Ovocie a zelenina v tabuľkách

Vitamíny, minerály a enzýmy pomáhajú riadiť životne dôležité procesy v tele. Telu neposkytujú žiadnu energiu, ale chránia ho pred vznikom rôznych chorôb. Považujú sa za ochranné látky. Aj keď ich organizmus denne potrebuje iba v malých množstvách, sám si ich nevie vyrobiť.

Vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia dokáže v plnej miere zabezpečiť dennú potrebu vitamínov, minerálov a enzýmov. Nedostatok ochranných látok, ako aj ich nadmerný príjem, môže viesť k poruchám zdravia.

Pri nadmernom príjme vitamínov a minerálov ich telo vo zvýšenej miere buď vylúči močom alebo sa v tele hromadia a zhoršujú zdravie. Na zabezpečenie optimálneho množstva vitamínov, minerálov a enzýmov, je nevyhnutné prijímať pravidelne pestrú, vyváženú a vhodne upravenú stravu.

Vitamíny

Organizmus bezpodmienečne potrebuje vitamíny. Dlhodobé chýbanie niektorého vitamínu v potrave môže viesť k hypovitaminóze ( nešpecifické príznaky nedostatku ), v ťažkých prípadoch až k avitaminóze, vzniku chorôb a poškodeniu zdravia.

Vitamíny sú veľmi citlivé na rôzne faktory – napríklad na teplo, svetlo, kyslík, vodu, … a ich straty v potrave závisia od času a spôsobu prípravy pokrmov. Vitamíny sa z praktického hľadiska delia podľa rozpustnosti na vitamíny :

  • rozpustné v tukoch – A, D, E, K ( trávia a vstrebávajú sa len spolu s tukmi )
  • rozpustné vo vode  – skupiny B – komplexu, C, kyselina listová, kyselina pantoténová, niacín, biotín, …

Minerály

Nevyhnutnou súčasťou našej výživy sú aj niektoré minerálne látky, ktoré majú významnú úlohu pre rast a metabolizmus. Esenciálne minerálne látka delíme na dve veľké skupiny :

  • makroprvky ( potreba viac ako 100 mg za deň ) vápnik, fosfor, sodík, draslík, horčík, chlór, síra
  • mikroprvky a stopové prvky ( potreba menej ako 100 mg za deň ) železo, meď, zinok, jód, selén, bór, molybdén, mangán, nikel, kremík, bróm, vanád, fluór, chróm, kobalt, hliník, …

Niektoré minerálne látky môžu v tele pôsobiť toxicky – napríklad: olovo, ortuť, arzén, kadmium. Toxicky však môžu pôsobiť aj niektoré minerály, keď sú prijímané dlhodobo vo veľkom množstve.

Enzýmy

Enzýmy sú biokatalyzátory, ktoré urýchľujú, riadia a udržujú rôzne procesy v organizme. Pomocou enzýmov dochádza k obnove zostarnutých a opotrebovaných buniek, premene výživných látok na energiu a stavebné súčasti. Enzýmy prispievajú k zneškodňovaniu odpadových látok, k obrane pred choroboplodnými látkami, liečeniu poranení a prevencii civilizačných chorôb.

Svojou chemickou povahou sú bielkoviny. Vytvárajú sa tráviacimi žľazami ako vnútorné ( endogénne ) enzýmy. V tele sa musia stále obnovovať, pretože starnú a ich výkonnosť sa znižuje. Ničí ich aj nadmerná konzumácia alkoholu.

Predpokladom dobrého zdravia je optimálne množstvo enzýmov. Enzýmy prijímame aj v strave ako exogénne enzýmy, najmä z čerstvej zeleniny a ovocia. Vysoký obsah enzýmov má napríklad papája, ananás, klíčiace semená a iné. Enzýmy sú citlivé na teplo, ničí ich už teplota nad 40 oC.  

V tabuľke uvádzame energetické hodnoty a obsah živín niektorých vybraných potravín. Potraviny sme usporiadali do potravinových skupín v poradí podľa stúpajúcej energetickej hodnoty. Uvedené hodnoty sú orientačné. Presné hodnoty základných živín obsiahnutých v konkrétnej potravine nájdete na potravinových obaloch.

Zelenina

Potravina 100gEnergia kcal/kJCukry gTuky gBielkoviny g
Uhorka10/401,30,20,6
Šalát hlávkový8/332,50,31,3
Čínska kapusta10/432,50,31,2
Cuketa19/782,20,41,6
Paprika zelená20/852,90,31,2
Paradajky20/853,3 0,2 1,0 
Redkvička20/853,50,11,1
Karfiol22/926,01,22,8
Brokolica25/1102,50,23,3
Šampiňóny25/1102,90,22,8
Špenát25/1103,40,32,5
Kyslá kapusta25/1104,00,31,5
Kaleráb25/1104,50,11,9
Tekvica30/1305,50,11,1
Zelená fazuľka35/1505,00,32,2
Karotka35/1507,30,21,0
Kel40/1706,20,21,4
Pór29/1206,80,32,2
Zeler40/1707,40,31,6
Červená repa 41/1748,50,10,6
Kapusta biela45/1905,10,94,3
Cibuľa45/1909,60,31,3
Petržlen vňať39/1659,00,44,2
Chren62/2601,20,03,0
Hrach čerstvý51/21512,90,56,4
Zemiaky85/36019,00,12,1
Kukurica86/36416,01,43,0
Olivy101/4220,0110,8
Cesnak108/50425,00,36,2

Ovocie

Potravina 100gEnergia kcal/kJCukry gTuky gBielkoviny g
Papája37/15410,90,10,5
Granátové jablko63/26317,20,60,7
Melón vodový25/1105,00,20,6
Citrón30/1307,10,60,7
Jahody35/1507,50,40,8
Maliny40/1708,1 0,3 0,8 
Grep43/1809,80,20,6
Egreše45/1908,80,20,8
Ríbezle červené45/1909,70,21,1
Brusnice45/1909,90,50,3
Broskyne45/19011,00,10,8
Černice50/2108,61,01,2
Kivi50/21010,30,60,9
Mandarinka50/21011,00,30,7
Nektarinky50/21012,40,00,9
Melón cukrový53/22312,40,00,6
Pomaranč55/23012,00,20,1
Marhule55/23012,00,10,9
Ríbezle čierne55/23012,00,21,3
Hrušky 55/23013,00,30,5
Jablko55/23019,00,40,3
Mango56/23512,80,30,5
Ananás57/23813,00,20,5
Slivky60/25015,00,20,6
Čerešne65/27015,00,40,9
Hurmi kaki70/29016,30,30,6
Hrozno70/29017,00,30,7
Banány100/42023,00,21,2
Avokádo223/9360,923,51,2
Dračie ovocie52/219130,31,1