Prírodný superliek na všetky choroby sa nájde v každej domácnosti, avšak málokto o tom vie a využíva ho.

V zime naše telo pociťuje zvýšenú potrebu vitamínov. Väčšina ľudí siahne po exotickom ovocí, ako sú citróny, kiwi, pomaranče alebo banány. Zabúdame však na jeden vynikajúci domáci produkt, ktorý má pre naše zdravie oveľa viac prínosov ako ovocie z obchodov – na kvasenú kapustu. Kvasenú kapustu odborníci považujú za najzdravšiu potravinu vôbec.

Už v starom Grécku a Ríme sa používala kvasená kapusta na liečbu žalúdočných vredov a morových nákaz. Moreplavci ju už od 16.storočia používali ako osvedčený prostriedok proti skorbutu (choroba vyvolaná nedostatkom vitamínu C). Kvasená kapusta má bohatú históriu aj v našej krajine, a pomaly v každej domácnosti nájdem súdok dobrej kvasenej kapusty.

Liečivé ochranné spektrum tejto zeleniny je tak široké, že stojí za to ju využívať.Obsahuje vitamíny C, E, skupinu vitamínov B, kyselinu listovú a pantothenovú, sodík, vápnik, draslík, horčík, meď, železo, zinok, fosfor, chlór, mangán, síru a jód. Naviac obsahuje vitamín U, ktorý je účinný v liečbe žalúdočných vredov. Okrem vitamínov a minerálov obsahuje enzýmy a probiotické kultúry.

Vplyv konzumácie kvasenej kapusty na náš organizmus

Kvasená kapusta obsahuje veľké množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Zvyšuje celkovú odolnosť organizmu voči infekciám a aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériam. Preto je výbornou prevenciou nachladnutia a chrípky.

Kráľ probiotík

Mnoho ľudí si dobre uvedomuje, že probiotiká sú nevyhnutným predpokladom pre trvalé zdravie. V ľudskom tele prebýva priemerne 100 biliónov baktérií a k dobrému zdraviu je potrebné udržiavať ich vyváženosť.

V jednej porcii domácej kvasenej kapusty (100g), bolo v laboratóriách nájdených asi 10 biliónov živých baktérii! Pokiaľ by sme to porovnávali s potravinovým probiotickým doplnkom, tak už 56 gramov kvasenej kapusty obsahuje viac probiotík ako celé balenie doplnku so 100 kapsulami! Dokonca aj ten najlepší predávaný druh probiotík na trhu ponúka v 100g balení len 50 miliárd aktívnych baktérii.

Zdravotné benefity kvasenej kapusty v skratke:

  • odstraňuje stres
  • podporuje mentálnu sviežosť a príjemnú náladu
  • pozitívne pôsobí na činnosť všetkých svalov, vrátane črevných svalov a svalu srdca
  • posilňuje imunitný systém
  • má omladzujúce účinky
  • pomáhá pri tvorbe červených krvinek
  • účinně pôsobí proti reume
  • pomáhá pri detoxikácii organizmu
  • znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri cukrovke
  • odstráňuje hemeroidy
  • chráni pred osteoporózou
  • podporuje činnosť a obnovu pečene
  • znižuje riziko vzniku rakoviny, predovšetkým rakoviny žalúdka
  • pôsobí ako afrodiziakum

Najzaujímavejšie účinky kvasenej kapusty sú práve vo vzťahu k prevencii vzniku rakoviny. Vedci zistili, že pri procese kvasenia kapusty, vznikajú látky tzv. izotiokyanáty, ktoré majú silné protirakovinové účinky a pomáhajú predchádzať nádorovým ochoreniam pečene, pľúc, prsníkov, hrubého čreva a konečníka.

TIP: Ak chcete využívať zdravotné účinky kvasenej kapusty, jedzte ju v jej surovom stave. Tepelným spracovaním sa oberáte o vyššie spomenuté živiny, a ničíte aj prospešné probiotické kultúry. Odporúča sa piť aj samotnú šťavu.