Zdravé kinder rezy – recept

zdrave-kinder-rezy

Mnohé recepty na zákusky v sebe zahŕňajú až nezdravé množstvo cukru a múky. Pre tých, ktorí preferujú zdravšie dezerty, stále však sladké a veľmi chutné, je tu recept na zdravé kinder rezy. Tento koláčik výborne dopĺňa zdravý životný štýl a je vhodný aj pre deti ako sladká a najmä zdravá odmena. Ako si ho jednoducho pripraviť?

Mnoho malých aj veľkých maškrtníkov obľubuje sladkosti Kinder. Či už to sú Kinder mliečny rez, Kinder bueno alebo Kinder pingui. Existujú však ich zdravšie varianty, ktoré sa dajú ľahko pripraviť aj doma. Môžu byť spolu s orechovým koláčom so žĺtkovou polevou dokonalým zákuskom na posedenie dospelých alebo detskú oslavu.

Ide o výborné zákusky bez konzervantov a éčiek, ktoré sú voňavé a rozplývajú sa na jazyku. Urobia radosť nelien deťom, ale pochutí si na nich aj každá návšteva. Tieto zákusky – hlavne zdravé kinder rezy – si raz za čas môžu dopriať aj tí, ktorí preferujú zdravý obed, a tak si bez výčitiek osladiť svoj deň.

Zdravé kinder rezy

Na prípravu zdravých kinder rezov vhodných aj do fitness jedálnička sú potrebné tieto suroviny:

  • 4 lyžice kakaa
  • 4 vajcia
  • 1 lyžicu zemiakového škrobu
  • 3 lyžice medu
  • 400 g jemného tvarohu
  • 2 lyžice medu / stévie / iného sladidla
  • šťavu z citróna
  • horkú čokoládu

Postup:

Najprv si vyšľaháme žĺtky spolu s medom do tuhej peny. Pridáme kakao a škrob, vyšľahaný sneh z bielkov a veľmi jemnučko premiešame. Na tento bod si dajte veľký pozor, pretože sa môže stať, že budete mať o polovicu menšie cesto.

Cesto si dáme na väčší plech a pečieme pri 200-220 °C po dobu 10-12 minút. Sami uvidíte, ako je cesto upečené. Cesto necháme vychladnúť a prekrojíme ho na polovicu. Tvaroh zmiešame s medom alebo iným sladidlom. Ak chcete mať koláčik sviežejší, môžete pridať šťavu z citróna alebo pomarančovú arómu.

Na jednu polovicu cesta si nanesieme vrstvu tvarohu a s druhou polovicou ju prikryjeme. Trošku pritlačíme, odkrojíme krivé rohy a ak chceme, môžeme navrch rozpustiť horkú čokoládu. Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Cesto nakrájame na tvary, aké preferujeme, a kinder rezy máme hotové. Tak čo, dá sa to aj bez múky a cukru, všakže? Dobrú chuť.

Pre ďalšiu inšpiráciu na zdravé pohostenie tentokrát však v slanej forme sú tu bruschetta recepty.

Kinder mliečny rez – suroviny

Na cesto:

  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 125 g krupicového cukru
  • 25 g masla
  • 25 g kakaového prášku
  • 100 g polohrubej múky

Na náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 1 šálka (200 g) smotany na šľahanie
  • 5 polievkových lyžíc medu

Tieto suroviny na kinder mliečny rez následne spracujeme podľa dole uvedeného postupu.

Kinder mliečny rez – príprava cesta

Pred pečením je potrebné vybrať mascarpone a šľahačku z chladničky, aby mali pri príprave krému izbovú teplotu. Plech na pečenie (približne 40×35 cm) vyložte papierom na pečenie. Zapnite rúru na 160 °C, pričom horúci vzduch nechajte vypnutý. Rozpustite maslo.

Vajcia a cukor začnite šľahať v kuchynskom robote metličkou, najprv pomaly, postupne zrýchľujte šľahanie (približne na polovicu maximálnej rýchlosti). Počas niekoľkých minút sa vytvorí najprv riedka pena, ktorá postupne zhustne a zosvetlí svoj objem. Mali by ste ju z metličky odvádzať v širokých prúžkoch a mala by chvíľu zostať na povrchu.

Pri najnižších otáčkach pomaly pridávajte a šľahajte maslo do vaječnej peny, potom po lyžiciach pridávajte múku zmiešanú so soľou a kakaom. V procesore môžete stále šľahať, ale prestaňte hneď, ako sa posledná časť múky absorbuje bez stopy.

Zbytočne dlhé šľahanie alebo miešanie cesto stiahne, čím sa zmenší jeho objem, a výsledok bude po upečení pripomínať scvrknutý, kožovitý korpus zanedbateľnej výšky.

Cesto vylejte na pripravený plech a rozotrite ho až po okraje. Bude to naozaj nízka vrstva, zdanlivo nezmyselne nízka, ale nebojte sa, aj to stačí. Vložte do rúry a pečte 15 minút. Po upečení bude na dotyk pružné a bude mať zvrásnený povrch. Nechajte ho päť minút vychladnúť v otvorenej rúre, potom plech vyberte a nechajte ho úplne vychladnúť.

Z upečeného plátu je potrebné odstrániť papier, najlepšie to urobíte tak, že cesto otočíte na veľký podnos alebo dosku na krájanie, papier zo spodnej strany odlepíte a potom plát cesta otočíte späť. Najjednoduchšie je zbaviť sa papiera, keď je cesto ešte trochu vlažné, ale nie horúce.

Kinder mliečny rez – príprava krému

V miske alebo v kuchynskom robote zmiešajte mascarpone s medom niekoľkými ťahmi metličkou, pridajte smotanu a pokračujte v miešaní a šľahaní, kým nevznikne hustý krém – bude to práca na chvíľu.

Rozrežte plát na dve polovice (lepšie je rozrezať ho priečne, ľahšie sa s kúskami kôrky manipuluje) a jednu z polovíc otočte spodnou stranou nahor. Spodnú stranu potrieme celým krémom a uhladíme do rovnomernej vrstvy. Prikryte druhou polovicou cesta tak, aby spodná strana cesta bola na kréme.

Kinder mliečny rez vložte do chladničky do druhého dňa, aby stuhol a rozotrel sa. Na druhý deň nakrájajte kúsky na približne 3 x 10 cm a vychutnajte si detskú radosť z toho, čo ste vytvorili. Skladujte na chladnom mieste.

TIP: Vyskúšajte aj muffiny s polevou, na ktorých si pochutia ako deti, tak aj dospelí.

Kinder bueno rezy – suroviny

Spodné cesto:

  • 7 kusov vaječných bielkov
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 7 ks okrúhlych detských piškót
  • 6 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 150 g nasekaných vlašských orechov

Puding:

  • 7 ks vaječných žĺtkov
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 100 g čokolády
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 250 g masla

Ďalšie suroviny:

  • 400 g Nutelly
  • sušienky Bebe
  • mlieko na namáčanie sušienok
  • smotana na šľahanie
  • čokoláda na ozdobu

Tieto suroviny na kinder bueno rezy následne spracujeme podľa dole uvedeného postupu.

Kinder bueno rezy – postup

Vyšľahajte 7 bielkov so štipkou soli na tuhý sneh. Pridajte lyžicu oleja, 2 lyžice hladkej múky, 7 kúskov nastrúhaných okrúhlych sušienok, 6 lyžíc práškového cukru a polovicu prášku do pečiva. Cesto nalejte na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch posypte nasekanými vlašskými orechmi v množstve asi 150 g. Pečte pri teplote 180 °C dozlatista. Na tento plát rozotrite Nutellu.

Zo 7 žĺtkov, 1 vanilkového pudingu, 3 polievkových lyžíc polohrubej múky, 200 g cukru a mlieka uvarte puding. Ešte horúci puding rozdeľte na dve polovice, do jednej vmiešajte 100 g čokolády na varenie a do druhej 1 vanilkový cukor.

Po vychladnutí spojte každý krém zvlášť so zmäknutým maslom (250 g = 125 g a 125 g masla). Takto sa vanilkový krém dostane na vrch Nutelly. Na tento krém položte Bebe sušienky a krátko ich ponorte do studeného mlieka tak, aby sa namočenou stranou dostali na vrch.

Na sušienky sa nanesie tmavý krém. Vyšľahajte 2 práškové šľahačky alebo rastlinnú šľahačku a natrite na tmavý krém. Na vrch nastrúhajte čokoládu. Umiestnite do chladničky najlepšie na noc. A kinder bueno rezy máte hotové a pripravené pre deti či návštevu.

Tento zákusok je takou menšou kalorickou bombou. Na vyváženie stravy sa hodí niečo zdravšie, napríklad recept na zeleninovú polievku.

Kinder pingui recept – suroviny

Cesto (suroviny na 2 pláty):

  • 10 ks vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 5 polievkových lyžíc detskej krupice
  • 5 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 5 polievkových lyžíc kakaa
  • 5 polievkových lyžíc medu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 50 ml mlieka
  • 270 ml oleja

Plnka:

  • 700 ml smotany na šľahanie
  • 1 balenie želatíny
  • 50 ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej esencie

Glazúra do krému:

  • 120 g horkej čokolády
  • 70 g masla
  • 1 polievková lyžica vody

Glazúra na vrch:

  • 220 g horkej čokolády
  • 100 g masla
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 1 polievková lyžica vody
  • 1 čajová lyžička medu

Tieto suroviny v recepte na kinder pingui rezy následne spracujeme podľa dole uvedeného postupu.

Kinder pingui rezy – postup

Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 165 °C (ventilátor) a pripravte cesto.
Všetky prísady na cesto rozdeľte na polovicu a pripravte 2 cestá. Vyšľahajte 5 vajec so 100 g kryštálového cukru, 1 balením vanilkového cukru a medom do peny.

Pridáme mlieko a olej a potom krupicu zmiešanú s múkou, štipkou soli, práškom do pečiva a kakaom. Navrstvite na plech a pečte 12-13 minút. Opakujte s druhým cestom. Upečené cesto prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.

Pripravte si polevu na stred. vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom a vodou za stáleho miešania. Vyberte a nechajte mierne vychladnúť.

Želatínu pripravte podľa pokynov na obale. Smotanu vyšľahajte do tuha, pridajte mlieko, v ktorom ste rozšľahali med a vanilku. Nakoniec pridajte napučanú želatínu a dôkladne spojte.

Na jeden plát upečeného cesta navrstvíme polovicu krému, na krém opatrne nanesieme čokoládovú polevu (mala by mať izbovú teplotu) a dáme na chvíľu do chladničky. Ak na jednu stranu nanesiete viac čokolády, horúcim nožom ju vyhlaďte.

Keď poleva stuhne, navrstvite druhú časť krému a pekne ho uhlaďte. Priložte druhý plát cesta a jemne ho pritlačte. Na vrch nalejte rozpustenú čokoládu, do ktorej ste pridali maslo, olej, vodu a med. Nechajte stuhnúť a hotové kinder pingui rezy, pripravené podľa tohto receptu, nakrájajte na úhľadné plátky.