Ako regulovať pocit hladu

Naučiť sa ovládať hlad je pravdepodobne najväčšou prekážkou v procese chudnutia. Je to jedna za najčastejších sťažností od ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Niektorí ľudia sa trápia počítaním kalórií alebo vedením denníka výživy; iní reptajú, že si nevedia nájsť čas na cvičenie. Mnohí jednoducho nemôžu prestať byť hladní a „stále hladujú“.

Našťastie existuje zopár trikov, ktoré môžu pomôcť prirodzene kontrolovať hlad. Prvým krokom je zistiť, či je človek naozaj hladný.

Ako zistiť, či ide o skutočný hlad?

Pocit hladu nie je to isté ako „chceť niečo na jedenie“. Existuje niekoľko výpovedných znakov, ktoré môžu pomôcť rozlíšiť hlad súvisiaci so stresom alebo emocionálny hlad od skutočného fyzického hladu.

Treba si položiť tieto otázky:

  • Škvŕka v žalúdku?
  • Klesá hladina energie?
  • Objavuje sa „hmla pred očami“ alebo pocity „mrzutosti“?

Ak je odpoveď na niektorú z otázok áno, telo pravdepodobne potrebuje doplniť nejaké. To všetko sú bežné príznaky skutočného hladu. Keď sa človek takto cíti, telo pravdepodobne zareaguje na akékoľvek jedlo. Človeku sa pravdepodobne uľaví a bude sa cítiť lepšie.

Ak však niekto je z iných dôvodov, ako je hlad, napríklad z nudy, kvôli hnevu alebo depresii, nie je to v poriadku. Jedlo pravdepodobne neodstráni nudu, hnev či depresiu. Alebo ak áno, tak len na krátky čas.

Ak človeka k jedlu poháňajú emócie alebo stres, prípadne ak má chuť niečo zjesť len preto, že to dobre vyzeralo alebo voňalo, pravdepodobne nejde o skutočný hlad. V takom prípade je vhodné nájsť iné spôsoby, ako sa vysporiadať s túžbou po jedle.

5 najlepších spôsobov, ako ovládať svoj hlad

Kontrola hladu je zameraná na potlačenie skutočného hladu: škvŕkanie v žalúdku, nízka energia alebo podráždenosť, ktorá často prichádza, keď telo potrebuje palivo. Skutočný hlad človeka prirodzene núti jesť.

Tu je niekoľko zdravých stratégií na zastavenie hladu pre každého, kto má za cieľ schudnúť prostredníctvom obmedzenia kalórií.

1. Jesť bielkoviny

Proteín uspokojuje hlad lepšie ako sacharidy alebo tuk. Preto by bielkoviny nemali chýbať v každom jedle alebo občerstvení. V skutočnosti bielkoviny fungujú nielen v tráviacom trakte, ale ovplyvňujú aj chémiu mozgu spôsobom, ktorý človeku pomôže cítiť sa spokojne a duševne sviežo. Vhodné sú rôzne zdravé a výživné jedlá, ktoré sa môžu jesť kedykoľvek počas dňa.

2. Ovocie a zelenina – voda a vláknina

Voda a vláknina nemajú žiadne kalórie. Ale vodnaté potraviny s vysokým obsahom vlákniny sú objemné a zaberajú viac miesta v žalúdku, takže viac zasýtia. Väčšina zeleniny (okrem škrobovej, ako sú zemiaky, kukurica a hrášok) má veľmi málo kalórií na porciu, pretože obsahuje množstvo vody a vlákniny.

Vodnaté ovocie, ako sú melóny a ananás, prípadne ovocie s vysokým obsahom vlákniny, ako sú bobule, tiež môžu zasýtiť s relatívne nízkym množstvom kalórií.

3. Cvičenie

Cvičenie môže potlačiť hormóny hladu, čo môže obmedziť chuť do jedla. Aby však telo mohlo udržať svoju aktivitu, potrebuje správne palivo.

Niekedy ľudia v snahe schudnúť, znížia príjem kalórií až príliš a jednoducho nemajú energiu na to, aby cvičili. Takže celý proces zlyhá. Ľudia často hovoria, že majú pocit, akoby u nich cvičenie vyvolávalo hlad a viedlo ich k tomu, aby jedli viac. Často je to však preto, že pred a po tréningu poriadne nejedli.

4. Dostatok tekutín

Pitie tekutín s jedlom môže spôsobiť, že jedlo bude sýtejšie. Niektorí ľudia si mýlia smäd s hladom, takže aj keď ich telá túžia po tekutine, namiesto toho skončia jedením. Pri dostatočnej hydratácii je menej pravdepodobné, že sa to stane. Dôležité je doplniť nielen tekutiny, ale aj potrebné minerály a stopové prvky, ktoré sú pre telo nevyhnutné.


5. Jedenie malých a častých jedál

Jedenie malých jedál každých pár hodín pomáha udržať hladinu cukru v krvi stabilnejšiu počas dňa. Je to dôležité, pretože poklesy hladiny cukru v krvi môžu spôsobiť prudký nárast hladu.

Mnohí si môžu myslieť, že menšie množstvo jedla nebude stačiť na zasýtenie. Avšak vedomie, že už o pár hodín príde ďalšie jedlo, často uľahčuje zvládanie hladu. Optimálne je konzumovať jedlo každé 4 hodiny. No v začiatkoch chudnutia je to niekedy ťažké zvládať, preto si to vyžaduje trpezlivosť.