Ako sa vyhnúť maškrteniu – 12 zdravých pochúťok

ako-sa-vyhnut-maskrteniu

Občerstvenie (desiata, olovrant alebo niečo malé na zahryznutie), keď je urobené správne, slúži niekoľkým účelom. Výživné, vyvážené občerstvenie môže pomôcť udržať energiu medzi jedlami. Malé, výživné občerstvenie môže tiež pomôcť kontrolovať hlad v čase jedla. Stresové situácie však často môžu viesť k bezduchému maškrteniu alebo stresovému jedeniu.

Reakciou tela na stres je vyslať kortizol, známy ako stresový hormón. Kortizol nastaví telo do režimu boja alebo úteku a mozog je upozornený, že bude potrebovať palivo na boj proti akejkoľvek hrozbe, ktorá stres spôsobuje. Preto sa môže dostaviť chuť na sladké, slané a mastné jedlá.

Pre väčšinu ľudí je príliš jednoduché nájsť obchod na rohu, predajný automat alebo dokonca vlastné kuchynské skrinky či špajzku, aby sme uspokojili svoje chute jedlom, ktoré je plné tuku, soli alebo cukru. Takže tu je niekoľko návrhov na alternatívy výživného občerstvenia, ktoré dokáže uspokojiť čokoľvek, na čo má človek chuť.

Ak má niekto chuť na sladké občerstvenie

Bohužiaľ, veľa sladkostí môže mať veľmi vysoké kalorické hodnoty, čo je kontraproduktívne, ak sa niekto snaží schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

Tu je niekoľko tipov, ako uspokojiť „túžbu po niečom“ bez obetovania dobrej výživy:

  • Keď má niekto chuť na sladkú tyčinku, mal by namiesto toho siahnuť po občerstvení s vysokým obsahom bielkovín, ako je napríklad proteínová tyčinka. Nielenže dokážu uspokojiť túžbu po sladkostiach, ale dokážu ovládať aj hlad. Treba si však dať pozor na ich zloženie, aby neobsahovali éčka.
  • Vďaka svojej textúre varené ovocie vyzerá skôr ako dezert. Skúste na panvici jemne rozpustiť polovičky grapefruitu alebo pomaranča, opražiť broskyne alebo ananás v rúre alebo uvariť nakrájané jablká alebo slivky do mäkka s pikantnou sladkou škoricou alebo muškátovým orieškom.
  • Na dnešnom trhu mnohé kávové nápoje obsahujú cukor, tuk a kalórie, ktoré môžu kompenzovať prirodzené výhody kofeínu, ako je bdelosť a pocit zvýšenej energie. Ak máte chuť na sladké alebo jednoducho nemôžete vystáť čiernu kávu, dajte si latte, ale dajte si ho pripraviť z odtučneného alebo nízkotučného mlieka. Pridajte trochu medu alebo stévie, škorice alebo kakaového prášku.
  • Ak niekto hľadá zdravšiu alternatívu, mal by skúsiť pohár ľadovej kávy s vysokým obsahom bielkovín – proteínové a energeticky nabité osvieženie a len s dvoma gramami cukru na porciu.
  • Chutné a zdravé sladké pochúťky si viete pripraviť aj doma – napríklad kokosové guľky, ktoré chutia takmer ako Raffaello z obchodu. No na rozdiel od neho si ich môžete pripraviť bez cukru.

Ak je niekto na ceste chudnutia, môže zvážiť použitie proteínového prášku s čokoládovou príchuťou v koktaile ako náhrada jedla, aby uspokojil svoju túžbu po čokoláde.

Ak má niekto chuť na krémové občerstvenie

Jedlá s krémovou, hladkou textúrou sú príjemné na jedenie a mnohí ich spájajú s pohodlím. Ak chcete uspokojiť svoju túžbu po bohatej zmrzline alebo syroch s vysokým obsahom tuku, možno budete chcieť vyskúšať jednu z týchto alternatív:

  • Jogurt: Vyskúšajte obyčajný odtučnený jogurt alebo grécky jogurt s 0% tuku zmiešaný s trochou medu alebo javorového sirupu a poliaty čerstvým ovocím.
  • Mrazené banány: Banány ošúpeme, zabalíme do voskovaného papiera a zmrazíme. Potom ich môžete nakrájať a zjesť, alebo ich hodiť do mixéra, aby ste získali zmrzlinu podobnú „jednej ingrediencii“.
  • Nízkotučný syr Ricotta: Zmiešajte s trochou ovocia a štipkou sladidla pre pudingovú pochúťku s trochou proteínu na zahnanie hladu.
  • Chia puding: Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu chia semienok s ½ šálky vanilkového sójového mlieka alebo zdravú alternatívu, ktorú si môžete zobrať kdekoľvek. Necháme 10 minút postáť, kým nezačne hustnúť, potom na vrch poukladáme čerstvé ovocie. Alebo vyskúšajte tento recept na puding s chia bobuľami.

Tieto štyri zdravé pochúťky sú dobrou alternatívou nezdravých krémových občerstvení a potešia nejedného milovníka hladkej textúry jedál.

Ak má niekto chuť na chrumkavé alebo slané občerstvenie

Túžba po jedlách, ktoré sú chrumkavé a slané, je niekedy vyvolaná frustráciou alebo stresom. Je to preto, že žuvanie a práca čeľustných svalov skutočne uvoľňuje napätie.

Tu je niekoľko zdravších alternatív, ktoré by mohli uspokojiť túžbu po slanom tuku:

  • Jerky – sušené mäso: Jerky je chudé mäso, ktoré sa osolí a vysuší na „žuvacie“ občerstvenie s vysokým obsahom bielkovín. Môže byť tiež vyrobený z hydiny alebo rýb a existujú aj vegetariánske a vegánske verzie. Ich žuvacia textúra uspokojí túžbu po chrumkaní a obsah bielkovín môže tiež pomôcť potlačiť hlad.
  • Dip z tvarohu: Odtučnený alebo nízkotučný tvaroh rozšľahajte v mixéri do hladka. Vmiešajte trochu tmavej horčice a použite ako dip ku chrumkavej zelenine.
  • Kelové lupienky: Tieto sa dajú ľahko vyrobiť. Odstráňte z kelových listov tvrdé stonky, nakrájajte listy na kúsky, umyte a osušte. Listy pokvapkajte trochou olivového oleja a soli a rozložte na plech. Pečte 10-15 minút pri 350 °C za občasného otáčania, kým okraje nezhnednú.
  • Popcorn: Po vypukaní poprášte trochou parmezánu alebo čili prášku, aby ste uspokojili chute.

Tieto štyri zdravšie alternatívy pochúťok uspokoja všetkých milovníkov slaných občerstvení.