Chutná zeleninová polievka

Experimentovať v kuchyni sa niekedy skutočne oplatí. Zeleninová polievka, ako ju poznáme z detsva – koreňová zelenina, sem tam hrášok či fazuľka, sa dá vždy vylepšiť. Predstava spojenia paradajky s petržleňom či mrkvou asi nie je veľmi vábivá, no v tomto prípade skutočne netreba pochybovať, lebo vo finále ide o zaujímavé a veľmi chutné spojenie.

Tu je náš tip na možno netypickú zeleninovú polievku. Recept je cca pre 4 osoby.

Potrebujeme: 3 stredne veľké petržlene, 5 stredne veľkých mrkiev, 1/2 cibule, 1 stredne veľkú cuketu, 2 strapcové rajčiny, morskú soľ, olivový olej, štipku mletého čierneho korenia, 1,5 čl mletej sladkej papriky, 1 čl mletej rasce, 1,5 mletého kumínu, 2 čl sušenej majoránky a čerstvú petržleňovú vňať.

Postup: najskôr očistíme petržlene, mrkvy a cibuľu. Koreňovú zeleninu nakrájame na celé kolieska alebo polmesiačiky a spoločne s najemno nakrájanou cibuľou zalejeme 1 litrom vody alebo od oka podľa potreby. Ochutíme soľou, koreninami a majoránkou. Varíme až kým nám to celé nezovrie, resp. kým nám dostatočne nezmäkne koreňová zelenina. Pridáme na polmesiačiky nakrájanú cuketu, olivový olej a najemno nakrájanú čerstvú petržleňovú vňať. Varíme ešte asi 15 minút a napokon pridáme na kúsky nakrájané rajčiny. Všetko varíme ešte cca 10 minút.

Dobrú chuť želáme!

Recept a fotografie © Egreš magazín 2015