Nepečený ricottový cheesecake s mangom a marakujou – recept

Tento recept je pre tých, ktorí majú práve chuť na niečo exotické. Kedže mango i maracuja sú samo o sebe dostatočné sladké a majú výrazné chute, na tento recept postačí iba 1 a ½ lyžičky medu. Preto je tento dezert vhodný pre ľudí, ktorí sa snažia udržať fit.
Cheesecake sa nepečie a stačí si ho večer pripraviť a nasledujúce raňajky sú božské. Spodok cheesecake-u je zo sušeného ovocia a je dostatočné sladký Preto netreba sladiť ani náplň. Počas prípravy môže zdať chuťovo menej výrazná, ale konečný výsledok je o ničom úplne inom. Tí, ktorí majú predsa len radšej sladšie pokrmy, môžu cheesecake dosladiť väčšou dávkou medu.
Korpus – ingrediencie
- 120 g sušených fíg / cca 5 ks
- 120 g sušených marhúľ / cca 1 hrsť
- 50 g strúhaného kokosu
- 2 čl kokosového oleja
Náplň – ingrediencie:
- 250 g čerstvej ricotty (prebytočnú vodu zlejeme)
- 200 g smotanového syru (Philadelphia, Mana, ..)
- 160 ml vychladenú plechovku kokosového krému (potom vysvetlím prečo vychladenú)
- 1 čl vanilkového extraktu
Mangovo-marakujové pyré – ingrediencie:
- 1 veľké zrelé mango, alebo 2 menšie
- 2 ks marakuja / passion fruit
- štavu z ½ limety
- 1 ½ čl medu
- 1 čl kukuričného škrobu
- 2 čl vody
Postup:
- Vo foodprocesore posekáme marhule, figy, kokos a rozpustený olej. Vznikne krásna a voňavá hmota. Ňou vystelieme dno formovej torty, vystlanej papierom na pečenie, o priemere 18 cm a odložíme do mrazničky.
- V mixéri si vymiešame ricottu, smotanový syr a vanilku s vychladeným kokosovým krémom. Prečo vychladeným? Chladom sa oddelí krém od prebytočnej vody a použijeme iba ten, vodu potom môžeme zužitkovať napr. do raňajkového smoothie.
- Vytiahneme formu z mrazničky a zalejeme cheesecake hmotou, odložíme do chladničky aspoň na hodinku.
- Na mangovo-marakujové pyré si najprv rozmixujeme mango s medom v mixéri. To spolu s limetkou a dvomi marakujami (používame iba dužinu) vylejeme do malého kastróliku a privedieme pod bod varu.
- Vodu so škrobom dobre premiešame a za stáleho miešania vlejeme do mangového pyré. Keď začne bublať, povaríme ešte minútku.
- Cheesecake vytiahneme z chladničky, zalejeme pyré a necháme stuhnúť, najlepšie cez noc v chladničke. Pred vyberaním torty je dobré jemne prejsť mokrým príborovým nožíkom po okrajoch, aby sa koláčik ľahšie oddelil a zachoval tvar. Po rozkrojení ihneď podávame.