Krokomer Garmin Vivofit

krokometer

Pros: Aj keď Garmin Vivofit nepatrí medzi najlacnejšie, jeho použiteľnosť ako krokomer je výborná. Dá sa spárovať s hrudným pásom, takže okrem krokov, vie zaznamenať koľko kalórii ste spálili aj pri iných aktivitách. Jednoducho sa synchronizuje s aplikáciou Garmin Connect. Batéria má výdrž v segmente vysoko nadštandardný 1 rok.

Cons: Nedostatkom je, že počas jazdy v aute vám napočíta nejaké kroky. Počas jazdy si ho radšej dajte dole z ruky. Zároveň neobsahuje výškomer, takže vám automaticky nezapočíta výškové metre do spálených kalórii – schody berie ako obyčajné kroky.

Gigant v segment navigácii – spoločnosť Garmin – vstúpila medzi rastúci trh krokomerov produktom Garmin Vivofit. A hneď na úvod musíme skonštatovať, že to vôbec nebola márna snaha.

Garmin sa nesnaží konkurovať lacným produktom v segmente, naopak jeho krokomer patrí medzi najdrahšie a zameriava sa na používateľov, ktorí očakávajú od krokomera niečo viac ako len počítanie krokov.

Naozaj, Garmin Vivofit je v skutočnosti hybridom medzi klasickými krokomermi počítajúcimi kroky a kalórie a sporttestermi – náramkovými počítačmi, ktoré využívajú najmä bežci a cyklisti. Nakoniec aj v tomto segmente Garmin zanecháva svoju výraznú stopu svoji produktami rady Garmin Forerunner.

Čo budete mať k dispozícii ?

Balenie obsahuje dva remienky, kratší a dlhší, do ktorých si vložíte samotný krokomer. Nosíte ho potom počas celého dňa na ruke podobne ako hodinky.

Garmin Vivofit skutočne zobrazuje aj aktuálny čas a dátum, takže pokiaľ ste zvyknutí nosiť hodinky na ľavej ruke, zakrátko zistíte, že Garmin Vivofit ich nahradí. Samozrejme iba v prípade, že hodinky nie sú vašim módnym doplnkom a používate ich iba za účelom zistenia presného času.

Jednotlivé funkcie displeja sa prepínajú pomocou tlačidla vedľa displeja. Na celé ovládanie je jedno jediné. Krokomer postupne zobrazuje prejdené kroky, ich porovnanie s denným cieľom, celkovú vzdialenosť, spálené kalórie za deň, aktuálny čas, aktuálny dátum a vašu tepovú frekvenciu, pokiaľ máte na sebe hrudný pás, ktorý bol predtým spárovaný s krokomerom. O polnoci sa hodnoty automaticky vynulujú pre ďalší deň. V pamäti však ostávajú ešte 30 dní.

Garmin Vivofit sa synchronizuje pomocou Bluetooth s aplikáciou Garmin Connect vo vašom telefóne alebo na počítači. K synchronizácii nedochádza automaticky, ako je tomu pri niektorých iných krokomeroch, ale po stlačení a podržaní tlačidla. Aplikácia je jednoduchá a prehľadná.

Kalorický výdaj do nej posiela Garmin Vivofit, kalorický príjem zadávate manuálne po spárovaní v aplikácii Myfitnesspal. Buď cez počítač, alebo vo vašom telefóne. Myfitnesspal obsahuje databázu slovenských potravín, čo iba zvyšuje nadštandardnú použiteľnosť Garmin Vivofit.

Ešte dlhším podržaním tlačidla sa dostanete do režimu spánku, kedy sa prístroj prepne na jeho monitorovanie. Ráno potom v mobilnej aplikácii na grafe môžete zistiť, ako dobre ste spali. Nezistili sme načo je to dobré.

V prípade chýbajúcich financií je vhodná sms pôžička, ktorá záujemcovi poskytne potrebné peniaze na kúpu krokomeru.

Praktické skúsenosti s Garmin Vivofit

Vivofit vám kroky pridáva po jednom iba, ak pravidelne kráčate. Ak sa na chvíľu zastavíte a znovu pohnete, chvíľu vyhodnocuje, či následný pohyb je chôdza. Vtedy na krátky čas kroky nepribúdajú po jednom. Akonáhle však zistí, že kráčate, všetky kroky, ktoré ste medzitým urobili vám dopočíta. Takže sa môže stať, že vy kráčate, kroky nenabiehajú, avšak razom ich pribudne 20-30 naraz na displeji. Nezistili sme, že by tým dochádzalo k nejakému skresleniu celkového počtu krokov.

Manuálnym počítaním krokov nedochádzalo k výrazným odchýlkam. Napočítali sme napríklad 300 krokov v pravidelnom pohybe a displej za daný čas zobrazil prírastok približne 300 krokov (niekedy bol rozdiel krok alebo dva v oboch smeroch), čo sme vyhodnotili ako dostatočne presný výsledok.

Väčší problém je, že nám pribúdali kroky aj počas jazdy autom. Nerovnosti na ceste v kombinácii s pohybmi ruky spôsobovali, že krokomer ich vyhodnotil ako náš pohyb. Počas dlhšej jazdy autom sme radšej Vivofit dali dole zo zápästia a vtedy kroky samovoľne nenabiehali.

Naopak, čo sme najviac ocenili bolo, že Garmin Vivofit je spárovateľný s hrudnými pásmi ANT+, ktoré Garmin používa aj pri svojich sporttesteroch Garmin Forerunner. Na základe vašej tepovej frekvencie počas rýchlej chôdze, behu, cyklistike, korčuľovaní, alebo akéhokoľvek iného športu tak dokáže presne spočítať koľko kalórii ste pri tejto aktivite spálili.

Zároveň túto hodnotu automaticky ukladá a pripočítava k priebežne spáleným kalóriám za deň. Vy tak na displeji vidíte aktuálny stav vášho energetického výdaja za deň. Ak vlastníte Garmin Forerunner, alebo iný prístroj od Garmin, ktorý má ANT+ hrudný pás, tento môžete použiť aj pre Vivofit.

Garmin Vivofit neobsahuje výškomer a vaše vyšlapané schody tak nebudú znamenať aj viac spálených kalórii na jeho displeji. Tento rozdiel však nebude až tak veľký. Ak však trénujete beh do schodov a zároveň si pripnete hrudný pás, Vivofit vám všetko vynahradí.

Batéria vydrží až jeden rok, čo hodnotíme veľmi pozitívne. Ak máte krokomer nosiť na zápästí každodenne, určite nie je nič príjemné dobíjať ho raz za 5-10 dní, ako je tomu pri niektorých iných krokomeroch. Prístroj do veľkej miery nahrádza vaše hodniky, ktoré ste neboli zvyknutí dobíjať na noc ako mobil.