Recept: Večera za 15 minút – Opečené tofu na sójovej omáčke so zeleninou

Výroba sójového tofu „syra“ sa začala kedysi dávno v Číne asi pred 2 000 rokmi. O mnoho neskôr postup na jeho prípravu opisovali španielski námorníci vo svojich zápiskoch.
Tofu dostalo prezývku sójový syr preto, že sa zo sóje vyrába podobným spôsobom ako syr z mlieka. Sójové bôby sa namočia a lisovaním z nich vznikne sójové „mlieko“. Keď sójové mlieko stuhne, vytlačí sa z neho voda, tak ako keď sa vyrába syr. Stuhnutím sójového mlieka vznikne tofu.
Recept (2 porcie)
- Biele tofu 180 g
- Sójová omáčka 2 polievkové lyžice
- Olej na opekanie1 kávová lyžička
- Varená zelenina – hrášok, mrkva, cherry paradajky
- Soľ
- Čierne korenie
- ryža dochutená olivovým olejom (ako príloha)
Postup:
- Zeleninu – hrášok, mrkvu, cherry paradajky nakrájame, dáme do hrnca a varíme pod pokrievkou zaliate pár milimetrami vody. Neustále podlievame vodou podľa potreby a varíme kým zelenina zmäkne cca 15 minút (voda pod zeleninou by mala vrieť)
- Tofu nakrájame na plátky cca 9- 10 kúskov
- Na panvicu dáme 1 kávovú lyžičku oleja
- Poukladáme na panvicu plátky tofu
- Pridáme 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- Na miernom stupni opekáme približne 5 minút, kým sójová omáčka „obalí“ tofu plátky a naservírujeme na tanier
- Pridáme trochu osolenú a okorenenú varenú zeleninu a ako prílohu môžeme podávať ryžu pokvapkanú olivovým olejom