Online tréner – výhody a nevýhody online cvičenia

V dnešnej dobe zažívame fitness boom. Takmer všetci už chodia do fitness centier, a tým pádom je veľký príliv začiatočníkov. Mal by takýto človek začal cvičiť sám alebo by mal na začiatok využiť služby osobného trénera?

Ten mu môže pomôcť zostaviť tréningový a stravovací plán a naučiť ho techniky základných cvikov. Avšak služby trénera niečo stoja a dlhodobo to môže byť pre niekoho priveľká finančná záťaž. Pre takých je tu možnosť využiť služby, akou je online tréner. Aké sú výhody a nevýhody online tréningového plánu?

Moderná fitness doba

Rozmach internetu prináša jednoduchú cestu k informáciám, a to aj ohľadom fitness. Za pár klikov si možno nájsť všetko, čo človeka zaujíma. Či už sú to rôzne tréningové plány, jedálničky, inštruktážne videá alebo aplikácie, podľa ktorých sa dá cvičiť bez pomoci aj doma.

Je to jedna z ciest, ako začať cvičiť. Veľa ľudí začína práve rôznymi výzvami, ktoré sa objavujú online na sociálnych sieťach. Problém je v tom, že väčšinou ide o všeobecné informácie, ktoré neodzrkadľujú individuálne potreby jednotlivca a laik ich môže zle pochopiť.

Inštruktážne videá sú o niečo lepšou voľbou. Človek vidí, ako sa cvik správne vykonáva. Otázne je, ako precízne dokáže inštruktáž preniesť do reality. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, technika pri rôznych cvikoch je základ a dať pozor na viacero vecí naraz nie je jednoduché.

Ľahko sa môže vytvoriť zlý návyk, ktorý sa odstraňuje iba ťažko. To je najväčšia nevýhoda online tréningov. Priamy dohľad trénera je veľakrát na nezaplatenie.

Online tréner nie je pre každého

Najlepšou internetovou alternatívou je online tréner, ktorý vie zostaviť online tréningový plán podľa preferencií. Určite sa to ale neodporúča začiatočníkom. Pri nich je potrebný osobný prístup, aby sa hneď na začiatku ich cesty predišlo zafixovaniu zlej techniky cvičenia a následne prípadným zraneniam.

Taktiež je potrebné s nimi prejsť aspoň základnú diagnostiku pohybových stereotypov a predošlú zdravotnú anamnézu. V neposlednom rade osobne spoznať cvičenca a prispôsobiť tomu celkový prístup, program a jedálniček.

Aj keď je online tréner dostupnejší a pre niekoho pohodlnejší, aspoň z úvodu je lepší osobný kontakt. Online tréning môže byť dobre nastavený, no keď absentuje dohľad, tréner ani nevie, či a ako kvalitne cvičenec trénuje. To môže znížiť efektivitu takéhoto online tréningového plánu. Namiesto šetrenia peňazí nimi nakoniec bude človek plytvať.

Nezvládnutá technika

Online tréner určite nie je vhodný pre technicky náročné cvičenia, napríklad vzpieranie alebo pokročilú gymnastiku. Ak sa medzi trénerom a cvičencom vybuduje dôvera a navzájom sa spoznajú, je možné prejsť aj na online coaching.

V tomto prípade sú už základy techniky zvládnuté a tréner môže klientovi veriť, že poctivo plní cvičebný plán. Aj tu je však dôležitá spätná väzba od cvičenca. To znamená, že trénera informuje o priebehu tréningu, svojich pocitoch či okolnostiach, ktoré môžu ovplyvniť tréningový proces.

Osobný kontakt sa dá nahradiť a predovšetkým v dnešnej uponáhľanej dobe po online trénerovi siaha stále viac ľudí. Pokiaľ sa však dá, je lepšie zainvestovať a dopriať si poriadneho trénera. Z dosiahnutých výsledkov bude človek milo prekvapení.

Stravovací plán online

Pri stravovacích plánoch je situácia úplne odlišná a moderné technológie sú pre všetkých len prínosom. Rovnako pre začiatočníkov, ako aj pre pokročilých športovcov. V oblasti výživy sa totiž naozaj dá spolupracovať s nutričným poradcom vzdialeným stovky kilometrov a stále byť v kľude, že nejde o nefungujúci nezmysel.

Online stravovací plán totiž v žiadnom prípade nie je o technike jedenia, na ktorú by musel odborník dozerať. Je to o motivácii a presne prispôsobených potravinách a veľkostiach porcií pre každého jedného klienta.

Ak má výživový poradca dostatok informácií, vie takýto online jedálniček vypracovať na diaľku a následne konzultovať cez telefón alebo mail.

Výhody online tréningu

Cvičenie doma ponúka pohodlie, flexibilitu a súkromie a zároveň tréning s profesionálom. So správnymi nástrojmi a motiváciou sa môže každý dostať do formy bez toho, aby musel opustiť domov.

Jedným z lákadiel online tréningu je, že je flexibilnejší ako osobná účasť na hodinách. Tréningový rozvrh si môže každý prispôsobiť svojmu životnému štýlu. Najmä ak je niekto zaneprázdnený deťmi či pracovnými stretnutiami.

Online cvičenia sa zameriavajú na množstvo športov, od fitness po špecifické druhy športu.

Človek získa prístup k odbornému poradenstvu, kedykoľvek ho potrebujete. Či už ide o poradenstvo v oblasti techniky cvikov alebo výberu najlepších cvikov pre svoje potreby.

Online školenia umožňujú aj prístup k rôznym typom programov. Človek si vyberie z kurzov na chudnutie, posilňovanie alebo flexibilitu a nájde program, ktorý najlepšie vyhovuje špecifickým potrebám a cieľom.

Ďalšou výhodou cvičenia doma je súkromie, ktoré poskytuje. Ak sa niekto necíti pohodlne pri osobnej návšteve posilňovne, online tréning umožní vyhnúť sa davom ľudí a sústrediť sa na vlastné ciele v priestore, kde sa cíti pohodlne.

Ak chcete človek maximalizovať výsledky online tréningu, je dôležité uistiť sa, že má správne vybavenie. Investícia do základných prvkov, ako sú závažia, podložky na cvičenie alebo odporové pásy, pomôže zintenzívniť tréning a vyťažiť z každého sedenia maximum.

Tréningové aplikácie

Hlavnou výhodou používania aplikácií na cvičenie je, že používatelia majú prístup k neuveriteľnému množstvu cvičení a programov. Poskytujú podrobné pokyny a tipy, ako správne vykonávať jednotlivé cviky.

Sú ideálne pre tých, ktorí s cvičením začínajú alebo ktorí niektoré cviky nepoznajú. Aplikácie na cvičenie zadarmo alebo za nízke predplatné navyše uľahčujú rozpočet.

Tréningové aplikácie môžu byť skvelé aj na motiváciu. Vďaka zabudovanej funkcii časovača bude cvičiaci presne vedieť, ako dlho cvičil. Niektoré dokonca poskytujú odmeny alebo odznaky za dosiahnutie míľnikov – skvelé na dodatočnú podporu, ak sa niekto cíti bez energie alebo nadšenia.

Na druhej strane je dôležité uvedomiť si, že tieto aplikácie sú navrhnuté veľmi všeobecne. Nezohľadňujú špecifické fyzické potreby jednotlivca.

Preto ak niekto má už existujúce zdravotné problémy, napríklad problémy s kĺbmi alebo bolesti v dolnej časti chrbta, je nevyhnutné, aby si buď našiel aplikáciu, ktorá je špeciálne zameraná na tieto ochorenia, alebo si nechal poradiť od kvalifikovaného zdravotníckeho pracovníka či trénera.

Okrem toho niektoré tréningové aplikácie vyžadujú platbu za odomknutie ďalších funkcií – preto je nevyhnutné prečítať si drobné písmo predtým, ako sa ktokoľvek zaviaže zaplatiť niekoľko eur mesačne.

Tréningové aplikácie môžu byť pre mnohých fantastickým nástrojom. Je však dôležité si uvedomiť, že žiadna aplikácia nemôže nahradiť poradenstvo a podporu, ktorú ponúkajú skúsení tréneri, ktorí poznajú telo a úroveň kondície do hĺbky.

Kde nájsť online tréning

Jedným z najlepších spôsobov, ako začať s hľadaním, je YouTube. Na tejto platforme je množstvo videí, ktoré sa zaoberajú všetkými druhmi fitnes tém – od intervalového tréningu a silového tréningu až po jogu a pilates. Existujú aj možnosti, ako stiahnuť video z YouTube zadarmo a púšťať ho aj offline.

Sú tu inštruktážne videá, ktoré cvičiaceho prevedú správnou formou a technikou, ako aj živé prenosy s populárnymi fitnes inštruktormi, ktorí vedú lekcie v reálnom čase.

Ak si niekto vyberá z mobilných aplikácií, môže sa stratiť v ich nespočetnom množstve. Tu sú tie najlepšie hodnotené:

  • Nike Training Club
  • 8fit
  • Asana Rebel
  • Fitbit

A napokon, platformy sociálnych médií, ako sú Instagram a Facebook, sú domovom nespočetného množstva fitness influencerov, ktorí sa o svoje tréningy a tipy na výživu delia na svojich vlastných účtoch alebo špecializovaných stránkach. Môže to byť skvelý spôsob, ako si udržať motiváciu a zároveň získať rady od niekoho, kto sa cvičeniu venuje.

Pozor na podvodníkov

Pri hľadaní trénera na cvičenie online je dôležité uistiť sa, že je tréner legitímny. S rozvojom internetu, ktorý ľuďom uľahčuje vyhľadávanie osobných trénerov, sa zvyšuje aj počet falošných trénerov, ktorí ponúkajú falošné rady a neštandardné programy. Stať sa online trénerov je dobrá možnosť, ako získať peniaze, ale bohužiaľ ju využívajú aj podvodníci. Ako zistiť, že tento tréner nie je ten pravý?

  • Poverenia a certifikáty – Prvá vec, ktorú treba zvážiť pri pohľade na potenciálneho online trénera cvičenia, je jeho história. Mal by mať titul z oblasti vedy o cvičení alebo športu, certifikáty od uznávaných organizácií alebo skúsenosti v odvetví. Seriózny tréner by mal mať kvalifikáciu, ktorá sa dá ľahko overiť.
  • Recenzie – Predtým, ako sa niekto zaviaže k cvičebnému programu s online trénerom, mal by si prečítať online recenzie jeho služieb. Recenzie často určujú, či je program ponúkaný trénerom legitímny a účinný.
  • Ceny – Skutočný tréner pravdepodobne nebude ponúkať služby, ktoré sú výrazne lacnejšie, ako je priemer v odvetví.
  • Pozor na nepodložené tvrdenia – Pozor treba dávať na všetky tvrdenia, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé. Napríklad na cvičenia, ktoré sľubujú dramatické výsledky v krátkom čase, alebo na príliš zložité rady o výžive a doplnkoch výživy, pričom ich odporúčania nemajú dostatočnú vedeckú podporu.

Tieto tipy zabezpečia, aby si každý našiel skúseného, znalého trénera, ktorý človeku pomôže dosiahnuť výsledky, a nie niekoho, kto dúfa, že na nič netušiacich klientoch rýchlo zarobí.