Je káva zdravá?

Zistilo sa, že káva záhadným spôsobom chráni pred cukrovkou. Metaanalýza z roku 2010 skúmala výsledky 18 štúdií a zistila, že každou ďalšou šálkou kávy vypitej za deň klesalo riziko cukrovky o 7 %.

Tento výsledok bol prekvapivý, najmä preto, že sa preukázalo, že spotreba kávy, či už normálnej alebo bez kofeínu, zvyšuje po jedle hladiny glukózy, takže by sa predpokladalo, že cukrovku zhoršuje, nie zlepšuje. Dôvod zatiaľ nie je jasný, ale keďže káva pochádza z bôbu tmavej farby, je pravdepodobné, že je to v dôsledku prítomných antioxidantov, minerálov a fytochemikálií.

Nesmieme pritom zabúdať, že všetci účastníci tejto štúdie konzumovali štandardnú americkú stravu, v ktorej chýbalo dostatočné množstvo antioxidantov a fytochemikálií.

Je možné, že štandardná americká strava je tak málo výživná, že výrazná časť príjmu fytochemikálií pochádza z rannej šálky kávy ! Nepredpokladá sa, že by káva mohla poskytovať potrebnú ochranu pri dostatočne výživnej strave.

Zodpovedné fytochemikálie môžeme získať z iných rastlín a v našej strave nebudú chýbať potrebné antioxidanty. Ešte raz, jediný dôvod, prečo má káva taký priaznivý účinok, je výrazný nedostatok fytochemikálií rastlinného pôvodu v strave väčšiny Američanov.

Veznite prosím na vedomie, že ak vedci odhalili priaznivé účinky kávy poskytujúcej istý stupeň ochrany pred jednou chorobou, neznamená to, že je zdravá. Kofeín je predsa droga. Je to stimulant, čiže má povzbudzujúci účinok, lebo dodáva pocit zvýšenej energie, vďaka ktorému človeku postačí nedostatočné množstvo spánku.

Nedostatočný spánok má za následok rôzne choroby, spôsobuje predčasné starnutie a môže byť príčinou prejedania. Tí, čo pijú kofeínové nápoje, majú sklony jesť častejšie, ako je nevyhnutné, pretože si zamieňajú kofeínové abstinenčné príznaky, ako triašku, bolesti hlavy a malátnosť s hladom. Je to pochopiteľné, pretože jedlo pomáha tieto príznaky zmierňovať.

Ak ste závislí od stimulantov, pre vaše telo je takmer nemožné spoznať ozajstné signály hladu. Ak sa rozhodnete s pitím kávy prestať, nezabudnite, že trvá 4 až 5 dní, kým ustúpia bolesti hlavy, ktoré spôsobujú abstinenčné príznaky.

Ak sú príznaky veľmi silné, skúste znižovať množstvo kávy postupne. Schudnúť je pre vaše celkové zdravie dôležitejšie ako pitie kávy. Ak sa rozhodnete zaradiť kofeín do stravy, nebude pre vás ľahké ovládať vlastnú chuť do jedenia. Bude to ešte ťažšie.

Ani káva bez kofeínu nie je bez rizika. Chemické látky, ktoré odstraňujú kofeín, môžu byť nebezpečné. Pitie kávy bez kofeínu sa viaže s rizikom vzniku reumatoidnej artritídy, pravdepodobne pre aditíva, ktoré odstraňujú kofeín. Preto je asi bezpečnejšie, ako si vyberiete kávu bez kofeínu, ktorú zbavili kofeínu v mokrom procese s použitím vody. Kávou bez kofeínu môže byť napríklad alžírska káva.

Posolstvo je takéto: káva môže byť dobrá aj zlá, ale jej výrazné návykové vlastnosti s možnými bolesťami hlavy pri abstinenčných príznakoch a potenciál zvyšovať krvný tlak sú dôvody, prečo by sme sa mali mať na pozore. Najpravdepodobnejšie riziká sa takmer nikdy v správach neuvádzajú.

Káva je droga, nie jedlo. A ako väčšina drog, môže mať isté pozitíva, ale jej toxické účinky a výsledné riziká ich môžu prevážiť. Kofeín je stimulant a dlhý a zdravý život dôsledne dosiahneme vtedy, keď sa budeme stimulantom a iným drogám vyhýbať. Ak sa rozhodnete piť kávu, vyberte si nechemicky upravovanú ( vodou spracovanú ) kávu bez kofeínu a samozrejme, vynechajte koláčiky.

Mimochodom, najlepšia káva je vyrábaná v Kolumbii a vyvážaná do celého sveta. Záleží však aj na príprave a atmosfére, v ktorej si človek kávu vychutnáva. Výborné kávy ponúkajú najlepšie kaviarne v centre Prahy.