Vplyv sacharidov na kondíciu

Je rozdiel medzi obnovením síl od jednej tréningovej jednotky k ďalšej a medzi odolnosťou, húževnatosťou a celkovou kondíciou, ktorá vás núti pokračovať deň, čo deň, týždne, mesiace, roky. Nepoddajnosť je športovcova kondícia, teda schopnosť sa odraziť od dna, navzdory všetkým nepríjemnostiam a ťažkostiam, ktoré prináša tréning alebo súťaž.

Väčšinou, keď  hovoríme o doplňovaní energie alebo živín, tak sa sústreďujeme na množstvo sacharidov a proteínov, ale už nie toľko na kvalitu konzumovaného jedla. Je to pre dobrý dôvod. Napríklad pečivo s medom sa vstrebáva rýchlejšie a ľahšie sa trávi ako tanier fazule so špenátom v rajčinovej omáčke.

Pečivo s medom sa strávi a vstrebe rýchlejšie a vzápätí sa svaly zásobia glukózou, čím sa stáva dobrým energetickým zdrojom. Avšak nie je príliš nutrične bohatý a dlhodobo toho poskytuje pre výživu veľmi málo.

Ale tesne pred cvičením a ihneď po ňom je dôležité mať pohotovo k dispozícii glukózu pre svaly, bez toho, aby jedlo negatívne ovplyvňovalo výkonnosť tým, že bude zostávať v žalúdku príliš dlho. Fazuľa so špenátom a rajčinovou omáčkou sú síce nutrične bohaté, ale kvôli tomu, že obsahujú vlákninu a proteíny, tak sa trávia dlhšie.

Kyslosť rajčinovej omáčky by naviac mohla byť pre športovcov príčinou nepríjemného pocitu, a pokiaľ je silno okorenená, tak by mohla mať dokonca tendenciu ,, sa vracať ,, teda vyvolať nutkanie na zvracanie. Očividne by si športovci pred tréningom mali vybrať skôr pečivo ako fazuľu.

Ale príliš často, dokonca aj v rámci hlavného chodu konzumovaného s dostatočným predstihom pred fyzickou aktivitou alebo tréningom vidíme, že športovci si vyberajú rýchle a pohodlne dostupné jedlá, ktoré postrádajú potrebné živiny.

Fazule zaistia telu sacharidy rovnako ako pečivo, ale naviac dodajú tiež luteín, vitamín C, vitamíny skupiny B, železo, draslík a bielkoviny. Je jasné, že sú zdravšie ako pečivo s medom. Pre krátkodobé doplnenie energie alebo rýchle zotavenie, môžete siahnuť po pečive. Pre dlhodobý rozvoj odolnosti a udržaní kondície, zvoľte jedlá, ako fazuľa so špenátom, lebo dodajú vášmu telu širokú paletu živín a udržia vás zdravých a silných.

Dlhodobá kondícia vyžaduje príjem vysoko kvalitných , plnohodnotných a výživovo bohatých potravín, ktoré poskytnú tkanivám a kostiam živiny, ktoré sú potrebné k obnove  a oprave tkaniva a aj k tomu, aby prospieval imunitný systém.

Nespracované alebo minimálne spracované sacharidy obnovia zásoby svalového glykogénu a zároveň zaistia energiu aj ostatným telesným systémom, ako sú napríklad imunitné funkcie. Takže dbáme na nutrične kvalitnú hodnotu hlavných jedál a olovrantov, ale nekladieme na nich taký dôraz v čase fyzickej aktivity. V tomto čase sa sústreďujeme ne zdroj energie.