Mali by ste vedieť – bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerálne látky, voda

Informácie, ktoré je potrebné vedieť o zložkách potravy.

Bielkoviny

  • Bielkoviny vás najlepšie zasýtia.
  • Tepelná úprava potravín zlepšuje stráviteľnosť bielkovín a ich využitie.
  • Výživová hodnota bielkovín sa určuje podľa aminokyselinového skóre, hodnotiaceho pomerné zastúpenie jednotlivých esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre normálny život človeka nevyhnutné a organizmus si ich sám vytvoriť nevie.
  • Jediným komplexným zdrojom plnohodnotných bielkovín sú potraviny živočíšneho pôvodu. Rastlinné bielkoviny sú pre limitujúce zastúpenie alebo úplnú absenciu jednej, či viacerých esenciálnych aminokyselín označované ako neplnohodnotné bielkoviny.
  • Bielkoviny v zelenine, ako je špenát, kel, brokolica či karfiol, sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín.
  • Podlimitný príjem bielkovín v strave oslabuje imunitu a pri ich chronickom nedostatku telo začne využívať aminokyseliny z vlastných svalových vlákien.
  • Trávenie bielkovín zvyšuje tvorbu tepla a výdaj energie, najviac zo všetkých živín.

Tuky

  • Sú zo všetkých živín najenergetickejšie, ale zasýtia najmenej.
  • Tuky dodávajú jedlu charakteristickú plnosť a dotvárajú chuť.
  • Za dobrý zdroj kvalitných tukov sa vo všeobecnosti považujú rastlinné tuky a oleje, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a neobsahujú cholesterol. Ale aj medzi nimi sa nájdu výnimky, ktoré nemajú vhodné zastúpenie mastných kyselín ( kokosový a palmový tuk ).
  • Najškodlivejšie transmastné kyseliny vznikajú najmä pri príprave jedla vysmážaním a fritrovaním, a to nielen pri použití živočíšnych, ale aj rastlinných tukov.
  • Niektoré dôležité mastné kyseliny si telo nedokáže vytvoriť, preto je nevyhnutné prijímať ich stravou.
  • Tuky v strave prijímame najčastejšie v skrytej forme.

Sacharidy

  • Sacharidy sú pre človeka hlavným zdrojom energie a ich príjem by mal tvoriť najväčšiu časť zo stravy.
  • Zložené sacharidy ( polysacharidy ) dobre kontrolujú hlad, keďže sa z nich energia uvoľňuje postupne. Majú aj ďalšiu výhodu – časť z nich je pre ľudský tráviaci systém nestráviteľná, preto podporujú vyprázdňovanie aj rast ochrannej probiotickej mikroflóry v hrubom čreve.
  • Po jedle s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov veľmi rýchlo vyhladneme.
  • Príjem jednoduchých sacharidov by mal byť menší ako 10 % a ich príjem pri chudnutí by sa mal znížiť o polovicu.
  • Chuť na sladké sa dá cielene znížiť tým, že hladina cukru v krvi je ustálená a nekolíše.
  • Nadmerný príjem sacharidovej potravy nepriaznivo vplýva na vstrebávanie vápnika.

Vitamíny

  • Vitamíny obsahuje nielen ovocie a zelenina, ale nachádzajú sa aj v živočíšnej potrave.
  • Nedostatok jedného vitamínu môže ohroziť celý organizmus !
  • Pri skladovaní, mechanickej a kuchynskej úprave potravín sa vitamíny znehodnocujú a strácajú. Sú citlivé na teplo a svetlo, na vzduchu oxidujú.
  • Vitamíny rozpustené v tukoch – A, D, E a K – telo dokáže využiť iba pri súčasnom príjme tukov.
  • Telo si nedokáže vytvoriť zásoby vitamínu C a niektorých vitamínov zo skupiny B. Pri nadmernom príjme ich z tela vylúči.
  • Vitamíny chránia zdravie a pozitívne vplývajú na psychickú pohodu. Zlepšujú schopnosť koncentrácie, pamäť a kognitívne funkcie.

Minerálne látky

  • Podieľajú sa na životne dôležitých funkciách v organizme tým, že udržujú rovnováhu vnútorného prostredia, prenášajú vzruchy z nervových buniek, pomáhajú pri aktivácií enzýmov v metabolizme.
  • Zdrojom minerálnych látok je okrem ovocia a zeleniny aj mlieko, mäso, vajcia a celozrnné pečivo.
  • Aby organizmus dokázal využiť jednu minerálnu látku, potrebuje no to nielen prítomnosť inej minerálnej látky a vitamínov, ale aj ostatných živín.
  • Využiteľnolsť niektorých minerálnych látok z potravy znižuje nadmerný príjem vlákniny v strave a nevhodná kombinácia potravín.
  • Jedlo treba variť al dente a pridávať, čo najmenej vody, pretože dlhým varením a lúhovaním potravín vo vode dochádza k stratám minerálnych látok.
  • Niektoré minerálne látky majú antioxidačné účinky, iné, ak sa prijímajú v nadmernom množstve, môžu pôsobiť toxicky.

Voda

  • Dostatočný príjem vody je pre zdravé fungovanie organizmu nevyhnutný, pretože všetky dôležité procesy prebiehajú v telových tekutinách.
  • Denný výdaj vody je oveľa vyšší ako jej tvorba v tele, preto je potrebné denné straty vody v priebehu dňa pravidelne dopĺňať.
  • Najvhodnejšou tekutinou na doplnenie vody v tele je čistá voda, nesýtená alebo jemne sýtená minerálka s vyváženým pomerom minerálnych látok, nesladený zelený a bylinkový čaj.
  • Sladké nápoje, džúsy, mliečne a alkoholické nápoje dodávajú telu okrem vody aj energiu. Na každodenné pitie nie sú vhodné ani čerstvo pripravené zeleninové a ovocné šťavy. Aj keď sú nutrične hodnotné, obsahujú väčšie množstvo cukru.
  • Časť vody prijímame aj v potrave, najmä v surovej zelenine a ovocí. Potraviny, ktoré majú vysoký obsah vody, sú súčasne aj menej energetické.
  • Voda udržuje vitalitu, pružnosť, telesnú krásu a spomaľuje starnutie.