Prečo je dôležitý sodík

Sodík je zodpovedný za udržovanie rovnováhy tekutín. Správa sa ako pumpa, ktorá vháňa tekutinu podľa potreby z vonkajšieho prostredia do bunky. Distribuuje tekutinu v nevyhnutných množstvách na príslušné miesta v celom tele, aby všetky naše orgány, svaly a ďalšie tkanivá fungovali správne.

V čase odpočinku telo pracuje na udržaní koncentrácie sodíka v krvi. Vzostup a pokles hladiny určitých hormónov ( vazopresín a aldosterón ) napovedá obličkám, kedy uvoľniť vodu ( v podobe moči ) alebo ju zadržať, a kedy vylúčiť sodík. Pokiaľ necvičíme, uvedené hormóny a obličky spolupracujú, aby zaistili v rámci systému podobného termostatu, že telesné tekutiny a elektrolyty, budú v tele na vhodnej úrovni.

Pokiaľ sa potíme, strácame, tak vnútro bunkové, ako aj mimo bunkové tekutiny spoločne so sodíkom. Potenie vykonáva prácu na udržovanie rovnováhy tekutín, náročnejšie. Športovci sa potia v rôznej miere a takisto aj rôzne strácajú sodík. Pravdepodobne poznáte takých, ktorí po tréningu vyzerajú, ako keby práve vyšli zo sprchy.

A potom sú takí, ktorých dresy uschnú a majú na chrbáte biely pás soli. Soľ im môže dokonca uschnúť aj na tvári a v podpazuší a nepochybne môžu skúsiť slanosť svojho potu. Títo športovci sú ťažkými producentmi slaného potu. Športovec viac menej môže mať vysoké straty soli.

V jednom litry ( cca 1 kg ) potu sa vylúči medzi 460 – 1610 mg sodíka ( 20 – 80 mmol / l ), priemer je niekde okolo 920 – 1150 mg ( čajová lyžička soli obsahuje 2300 mg sodíka ). Športovci, ktorí sú aklimatizovaní na teplo, spravidla strácajú potením menej sodíka. Tí, ktorí nie sú prispôsobení na horúčavy, môžu stratiť významné množstvo sodíka.

V závislosti na značke môže jeden liter energetického nápoja obsahovať 230 – 800 mg / l sodíka. Takže pitie energetického nápoja pred tréningom, počas neho a po ňom, môže, ale aj nemusí byť dostačujúci, obzvlášť, pokiaľ športovec trénuje dlhý časový úsek a stráca omnoho viac sodíka, ako je schopný prijať. Niektorí športovci potrebujú dokonca prijímať viac sodíka, prostredníctvom slaných jedál.

U športovcoch sa niekedy počas tréningu dostavia kŕče. Kŕče z tepla môžu byť spôsobené stratou veľkého množstva vody a sodíka. Termín kŕče z tepla je však zavádzajúci, pretože športovci môžu zažiť kŕče aj v chladnejšom prostredí, pokiaľ nastanú veľké straty sodíka, ktoré nie sú dodané jedlom, či tekutinami.

Avšak, býva silne medializované nebezpečie nadmerného príjmu sodíka, mnohí ľudia sa vyhýbajú soleniu jedál. Športovcom, obzvlášť tým, ktorí trpia kŕčmi alebo sú značne dehydrovaní a tým, ktorí sa veľmi potia, môže veľkorysé solenie jedál prospieť.

Aby nahradili straty sodíka, tak niektorí športovci musia užívať slané kokteily, slané tabletky alebo si pridávať viac sodíka. Niektorí z nich ani nemusia pocítiť potrebu soli bezprostredne po tréningu. Akonáhle doplnia tekutiny, tak sa dostaví potreba soli.

Je dôležité konzumovať dostatok soli – príjem značného množstva tekutín bez dostatku sodíka, môže viesť k hyponatrémii ( nízka hladina sodíka ), dokonca aj vtedy, keď sa skončil tréning. Sodík sa vyžaduje hlavne preto, aby sa voda rozvádzala a zadržovala po celom tele.