Korenie s prekvapujúcimi účinkami

Trochu korenia, byliniek, výraznej zeleniny či ovocia a chuť jedla je celkom iná. Pri bylinkách a korení to však nie je iba o oživení často nudného jedla, za povšimnutie stoja aj ich zdravotné benefity, vrátane liečby presilených svalov po tréningu či iných bolestí. 

Bylinky a koreniny majú tiež antibakteriálne a antivirotické vlastnosti. Väčšina je výborným zdrojom vitamínov skupiny B a stopových prvkov.  

Bylinky a koreniny – zdravé a chutné

V mnohých z nich je ukrytých viac antioxidantov ako v ovocí či zelenine. Preto by sa bylinky a koreniny mali stať súčasťou každodenného jedálnička.

Ďalším benefitom je aj ich cena. Ide totiž o jednu z najlacnejších ciest ako pridať tak potrebnú chuť do jedla bez extra tuku, kalórií, soli či cholesterolu.

Najlepšie dochucovadlá

Korenie a bylinky sú základnými zložkami mnohých svetových kuchýň. Jedlám dodávajú chuť a hĺbku, ale môžu mať aj celý rad zdraviu prospešných účinkov.

Tu sa pozrieme na niektoré z bežných korenín a byliniek a ich potenciálne zdravotné výhody:

  • Kurkuma je žltooranžové korenie, ktoré je obľúbené v indických a ázijských jedlách. Má sladkú, zemitú chuť a je vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Štúdie zistili, že kurkuma môže byť prospešná pri zmierňovaní zápalov, znižovaní bolesti a dokonca môže mať aj určité protirakovinové účinky.
  • Škorica je bežné korenie, ktoré sa používa už stáročia, a to pre svoju chuť aj liečivé vlastnosti. Je bohatá na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení a iných chronických ochorení.
  • Cesnak je silný antioxidant a protizápalový prostriedok, ktorý sa už stáročia používa na liečbu rôznych ochorení. Štúdie spájajú cesnak s nižším rizikom srdcových ochorení a rakoviny, ako aj so zlepšením hladiny cholesterolu.
  • Zázvor je bežným korením používaným v ázijských a blízkovýchodných jedlách. Už dlho sa používa ako liek proti nevoľnosti, tráviacim problémom a iným ochoreniam. Obsahuje aj silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a chrániť pred chronickými ochoreniami.
  • Oregano je obľúbenou bylinkou v talianskej a stredomorskej kuchyni. Je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov a má silné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Oregano môže pomôcť v boji proti škodlivým baktériám, ktoré môžu spôsobiť ochorenia prenášané potravinami.
  • Kajenské korenie je pikantná bylina, ktorá sa hojne používa v juhoamerických a mexických jedlách. Je bohaté na vitamíny a minerály, ako aj kapsaicín, ktorý má protizápalové a bolesť zmierňujúce vlastnosti.

Toto sú len niektoré z mnohých dostupných korenín a byliniek. Môžu dodať jedlám chuť a hĺbku a zároveň poskytnúť celý rad zdravotných výhod. Pre tých, ktorí chcú dodať jedlám viac chuti a zároveň využiť ich potenciálne zdravotné výhody, môžu byť koreniny a bylinky skvelou voľbou.

Dodávajú jedlám chuť i vitamíny

Korenie a bylinky sú v kuchyni dôležitou zložkou, ktorá dodáva mnohým pokrmom chuť a charakter. Tieto dochucovadlá sa dajú použiť na zlepšenie chuti rôznych jedál, od slaných až po sladké.

Je známe, že korenie a bylinky sú zdraviu prospešné, pretože obsahujú antioxidanty, vitamíny a minerály, ako aj fytochemikálie, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.

Z hľadiska chuti ponúkajú koreniny a bylinky širokú škálu možností. Od sladkých po slané a od jemných po pikantné, existuje množstvo kombinácií, ktoré možno použiť na vytvorenie jedinečných a žiaducich chuťových profilov.

Napríklad kombinácia škorice, muškátového orieška a klinčekov vytvára teplú, sladkú chuť tekvicového korenia, zatiaľ čo cesnak a oregano možno použiť na dodanie pokrmom talianskeho nádychu.

Okrem toho, že korenie a bylinky poskytujú chuť, sú známe aj ich početné zdravotné výhody. Napríklad muškátový oriešok obsahuje mangán a horčík, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a znižovať zápaly.

Kurkuma, ktorá sa často používa v indickej kuchyni, obsahuje kurkumín, prírodný protizápalový prostriedok. Zistilo sa, že zázvor znižuje nevoľnosť, zatiaľ čo škorica sa spája so zlepšením trávenia a metabolizmu.

Koreniny a bylinky sú tiež skvelým spôsobom, ako zlepšiť výživovú hodnotu jedla. Korenie má vysoký obsah minerálov, zatiaľ čo bylinky sú plné vitamínov a antioxidantov.

Kajenské korenie

Typická štipľavosť tohto korenia je znakom obsahu kapsaicínu, látky ktorá má terapeutický vplyv na rôzne druhy bolestí, vrátane presilenia svalov. Nachádza sa napríklad vo voľno predajných liekoch a krémoch proti bolesti.

Kajenské korenie tiež zlepšuje krvný obeh, pôsobí preventívne pri srdcových ochoreniach, pomáha bojovať proti žalúdočným vredom a v neposlednom rade proti rakovine prostaty.

Výborne sa kombinuje s inými druhmi zeleniny, tuniakom, či morčacím mäsom.

Zázvor (ďumbier)

Zázvor je výborným prostriedkom na liečbu pokazeného žalúdka, plynatosti, či nadúvania. Okrem žalúdka má tiež pozitívny vplyv na bolesti hrdla či dokonca pri liečbe artritídy a iných pohybových ochorení.

Benefitom je tiež jeho využiteľnosť v kuchyni. Dá sa kombinovať so sladkými, ako aj slanými jedlami, možno ho krájať na plátky, strúhať či osladiť a žuvať ako sladkosť.

Zázvor nesmie chýbať pri varení a pečení v ázijskej kuchyni, dá sa z neho urobiť výborný a hlavne zdravý čaj.

3. Škorica

Škorica, ktorá vzniká spracovaním kôry vždy zeleného stromu škoricovníka, patrí ku koreniam s najlepšími antioxidačnými vlastnosťami. Okrem toho má protizápalové účinky, znižuje krvný cukor a hladinu triglyceridov (tukov) v krvi.

Zo zdravotných benefitov jej konzumácie stojí za spomenutie aj zvyšovanie citlivosti na inzulín, čo pomáha pri spaľovaní tukov. Tiež je zdrojom minerálov ako mangán, železo či vápnik.

Okrem toho, že škorica sa pridáva do rôznych koláčov a dezertov, možno s ňou dochutiť napríklad aj ovsené vločky, jogurt či cottage syr.

4. Fenikel

História tohto korenia sa ťahá až do čias starovekého Grécka, kedy začali ľudia objavovať jeho pozitívne účinky.

V súčasnosti je považovaný za trávu a rastie na opustených poliach či popri cestách. Fenikel má viaceré zdravotné benefity.

Potláča chuť do jedla a má vysoký obsah vápnika, minerálu potrebného pre zdravý rast kostí a zubov, ale aj niacínu (B3), ktorý pomáha pri využití energie z prijatého jedla.

Tiež je kvalitným zdrojom vitamínu C, teda podporuje imunitný systém a keďže je skvelým zdrojom vlákniny a železa, napomáha udržiavať tráviaci trakt v bezproblémovom chode.

Fenikel sa môže variť (cibuľky či semená), ale konzumovať sa dajú aj čerstvé feniklové listy, ktoré sú ideálne do šalátov. Tiež sa dá napariť a je ideálnym na dochutenie rýb. Fenikel je tiež obľúbený v ázijskej kuchyni.

5. Kurkuma

Podľa mnohých zdrojov má toto oranžovo-žlté korenie rovnaké, či dokonca lepšie účinky proti bolesti ako väčšina voľne predajných liekov (ako napr. ibuprofen). Prospieva tiež v prevencii Alzheimerovej choroby, artritídy či rakoviny.

Kurkuma je silný antioxidant s protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, svoju úlohu má aj pri pomoci s rýchlym spracovaním tukov.

Toto korenie výborne chutí v akýchkoľvek jedlách vrátane mäsa či šalátov, výborne chutí v rôznych omáčkach či v kombinácii s karí korením.

6. Oregano

Všeobecne známe skvele voňajúce korenie, ktorým sa najčastejšie dochucuje napríklad pizza. Oregano má antivirotické, antibakteriálne a antibiotické vlastnosti.

Olej z oregana a jeho listy sa používajú v tradičnej medicíne na liečbu kašľa, horúčky, zápchy či iných chorôb.

Výborne chutí v omáčkach na paradajkovom základe, v soté, šalátoch či cestovinách. Lepšou voľbou sú samozrejme čerstvé listy oregana pred sušenými.

7. Bazalka

Táto bylina patrí v poslednej dobe medzi tie populárnejšie, za čo vďačí najmä jej výraznej a sviežej chuti. Určite však treba spomenúť aj zdravotné benefity bazalky, medzi ktorými dominujú jej silné antioxidačné vlastnosti.

Obsahuje totiž rastlinné farbivo, ktoré chráni bunkové štruktúry pred poškodením oxidáciou. Jej pravidelná konzumácia pomáha spomaľovať proces starnutia buniek a tkanív, lieči kožné ochorenia, a tiež pôsobí ako prevencia pred niektorými druhmi rakoviny.

Spôsobov ako ju pridať do jedálnička je mnoho, od šalátov až po varené jedlá. Obľúbená je v kombinácii s mozzarellou a paradajkami, ktoré sa prekladajú listami bazalky, prelejú olivovým olejom a obľúbené Caprese je na svete.