Ryby na tanieri po celý rok

Rozmýšľate, čo servírovať počas nedeľného obeda alebo na večeru v strede pracovného týždňa? Spomeňte si, kedy naposledy ste vy a vaša rodina jedli ryby. Snáď nie na Vianoce.

Ryby by na jedálnom lístku nemali chýbať, lebo sú zdrojom viacerých zdraviu prospešných látok. Najvýznamnejšie sú nenasýtene omega-3 mastné kyseliny, jód, selén a vitamín D.

Omega-3 mastné kyseliny sú pre telo veľmi dôležité, ale sám organizmus ich nedokáže produkovať v dostatočnom množstve. Preto je dôležité prijímať ich v strave.

Priaznivo vplývajú na srdcovo-cievny systém, bránia tvorbe krvných zrazenín – trombov, ktoré môžu byť príčinou infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody.  Sú nevyhnutné pre správny vývoj mozgu, sietnice oka a tiež pre duševný vývoj.

Týchto kyselín nepotrebujeme denne prijať veľa, stačia 1 – 2 gramy, a práve toľko obsahuje napríklad 100 gramov makrely alebo lososa.

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín nájdete najmä v tučných morských rybách a iných morských živočíchoch – v tuniakoch, sardinkách, sleďoch, ustriciach, menej ich obsahujú tresky či slávky.