Talianska bruschetta – recept

recept-opeceny-chlieb

Bruschettu ľudia v stredomorí začali pripravovať asi v podobnom čase, ako sa rozšírilo lisovanie olív na výrobu olivového oleja. Postupne si obyvatelia Talianska zvykli chlieb opiecť na uhlí, potrieť cesnakom, pokvapkať olivovým olejom a dochutiť soľou a korením.

Časom sa takto pripravený chrumkavý chlieb obložil paradajkami, mozzarellou, bazalkou a vznikli mnohé iné variácie známeho predjedla. Na jednu z nich vám prinášame chutný recept.

Tento príbeh sa mal odohrať kdesi v starovekom Grécku…

Obyvatelia novo-založeného gréckeho mesta zvedavo čakali aký dar dostanú od Poseidona, boha mora a Atény, bohyne múdrosti. Podľa toho, ktorý dar má pre nich väčšiu cenu sa mali rozhodnúť, ktorý z nich sa stane patrónom ich mesta a po kom mesto aj pomenujú.

Poseidon svojim trojzubcom rozbil skalu a z nej vytryskla slaná voda – tá symbolizovala more. Aténa rovnako kopijou udrela po skale a na nej vyrástol olivovník. Obyvatelia „Atén“ – ako mesto po bohyni pomenovali, do dnešného dňa rozprávajú legendu podľa ktorej všetky olivovníky v meste majú spoločného predka, ktorého im dala bohyňa Aténa.

Recept

Na prípravu 5 chlebíkov budeme potrebovať:

  • menší chlieb vcelku (lepšie nie krájaný)
  • čerstvé šampiňóny 250 g
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • pažítka
  • soľ
  • čierne korenie alebo zmes korenia
  • olivový olej na záver

Tieto ingrediencie spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Cibuľu a šampiňóny nakrájame na malé kúsky. Na troche oleja najprv v hrnci opečieme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny. Pridáme dve štipky soli a trochu korenia.

Keď šampiňóny o chvíľku pustia šťavu, počkáme kým sa vyparí a potom ich za stáleho miešania ešte opečieme dohneda (celé varenie zaberie cca 10 minút).

Chlieb nakrájame na hrubé krajce a tie pár minút opečieme na suchej panvici kým po stranách trochu zhnednú a rýchlo ich vyberieme, dáme pozor aby sa na suchej panvici rýchlo nespálil. Krajce môžeme opiecť aj v hriankovači.

Tri strúčiky cesnaku ošúpeme a roztlačíme ho. Malou lyžičkou ho natrieme na hrianky. Nalejeme si trochu oleja do vrchnáka od fľašky oleja a nahnutým vrchnákom každú hrianku olejom mierne polejeme.

Na hrianky poukladáme opečené šampiňóny na cibuľke. Vrch posypeme pažítkou a podľa chuti dosolíme.