Zemiakový fit šalát s domácou majonézou

S majonézovým šalátom sa v našich končinách spája takmer každý sviatok. Ako však pripraviť túto sviatočnú pochúťku tak, aby si ju mohli dopriať aj tí, ktorí si dávajú pozor na svoju váhu?

Vyrobiť ľahšie stráviteľnú verziu sviatočného majonézového zemiakového šalátu pritom vôbec nemusí byť náročné.

Základom je domáca majonéza, šalát je ozvláštnený sladkými zemiakmi a jablkom a je plný zdravých surovín.

Suroviny na prípravu majonézy

  • 2 ks vaječné žĺtka
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 300-400 ml olivového oleja
  • 1 ½ PL vínneho octu

Suroviny na šalát

  • 2 ks sladký zemiak (uvarený)
  • 3 ks mrkva (uvarená)
  • 1 ks jablko
  • 1 hrnček hrášok (uvarený)
  • 1 ks malý petržlen (čerstvý)
  • himalájska soľ
  • čierne korenie
  • šťava z citróna
  • 2 ks domáce vajcia (na mäkko uvarené)
  • 100 ml cmar

Postup

  1. Najprv treba uvariť sladké zemiaky, mrkvu a hrášok tak, aby zmäkli, no nemali kašovitú konzistenciu.
  2. Majonézu treba vymiešať z vybraných surovín. Ak je potreba, dosoliť podľa chuti.
  3. Na jemno nakrájaný petržlen, na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a jablko treba zmiešať s uvareným hráškom. Pridá sa majonéza, cmar a dochutiť citrónom, soľou a korením.

Hoci táto zdravšia verzia nie je na nerozoznanie od klasickej, avšak ak niekto drží diétu alebo skrátka nemôže konzumovať klasický sviatočný zemiakový šalát, určite si na tejto zdravej verzii pochutí.

Dobrú chuť!