Piť džús, alebo nie

Džúsy sú zdrojmi pitnej vody. Napríklad pomarančový džús obsahuje až 90 % vody, veľa vitamínov a minerálnych látok. Ak džúsy tvoria časť vášho denného príjmu tekutín, tak sa najlepšie budete cítiť, pokiaľ jeho základ bude tvoriť voda a to jeden liter vody a až potom ju doplňte džúsom.

Existujú totiž varovania, ktoré sa týkajú obsahu džúsu v tréningovej strave. V posledných rokoch bolo veľa reklám, ktoré propagujú zdravotné prínosy ovocných a zeleninových štiav.

Výrobci prístrojov na prípravu džúsu tvrdili, že čerstvý džús je univerzálnym liekom na všetky choroby, od pokazeného trávenia až po rakovinu. Je však lepší príjem porcií ovocia a zeleniny v tekutej forme denne, ako v ich prirodzenej tuhej forme? Samozrejme, že nie.

Džús – áno alebo nie?

Vo väčšine džúsov je odstránená dužina pri ich príprave. To znamená, že dôležitá vláknina je tiež eliminovaná, pretože sa nachádza v dužine. U niektorých prístrojoch na prípravu džúsu je deklarované, že proces ich prípravy zanechá dužinu v šťave, aby bola dodaná aj dôležitá vláknina a živiny.

Tieto prístroje sú skvelou voľbou na čerstvý džús, ktorý si dáte raz za deň, ale nedá sa ním nahradiť konzumácia celého ovocia.

Čerstvo vylisovaný džús je často ponúkaný ako lepší zdroj živín než komerčné džúsy. Komerčne pripravované džúsy, ktoré sú chladené a mrazené, tak majú mierne nižší obsah živín ako čerstvé džúsy. Ak si pripravíte čerstvý džús, budete ho doma nevhodne skladovať a nebudete ho piť čerstvo vylisovaný hneď, tak môže mať nižší obsah živín ako komerčne pripravený džús, ktorý bol chladený alebo mrazený.

Ako a kedy džús konzumovať

Ak už zeleninu a ovocie varíte, lisujete, sušíte alebo jete čerstvé, tak by mali tvoriť veľkú časť vašej stravy. Pokiaľ je používanie prístroja na prípravu džúsu tou vašou cestou ako zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, tak to urobte. Ale nezabúdajte na jeho nevýhody a neberte konzumáciu takto pripravených džúsov ako jediný zdroj ovocia a zeleniny.

Ak chcete piť džús, aby ste doplnili tekutiny, tak ho rozrieďte najmenej dvojnásobným množstvom vody. Šálka (240 ml) pomarančového alebo jablkového džúsu, plus dve šálky (480 ml) vody, dá šesť až osem percentný roztok sacharidov, teda svojim zložením je veľmi blízky športovým nápojom.

Túto kombináciu však nepite pri tréningu z dôvodu obsahu fruktózy. Vaše telo nie je schopné využiť fruktózu ako iné cukry, ktoré sa nachádzajú v športovom nápoji. A naviac sú na ňu niektorí jednotlivci citliví a môžu mať po jej konzumácii kŕče v tráviacom trakte.

Džús môže brániť vstrebávaniu tekutín, ak ho pijete pri tréningu. Namiesto toho môžete piť džús, ktorý je riedený vodou, ako nápoj slúžiaci k doplneniu tekutín hodinu a viac po tréningu. Voda obsiahnutá v tomto mixe urýchli vyprázdňovanie žalúdka, rehydratácia bude rýchlejšia a cukry budú slúžiť na obnovu glykogénových zásob.