Čokoládový koláč s arašidovým maslom
Máme tu ďalší fit recept na chutný vianočný koláč, ktorý je jednoduchý tak na suroviny, ako aj samotnú prípravu.
Zdravé vianočné pečenie totiž môže chutiť rovnako dobre ako tučné a presladené “klasiky”.
Dobrú chuť!
Na základ potrebujeme
- 150g ľubovoľných keksov (Bebe,…)
- trocha mlieka/vody
Na plnku potrebujeme
- 170 g arašidového masla
- 230 g hustého gréckeho jogurtu alebo jemného tvarohu (príp. bezlaktózový)
- práškové sladidlo (stévia, xylitol) alebo flavdrops
- štipka soli
- vanilková esencia Dr. Oetker (nemusí byť)
Postup
- Na základ si pomelieme kekse a pridáme troška mlieka/vody, kým vznikne lepivé cesto, ktoré natlačíme do tortovej formy s priemerom 18 cm a dáme zapiecť na 150 stupňov asi na 10-15 minút.
- Na plnku iba dobre rozmiešame arašidové maslo, grécky jogurt alebo tvaroh, pridáme sladidlo podľa chuti, štipku soli a trocha vanilkovej esencie.
- Vylejeme na vychladnutý predpečený korpus a dáme do chladničky na 20 min.
- Na polevu si v mikrovlnke opatrne alebo v hrnci roztopíme spolu 5 g kakaa, 15 g medu alebo iného sirupu (javorový, ďatľový) a 10 g kokosového oleja.
- Keď je poleva hladká, nalejeme ju na vychladnutý koláč, ozdobíme, ak chceme a dáme znova do chladničky stuhnúť (najlepšie cez noc).