Cheesecake štyrikrát inak

cheesecake

Štyrikrát hurá pre cheesecake. Pre mnohých ľudí je cheesecake jednoznačne najobľúbenejší dezert. Jeho príprave však treba venovať veľkú pozornosť, aby sa zákusok vydaril a každému chutil. Aké sú najlepšie recepty na cheesecake?

Vo svojej podstate je príprava veľmi jednoduchá a výsledok je úžasný. Recepty, ktoré sú v tomto príspevku môžu slúžiť ako inšpirácia pre začínajúcich ale aj pokročilých pekárov. Inšpirovať sa možno aj receptom na škoricový cheesecake s jablkami a vločkami. Zástancovia vegánskej či raw stravy zase ocenia recept na nepečený cheesecake.

Gaštanový cheesecake

Na prípravu budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Na základ: 

  • 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
  • 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
  • 50 g masla

Na plnku: 

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 mascarpone
  • 200 g smotanu 16%
  • 200 g biely jogurt
  • 2 vajcia
  • gaštanové pyré
  • 1 pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

  • horká čokoláda
  • smotana na šľahanie 33 %

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a gaštanové pyré.

Gaštanové pyré si nakrájame na drobné kúsky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Tvarohovú zmes vymiešme metličkovým mixérom, aby sa všetky suroviny spojili. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. Poleva je veľmi jednoduchá a rýchla. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Extra čokoládový cheesecake s lesnými čučoriedkami a brusnicami

Budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Na základ: 

  • 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
  • 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
  • 50 g masla

Na plnku: 

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 mascarpone
  • 200 g smotanu 16%
  • 200 g biely jogurt
  • 2 vajcia
  • 100 g horkej čokolády
  • 20 g masla
  • 1pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

  • horká čokoláda
  • smotana na šľahanie 33 %

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu a jogurt.

Rotopíme si čokoládu vo vodnom kúpli s maslom. Čokoládu necháme trocha vychladnúť a následne pridáme do tvarohovej zmesi a poriadne premiešame. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Makový cheesecake s bielou čokoládou

Budeme potrebovať:

Na základ: 

  • 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
  • 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
  • 50 g masla

Na plnku: 

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 mascarpone
  • 200 g smotanu 16%
  • 200 g biely jogurt
  • 2 vajcia
  • 200 g maku
  • 1 pl trstinového / kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

  • biela čokoláda
  • smotana na šľahanie 33 %

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a mak.

Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Čučoriedkový cheesecake s horkou čokoládou

Budeme potrebovať:

Na základ: 

  • 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
  • 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
  • 50 g masla

Na plnku: 

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 mascarpone
  • 200 g smotanu 16 %
  • 200 g biely jogurt
  • 2 vajcia
  • 300 g čučoriedok
  • 50 ml mlieka
  • 1 pl trstinového / kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

  • horká čokoláda
  • smotana na šľahanie 33 %

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu a jogurt.

V mixéri si pomixujeme čučoriedky s mliekom. Čučoriedkovú zmes pridáme k tvarohovej a premiešame. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Dobrú chuť!