7 druhov korení, ktorých účinky ťa prekvapia
Pokiaľ si chceš trochu okoreniť život, skús pridať do svojho jedálnička trochu kôry, koreňov a iných častí rastlín, zeleniny a ovocia.
Pri bylinkách a korení to však nie je iba o oživení často nudného jedla z kategórie „eat clean“, za povšimnutie stoja aj ich zdravotné benefity, vrátane liečby svalovice po tréningu či iných bolestí.
Taktiež majú antibakteriálne a antivirotické vlastnosti. Väčšina je výborným zdrojom vitamínov skupiny B a stopových prvkov. V skutočnosti je možné povedať, že obsahujú viac antioxidantov ako samotné ovocie či zelenina, ktoré sú pravidelnou súčasťou tvojho jedálnička.
Ďalším benefitom, tentoraz nie zdravotným, je ich cena. Ide totiž o jednu z najlacnejších ciest ako pridať tak potrebnú chuť do jedla bez extra tuku, kalórií, soli či cholesterolu.
Zaradenie bylín a korení má nezmerateľné benefity, no väčšina z nich sa nikdy v jedálničku človeka neobjaví.
Tu je 7 najlepších dochucovadiel – od semien, cez korene až po kôru týchto zdravých prírodných zázrakov.
1. Kajenské korenie
Typická štipľavosť tohto korenia je znakom obsahu kapsaicínu, látky ktorá má terapeutický vplyv na rôzne druhy bolestí, vrátane svalovice (práve z tohto dôvodu ho môžeš tiež nájsť vo voľne predajných liekoch a krémoch proti bolesti).
Tu však benefity kajenského korenia nekončia. Tiež zlepšuje krvný obeh, pôsobí preventívne pri srdcových ochoreniach, pomáha bojovať proti žalúdočným vredom a v neposlednom rade proti rakovine prostaty.
Tento druh papriky sa výborne kombinuje s inými druhmi zeleniny, tuniakom, či morčacím mäsom.
Pokiaľ naozaj obľubuješ štipľavé jedlo, vyskúšaj tie najsilnejšie papriky – habaneros alebo Scotch Bonnet Peppers. Ak sa predsa len necítiš na tento druh „štipľavej zábavy“, výbornou voľbou sú aj jalapenos alebo španielske Pimientos.
2. Zázvor (ďumbier)
Zázvor je excelentným prostriedkom na liečbu pokazeného žalúdka, plynatosti, či nadúvania. Okrem žalúdka má tiež pozitívny vplyv na bolesti hrdla či dokonca pri liečbe artritídy a iných pohybových ochorení.
Benefitom je tiež jeho využiteľnosť v kuchyni. Dá sa kombinovať so sladkými, ako aj slanými jedlami, môžeš ho krájať na plátky, strúhať či osladiť a žuvať ako sladkosť.
Zázvor je úplne bežnou súčasťou pri varení a pečení v ázijskej kuchyni, dá sa z neho urobiť výborný a hlavne zdravý čaj.
3. Škorica
Škorica, ktorá vzniká spracovaním kôry vždy zeleného stromu škoricovníka, patrí ku koreniam s najlepšími antioxidačnými vlastnosťami, čiže si tiež zaslúži miesto v tvojom jedálničku. Okrem toho má protizápalové účinky, znižuje krvný cukor a hladinu triglyceridov (tukov) v krvi.
Zo zdravotných benefitov jej konzumácie stojí za spomenutie aj zvyšovanie citlivosti na inzulín, čo pomáha pri spaľovaní tukov. Tiež je zdrojom minerálov ako mangán, železo či vápnik.
Kým škorica samotná je nutrične výborné a chutné korenie, najbežnejšie spôsoby jej konzumácie až tak zdravé nie sú. Najčastejšie ju nájdeš v koláčoch, cookies, muffinoch, v tom lepšom prípade v káve.
Existuje však aj lepšia a zdravšia cesta ako škoricu využiť. Skús ju pridať do svojich raňajkových ovsených vločiek, jogurtu, či cottage syra (samozrejme, toho bez príchute). Tiež chutí výborne v proteínovom drinku a ak ňou posypeš sladšie prílohy ako bataty či mrkvu, určite nič nepokazíš.
4. Fenikel
História tohto korenia sa ťahá až do čias starovekého Grécka, kedy začali ľudia objavovať jeho pozitívne účinky.
V súčasnosti je považovaný za trávu a vo svete ho môžeš nájsť rásť na opustených poliach či popri cestách. To, že nepatrí medzi najpopulárnejšie korenia však nič nemení na zdravotných benefitoch, ktoré jeho konzumácia ponúka.
Potláča chuť do jedla a má vysoký obsah vápnika, minerálu potrebného pre zdravý rast kostí a zubov, ale aj niacínu (B3), ktorý pomáha pri využití energie z prijatého jedla.
Tiež je kvalitným zdrojom vitamínu C, teda podporuje imunitný systém a keďže je skvelým zdrojom vlákniny a železa, napomáha udržiavať tvoj tráviaci trakt v bezproblémovom chode.
Konzumovať môžeš aj varený fenikel (cibuľku aj semená), no najlepšou voľbou sú čerstvé feniklové listy pridávané do šalátov. Tiež sa dá upravovať parou či pridávať do receptov s rybami alebo v čínskej kuchyni pri rýchlom smažení v panvici wok.
5. Kurkuma
Podľa mnohých zdrojov má toto oranžovo-žlté korenie rovnaké, či dokonca lepšie účinky proti bolesti ako väčšina voľne predajných liekov (ako napr. ibuprofen), no tiež je prospešná ako prevencia pred Alzheimerovou chorobou, artritídou či rakovinou.
Kurkuma je tiež neobvykle silný antioxidant s protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, svoju úlohu má aj pri pomoci s rýchlym spracovaním tukov.
Toto korenie môže byť pridávané do úplne akýchkoľvek jedál vrátane mäsa či šalátov, môže sa kombinovať s karí korením či do omáčok. Ak však neprídeš kurkume na chuť, ale chceš ju zaradiť do jedálnička, nájdeš ju v lekárňach a v obchodoch vo forme kapsúl.
6. Oregano
Všeobecne známe skvele voňajúce korenie, ktoré nájdeš v každej reštaurácii, aby si si s ním mohol posypať pizzu má antivirotické, antibakteriálne a antibiotické vlastnosti.
Olej z oregana a jeho listy sú pravidelne používané v tradičnej medicíne na liečbu kašľa, horúčky, zápchy či iných chorôb.
Kedykoľvek je to možné, prisyp si ho ako dochucovadlo do akejkoľvek omáčky na paradajkovom základe, do soté, šalátov či cestovín. Lepšou voľbou sú samozrejme čerstvé listy oregana pred sušenými.
7. Bazalka
Táto bylina patrí v poslednej dobe medzi tie populárnejšie, za čo vďačí najmä jej výraznej a sviežej chuti. Určite však treba spomenúť aj zdravotné benefity bazalky, medzi ktorými dominujú jej silné antioxidačné vlastnosti.
Obsahuje totiž rastlinné farbivo, ktoré chráni bunkové štruktúry pred poškodením oxidáciou. Jej pravidelná konzumácia pomáha spomaľovať proces starnutia buniek a tkanív, lieči kožné ochorenia, a tiež pôsobí ako prevencia pred niektorými druhmi rakoviny.
Spôsobov ako ju pridať do jedálnička je mnoho, od šalátov až po varené jedlá. Obľúbiš si ju dokonca aj bez akéhokoľvek kuchárskeho umenia.
Stačí nakrájať mozzarellu a paradajku, preložiť ich celými listami bazalky, pokvapkať olivovým olejom a zázrak menom Caprese je na svete.