Tekvicový cheesecake s arašidovým maslom

Tekvica je veľmi univerzálna surovina a ako vidíte nižšie, je vhodná aj na koláče a torty.

Nemusíte ju používať len do polievok, je skvelá aj na pečenie, ako príloha alebo na sladké pečenie.

Suroviny na korpus

  • 200 g jemné ovsené vločky (alebo pohánkové)
  • 1 ks vajíčko
  • 3 PL kokosový olej
  • 2 PL javorový sirup (alebo ryžový sirup)
  • trocha vody

Suroviny na náplň

  • 500 g jemný odtučnený tvaroh
  • 1 ks malá tekvica hokkaido (450 g tekvicového pyré)
  • 2 ks vajíčka
  • 1 PL arašidové maslo
  • 2 čl škorica
  • 1/2 čl mletý zázvor
  • trocha citrónovej šťavy
  • sladidlo podľa chuti (použila som 4 PL javorového sirupu)

Postup

  1. Najskôr si treba pripraviť korpus. Všetky ingrediencie treba zmiešať a priliať k nim trochu vody, aby sa dosiahla mierne lepivá konzistencia.
  2. Cesto treba vtlačiť na spodok aj boky tortovej formy a dať piecť na 12 minút na 200°C.
  3. Zatiaľ si treba pripraviť plnku. Tekvica sa vydlabe, ošúpe, nakrája na kocky a dá variť v troške vody asi 15 minút domäkka.
  4. Potom treba vodu zliať a tekvicu rozmixovať na pyré tyčovým mixérom.
  5. Tvaroh treba vymiešať s tekvicovým pyré, pridať vajíčka a arašidové maslo.
  6. Na záver treba pridať škoricu, zázvor, citrónovú šťavu a osladiť podľa chuti.
  7. Náplň sa naleje na predpečený korpus a pečie ešte 50 minút na 180°C.
  8. Hotový cheesecake treba nechať vychladnúť. Pri podávaní ho možno posypať plátkami opražených mandlí.

Cheesecaky je možné pripraviť aj bez použitia živočíšnych produktov vo forme vegánskych cheesecakov. Existuje mnoho náhrad a variantov krémov a krúst, ktoré aj dodajú potrebné živiny.