnou energiou. Namiesto nezdravých snackov je lepšie pripraviť rôzne druhy orechov, ktoré môže dopĺňať čerstvé ovocie namiesto sušeného.

5. Aktívny pohyb aj počas voľna

Bola by škoda prežiť jarné sviatky iba v kuchyni za stolom. Nakoniec, aj zdravá strava organizmu prospeje len v kombinácii s pohybom. Na rozprúdenie metabolizmu po výdatnej hostine dobre padne jarná prechádzka.

Človek by mal využiť voľné chvíle na aktívny oddych. Má tak väčšiu šancu, že sa mu tento rok žalúdočné alebo žlčníkové ťažkosti oblúkom vyhnú. Dlhšia prechádzka má zároveň dobrý vplyv na zdravie srdca, ktoré počas sviatkov ľudia obaľujú cholesterolom.

Výhody chôdze sú početné. Zvyšuje hladinu energie a posilňuje pľúca. Chôdza nielenže zvyšuje vytrvalosť a odolnosť, ale má aj silné účinky na fyzické a duševné zdravie. Posilňuje kosti a svaly, ako aj rovnováhu a koordináciu. Napomáha tiež znížiť riziko vzniku niektorých foriem rakoviny, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení.

Chôdza má aj množstvo výhod pre duševné zdravie. Je to skvelý spôsob, ako znížiť stres, zlepšiť náladu a pomáha zrelaxovať. Zlepšuje koncentráciu a pomáha lepšie spať.

Alkohol je (ne)zameniteľná súčasť

Či už niekto tradične oslavuje pivom, vínom alebo tvrdým alkoholom, je dôležité dbať na to, koľko ho človek skonzumuje. Nadmerné požívanie alkoholu môže viesť k zdravotným rizikám, trápnemu alebo nepríjemnému správaniu a premárneným príležitostiam, ako si sviatky čo najlepšie užiť.

S alkoholom počas sviatkov to netreba preháňať, pekné zážitky je lepšie si pamätať.

Aby počas Veľkej noci páni aj dámy obmedzili pitie alkoholu, môžu sa riadiť niekoľkými radami. Človek môže začať tým, že si pripraví plán. Treba poznať svoj limit a držať sa ho.

Treba si vopred stanoviť cieľ – vypiť len určitý počet nápojov počas dňa. Takto sa dá lepšie rozhodovať o tom, koľko toho v daný deň jednotlivec vypije.

Ďalším tipom je piť pomaly. Dobré je vybrať si nápoje s nižším obsahom alkoholu a uistiť sa, že počas dňa človek pije veľa čistej vody. To každému zabezpečí, že si sviatok užije bez toho, aby sa cítili príliš opitý.

V neposlednom rade si človek môže zorganizovať „triezvy tím“. Požiada svojich priateľov a rodinu, aby sa zaviazali k triezvemu dňu s cieľom úplne znížiť množstvo vypitého alkoholu a pripomínať si navzájom.

Najmä šibači by si mali dávať pozor. S alkoholom prítomným v krvi strácajú zábrany a neraz dochádza k incidentom a zraneniam z nepozornosti. Na každú tradíciu je predsa len lepšie spomínať v dobrom.