Rakovinové bunky má každý z nás. Týmto spôsobom im navždy zabránite aby vytvorili nádor.

Každý človek má v tele nejaké rakovinové bunky. Tie však žiadne testy neodhalia až dovtedy, kým sa nenamnožia na počet niekoľkých miliárd.Je tomu tak preto, lebo silný imunitný systém ich dokáže priebežne z tela odstraňovať a brániť tak ich ďalšiemu množeniu.

Nádory vznikajú vtedy, keď sa tento proces naruší. Dôvodom môže byť nedostatok nejakých dôležitých nutričných látok, nevhodný životný štýl, nezdravé potraviny, vplyv prostredia či genetika.

Existujú spôsoby, ako podporiť imunitný systém a zabrániť tak množeniu rakovinových buniek.

Avšak skôr, než si o nich povieme, pozrime sa na to, čo telu spôsobujú niektoré štandardné liečebné metódy rakoviny.

Chemoterapia, ožarovanie a ich vplyv na telo

Chemoterapia je pre telo zničujúca. Je pravdou, že síce ničí rakovinové bunky, avšak rovnako ničí aj zdravé druhy buniek, ktoré sa rýchlejšie delia.

Najviac postihuje bunky pľúc, obličiek, srdca, pečene ale aj iných orgánov. Podobný efekt má aj ožarovanie, ktoré páli tkanivá a spôsobuje vážne popáleniny.

Spočiatku po nasadení chemoterapie alebo ožarovania dochádza k zmenšovaniu nádorov.

Avšak pri ich dlhodobejšej aplikácii si voči ním rakovinové bunky vytvoria odolnosť podobne, ako to robia baktérie na antibiotiká.

Po čase tak prestávajú zaberať a rakovina sa v tele začína množiť stále rýchlejšie. Dôvodom je aj oslabený imunitný systém a zvýšená toxicita, ktorú za sebou tieto štandardné metódy liečby zanechávajú.

Telo sa tak stáva stále náchylnejšie aj na bežné infekcie, s ktorými si dovtedy vedelo bez problémov poradiť.

Zmutované a rýchlo rastúce rakovinové bunky sa začínajú šíriť do ďalších častí tela. Vtedy už nepotrvá dlho a prichádza zlyhávanie orgánov a smrť pacienta.

Opatrenia na zabránenie rastu nádorov

Na účinné predchádzanie, ale aj liečbu rakoviny dodržujte nasledovné zásady.

Jedzte zásadotvorné potraviny

Rakovinové bunky dokážu prežiť iba v kyslom prostredí. Preto nahraďte spracované potraviny vyvolávajúce prekyslenie za potraviny, ktoré v tele zanechávajú zásaditú stopu.

Snažte sa tiež vymeniť červené druhy mäsa za hydinu a ryby.

Vyhýbajte sa mlieku

Rakovinové bunky sa často živia hlienmi. Produkciu hlienov v tele podporuje mlieko a mliečne výrobky. Preto znížte alebo sa úplne vyhýbajte mliečnym výrobkom.

Výnimkou sú len biele jogurty zmiešané s ľanovým olejom – ide o známy liek na rakovinu podľa Dr. Budwigovej.

Prípadne nahraďte kravské mlieko za mandľové, nikdy však nie sójové, lebo to podporuje rast rakoviny v dôsledku obsahu estrogénom podobných látok.

Vyhýbajte sa cukru a sacharidom

Rakovinové bunky získavajú energiu kvasením cukru, ktorého spotrebujú niekoľko násobne viac než zdravé bunky.

Snažte sa preto za každých okolností vyhýbať jednoduchým cukrom (sacharóza, fruktóza). Výrazne tiež obmedzte ostatné sacharidy ako sú pečivo alebo cestoviny.

Alkalizujte telo

Podporovaním a vytváraním zásaditého prostredia v tele výrazne obmedzíte rast rakovinových buniek.

K tomu pomáhajú potraviny ako semená, orechy, celozrnné potraviny (tie s mierou, viď odkaz na sacharidy v predošlom odstavci), zelenina a ovocie (tiež s mierou kvôli obsahu fruktózy).

Niektoré protirakovinové diéty, ako napríklad Breussova kúra (pitie čerstvých zeleninových štiav), ovocie úplne vynechávajú.

Potraviny sa snažte konzumovať surové. Varením alebo pasterizáciu sa v nich ničia takmer všetky enzýmy a mnohé vitamíny.

Užívajte dôležité doplnky stravy

Medzi dôležité doplnky stravy na prevenciu, ale aj liečbu rakoviny patria nasledovné:

  • vitamíny C, A, E, D a skupiny B
  • beta glukany (silné stimulanty imunity)
  • minerály draslík, selén, horčík, zinok
  • IP6, inositol
  • bylinky – cesnak, zázvor, kurkuma zmiešaná s trocha čiernym korením, koreň púpavy

Pite čaje s protirakovinovými účinkami

Zvoľte si radšej zelený čaj namiesto kávy. Ďalšie čaje s protirakovinovými účinkami sú napríklad čaj Essiac (populárna protirakovinová zmes čajov).

Výborné účinky má aj kvasený zelený alebo čierny čaj, známe aj pod názvom kombucha.

Jedzte enzýmy podporujúce trávenie

Dôležité sú proteolitické enzýmy ako trypsín, chymotrypsín, bromelain a papain, ktoré narúšajú steny nádorov a umožňujú tak imunitnému systému sa k nim ľahšie dostať.

Tieto enzýmy sú telom spotrebovávané na trávenie mäsa a bielkovín, preto konzumujte menej mäsa, aby zostalo dosť enzýmov aj na boj s nádormi.

Prípadne ich dopĺňajte aj v podobe doplnkov stravy. Vhodný na podporu trávenia je aj betaín HCL.

Majte pohyb a fyzickú aktivitu

Pohyb je veľmi dôležitý na prekysličenie tela, pretože rakovina nedokáže žiť v prostredí s dostatkom kyslíka.

Okrem toho pohyb prispieva k toku a detoxikácii lymfy.

Pri fyzickej aktivite taktiež vzniká nepostrádateľný antioxidant glutatión, ktorý si telo musí samo vyrobiť. Jeho umelé podávanie je neúčinné, lebo sa v žalúdku a počas následného trávenia v črevách rozloží.

Buďte v pohode

Rakovina ovplyvňuje vaše telo aj myseľ. To platí aj naopak.

Preto sa snažte zostať pozitívni, vyhýbajte sa stresu, doprajte si dostatok spánku, relaxujte. Jednoducho žite spokojný, naplňujúci a šťastný život.