Od svojej babičky som sa naučila tieto úžasné triky, ktoré by mal poznať naozaj každý…

Prinášame vám zbierku tipov, trikov a vylepšení, ktoré po celé roky zbierali ženy v domácnosti. Na mnohé z nich sa už skoro zabudlo.

To by však bola veľká škoda, v kuchyni vám môžu uľahčiť prácu a ušetriť peniaze.

1) Aby bola praženica nadýchanejšia, rozmiešajte vajcia so studenou vodou. Na jednu šálku vajec pridajte 2 lyžice studenej vody.

2) Namiesto kvasníc pridajte do cesta trochu brandy.

Ak chcete z bielku vyšľahať najlepší sneh, musia byť poriadne vychladené. Nezabudnite pridať počas šľahania niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. So žĺtkami je to presne naopak. Mali by byť v izbovej teplote a vždy ich šľahajte s cukrom.

4) Ak chcete piecť, alebo smažiť mäso tak, aby bolo zlatisté, potrite ho pred prípravou trochu medom.

5) Cibuľa stratí horkosť a bude oveľa chutnejšia, keď ju po nakrájaní dáte do sitka a prepláchnete vriacou vodou.

6) Pečené mäso bude oveľa mäkkšie a lahodnejšie, keď ho pred  prípravou posypete cukrom.

7) Ak nechcete, aby zemiaky v šupke praskli, do vody, v ktorej ich varíte pridajte trochu octa.

8) Ak nechcete, aby počas varenia vajcia praskli,  pred vložením do vody ich nachvíľu namočte do studenej vody.

9) Mlieko sa vám nepripáli, ak najskôr hrniec opláchnete studenou vodou a varíte na strednom plameni.

10) Zelenina vo vývare bude chutnejšia, ak ju očistíte a tesne pred pridaním do vývaru prepláchnete v studenej vode.

11) Ak varíte mrkvu, najlepšiu chuť bude mať vtedy, keď ju varíte 5-10 minút na silnom plameni a solíte až na konci varenia.

12) Ak nechcete, aby vám soľ zvlhla a stvrdla, prihoďte do dózy pár zrniek ryže.

13) Povädnutá vňaťka alebo kôpor budú opäť  ako čerstvo odtrhnuté,  ak ich namočíte do studenej vody s trochou octa.

14) Pre fantastickú bábovku – formu na pečenie vymastite a vysypte strúhaným kokosom alebo orechmi. Bábovka bude mať krásnu vôňu a taktiež sa bude jednoduhšie vyberať z formy.

15) Aby sa vám smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, pridajte do nej trochu prášku do pečiva.

16) Aby sa na vrchu omáčky nevytvoril povlak, napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.

17) Koláče z treného cesta budú oveľa nadýchanejšie, keď do cesta pridáte pár kvapiek octu.

18) Ak nemáte doma orechy, orechovú chuť v koláči môžete dosiahnúť aj bez nich. Stačí, ak krátko na masle osmažíte strúhanku a pridáte do cesta.

19) Aby ste získali perfektne vyšľahanú šľahačku, ktorá perfektne drží tvar, pridajte do nej počas šľahania  vaječný bielok.

zdroj: ezy.cz