Čo spôsobuje nedostatok tuku

Prehnaný dôraz na konzumáciu jedál s nízkym obsahom tuku má u mnohých ľudí za následok zdravotné problémy. Jednotlivci, ktorí sa snažia tieto odporúčania dodržiavať, nie sú vegáni, ani flexitariáni.

Zvyčajne sa vrátia do starých koľají a začnú konzumovať obrovské dávky živočíšnych produktov bez toho, aby si uvedomili, že niektoré ťažkosti, s ktorými sa stretli, spôsobila nedostatočná konzumácia tuku počas nízkotučnej diéty.

Medzi zdravotné komplikácie, ktorých príčinou je nedostatok tuku v organizme, patria napríklad suchá koža, vypadávanie vlasov, svalové kŕče, nespavosť, vysoká hladina triglyceridov a slabá výkonnosť pri cvičení.

U väčšiny osôb trpiacich nedostatkom tuku v tele sa tento problém vyrieši, keď začnú jesť zdravšie tuky, užívať výživový doplnok DHA (kyselinu dokozahexaenovú) – omega-3 mastná kyselina s dlhým reťazcom, vďaka ktorej je rybí olej taký zdravý.

Vyradia zo svojho jedálneho lístka čo najviac spracovaných potravín a nahradia ich sacharidmi obsahujúcimi škrob. Niektorí ľudia skrátka potrebujú v určitom období viac esenciálnych mastných kyselín a to nielen omega-6, ale aj omega-3 mastné kyseliny.

Nedostatočným príjmom tukov si možno privodiť poruchy vstrebávania vitamínov rozpustných v tukoch a zdravých fytochemikálií. Najzdravším zdrojom tukov sú semená a orechy. Ak používate orechy a semená ako prílohu k jedlám, mastné kyseliny, ktoré obsahujú, zvyšujú vstrebávanie mikroživín a fytochemikálií a tie výrazne posilňujú váš imunitný systém.

Ak napríklad do šalátu pridáte dresing s orechmi alebo semenami, zo surovej zeleniny sa do vášho organizmu vstrebe oveľa viac karotenoidov. Až desaťnásobne viac.

Štúdia, pri ktorej sa zisťovala hladina alfakaroténu, betakaroténu a lykopénu v krvi, preukázala, že po skonzumovaní šalátu s nízkotučným dresingom boli hladiny týchto fytochemikálií zanedbateľné, kým po konzumácii toho istého šalátu, ale v kombinácii s dresingom s vyšším obsahom tuku bola hladina týchto fytochemikálií vysoká.

Ako sme už poznamenali, nahromadilo sa množstvo dôkazov, podľa ktorých je strava obsahujúca 10 % kalórií získaných z tukov nedostatočná, dokonca aj pre ľudí trpiacich nadváhou, cukrovkou alebo srdcovými chorobami.

Ak každú kalóriu, ktorú by ste prijali do tela z ryže, zo zemiakov, z chleba alebo zo živočíšnych produktov, nahradíte surovými semenami a orechmi, prospeje to vášmu telu a zabezpečíte si napríklad :

  • nižšiu hladinu cukru v krvi
  • nižší cholesterol
  • lepší pomer zlého LDL a dobrého HDL cholesterolu
  • nižšiu hladinu triglyceridov
  • lepšiu úroveň antioxidantov
  • lepšie vstrebávanie fytochemikálií zo zeleniny
  • ľahšiu kontrolu potravín pri cukrovke
  • nižšiu hmotnosť, nie priberanie
  • účinnejšiu liečbu srdcových chorôb
  • prevenciu srdcových arytmií (u kardiakov)
  • pestrejšiu stravu a uspokojenie potrieb organizmu menším množstvom kalórií
  • zvýšenú ochranu pred vznikom rakoviny
  • lepšiu svalovú a kostnú hmotu v procese starnutia