Cesnak

Cesnak je bohatý na látky obsahujúce síru. Medzi najdôležitejšie z nich patrí alicín. Táto látka zabraňuje premnoženiu baktérií a pôsobí ako prírodné antibiotikum, Niekedy sa nazýva ľudový penicilín. Okrem toho obsahuje vitamíny A, B1, Ba C, horčík, železo, zinok, mangán, bór, kobalt a selén.

Cesnak a zdravé srdce

Už slávny lekár prvého storočia Diocorides napísal, že cesnak čistí tepny a otvára ústa žilám. Dnešní vedci potvrdzujú, že cesnak je užitočný pre zdravé srdce a cievy, lebo čistí tepny a pomáha znižovať škodlivý cholesterol LDL, tým aj riziko vzniku srdcových chorôb.

Cesnak a krvný tlak

Pred tisíc rokmi sa v Grécku vysoký krvný tlak úspešne liečil zvýšenou konzumáciou cesnaku. Pravidelné užívanie cesnaku výrazne a často uspokojivo znižuje tlak.

Cesnak a prechladnutie

Cesnak je nenahraditeľný už pri prvých príznakoch chrípky, či virózy. Naše telo rýchlo prijíma účinné látky a krvou ich dopravuje do buniek. Mierni nádchu, bolesti v hrdle, hnisavý zápal mandlí, choroby dýchacích ciest, uvoľňuje hlieny pri kašli, a tak uľahčuje dýchanie.

Cesnak a trávenie

Cesnak má pozitívny vplyv na tráviace ústrojenstvo, zmierňuje plynatosť, upokojuje črevá, zastavuje hnačku a ničí črevné parazity.

Ďalší význam cesnaku

  • posilňuje obranyschopnosť organizmu a znižuje riziko výskytu baktériových a vírusových infekcií 
  • liečivo pôsobí proti kvasinkovej infekcií spôsobenej kandidou
  • znižuje hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov
  • pôsobí proti infekciám močových ciest
  • chráni pred rakovinou
  • má liečivý vplyv na afty v ústach
  • zmenšuje bolesti hlavy, má upokojujúce účinky a zmierňuje duševnú rozháranosť

Ako tlmiť cesnakovú arómu ?

Zápach cesnaku považuje väčšina ľudí za veľmi nepríjemný. Môžete síce užívať cesnakové koncentráty, ktoré dostať v lekárni, ale tie nie sú také účinné ako čerstvý cesnak. Zmierniť silnú arómu cesnaku alebo sa jej úplne zbaviť po požití možno pitím čiernej kávy alebo žuvaním kávových zrniek. Pomôže aj žuvanie jablka, kúska pomarančovej kôry, zrnka kardamómu, či anízu alebo zelených byliniek ( petržlenu, pažítky alebo žeruchy ).