Varovanie: Častá konzumácia ryže a ryžových produktov je nebezpečná! Obsahuje karcinogénny arzén.

Pod pojmom racionálna výživa si každý predstavíme podobné veci, ale určite nie totožné. Ako ste na tom s konzumáciu racio ryžových produktov, ako sú ryža, ryžové chlebíčky, kaše cestoviny, burizóny, vy a vaše deti? Sú skutočne tak zdravé ako sa o nich tvrdí?

Ryžové produkty sú známe po celom svete, ale málokto vie, že sa v nich môžu nachádzať aj karcinogénne látky. Pre malé deti sú tieto chlebíčky úplne nevhodné. Pokiaľ ich však jeme v rozumnej miere a nie sme veľkými spotrebiteľmi ryže, až tak by sa nás to nemalo dotknúť.

Existujú ľudia, ktorí ryžové produkty, používajú ako náhradu pečiva, prípadne ich jedia rôznych pri dietách . Rozhodne by ste nemali tieto chlebíčky jesť viac ako 7 krát do týždňa.

Švédska národná agentúra a jej štúdia poukazuje až na 102 ryžových produktov, ktoré sú na trhu dostupné ale vôbec nie sú zdravé. Naopak sú pre naše telo škodlivé, pretože obsahujú arzén, známy karcinogén. Ten sa do samotnej ryže dostane najčastejšie cez pôdu na ryžových poliach.

Ryžové produkty a deti

Organizácia bezpečnosti potravín preskúmala dietetické doporučenia k ryži a došla k záveru, že deti by nemali konzumovať ryžu, ryžovú kašu, ryžové cestoviny alebo cereálie, burizony viac ako 4 krát do týždňa.

Deti do 6 rokov by ryžové produkty nemali konzumovať vôbec, pre dospelých 7 porcií týždenne.

POZOR: S nadmerným množstvom ryže tak riskujete aj požitie väčších dávok arzénu!

O arzéne v ryži

Arzén je prírodný prvok, ktorý má vlastnosti kovu. Pre ľudské telo je karcinogén, ktorý pri vyššej konzumácii vedie k nádorom na koži, pľúcach, močovom mechúre, obličkách, prostate a pečeni. K zvýšenej miere požiatia arzénu sa nabaľujú aj iné choroby napr. kardiovaskulárne ochorenia, poškodenie pečene, cukrovka, chronický kašeľ a neurologické ochorenia.

Vysoko ohrozenou skupinou sú najmä deti. Množstvo arzénu v ryži je ovplyvnené aj odrodou a oblasťou, kde sa ryža pestuje. Celé nelúpané zrná ryže obsahujú viac arzénu ako rafinovaná ryža.