Karotenoidy

Karotenoidy sú prírodné antioxidanty, ktoré bojujú proti rakovine. Karotenoidy zhasínajú a lapajú voľné radikály, ktoré by mohli vážne poškodiť štruktúru buniek, a tak vyvolať nádorové bujnenie. Preto sa karotenoidy označujú ako takzvané zhasínače či lapače.

  • Betakarotén pôsobí najmä proti rakovine pľúc, močového mechúra a kože.
  • Alfakarotén pôsobí najmä proti rakovine pľúc a kŕčka maternice.
  • Luteín pôsobí najmä proti rakovine pľúc, prostaty, kŕčka maternice a tráviaceho ústrojenstva. Navyše zabraňuje aj prenosu rakovinových buniek z jedného orgánu na druhý.
  • Zeaxantín pôsobí najmä proti rakovine kŕčka maternice.
  • Kryptoxantín pôsobí najmä proti rakovine kŕčka maternice.

Karotenoidy a zdravé srdce

Karotenoidy blokujú tvorbu škodlivého cholesterolu LDL, ktorý môže zapríčiniť vznik srdcových a cievnych chorôb, a sú účinné pri prevencii akútnych srdcových príhod. Mnohé výskumy potvrdzujú, že výskyt chorôb srdca a ciev je nižší v krajinách, v ktorých je vyšší príjem karotenoidov, najmä lykopénu nachádzajúceho sa napríklad v rajčiakoch.

Karotenoidy a zrak

Karotenoidy chránia oči pred silným slnečným žiarením, nečistotou v ovzduší a fajčením. Najmä luteín, zeaxantín a lykopén sú dôležité pre správnu funkciu zraku a u starších ľudí zabraňujú poškodeniu sietnice, takzvanej makulárnej degenerácii, ktorá je najčastejšou príčinou slepoty v starobe.

Vo vyspelých krajinách postihuje 10 – 15 % populácie staršej ako 60 rokov. Karotenoid luteín ochraňuje pred prasknutím rohovky a vysychaním šošovky, a tým zabraňuje vzniku sivého zákalu.

Ich ďalší význam

  • Premieňajú sa na vitamín A (najmä betakarotén, ale aj alfakarotén a kryptoxantín).
  • Chránia pokožku pred slnečným žiarením (odporúča sa 6 týždňov pred odchodom na dovolenku pri mori užívať betakaroténový prípravok).

Čo narúša karotenoidy a znižuje ich vstrebávanie?

Veľké straty karotenoidov vznikajú pri konzervovaní a uskladňovaní ovocia a zeleniny.

Čo uľahčuje vstrebávanie karotenoidov?

Karotenoidy sa lepšie vstrebávajú z tepelne upravených potravín než zo surových. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje ich vstrebávanie, je ich rozpustnosť v tukoch, preto je tuk nevyhnutný na ich využitie.

Doplnky a ich užívanie

Karotenoidy sú súčasťou multivitamínových zmesí. Pre lepšie vstrebávanie je nevyhnutné užívať ich s potravou obsahujúcou malé množstvo tuku.

Ako sa prejavuje nadbytok karotenoidov?

Vysoké dávky karotenoidov (z potravy či z doplnkov) môžu spôsobiť oranžové sfarbenie pokožky na dlaniach a chodidlách.

Prírodné zdroje

  • Betakarotén sa nachádza v žltom, červenom a oranžovom ovocí či zelenine: v paprike, špenáte, marhuliach, brokolici, kapuste, hlávkovom šaláte, kukurici, čerešniach a v melónoch.
  • Lykopén sa nachádza v červených plodoch – v rajčiakoch, dyni, červenom grapefruite, tmavozelenej zelenine, tekvici a v červených paprikách.
  • Alfakarotén sa nachádza najmä v mrkve a v tekvici.
  • Zeaxantín obsahuje kukurica, tmavozelená zelenina, tekvica, červená paprika a vajcová žĺtok.

Orientačné množstvo niektorých karotenoidov v (mg) obsahujúcich v potravinách (1 kg)

Egreš (betakarotén = 1), (luteín = 2), (lykopén = 0)

Čučoriedky (betakarotén = 0,5), (luteín = 2,5 ), (lykopén = 0)

Brokolica (betakarotén = 10), (luteín = 17), (lykopén = 0) 

Čierne ríbezle (betakarotén = 1), (luteín = 4), (lykopén = 0)

Dyňa červená (betakarotén = 2), (luteín = 0,1), (lykopén = 45)

Marhule (betakarotén = 14), (luteín = x), (lykopén = 0)

Mrkva (betakarotén = 75), (luteín = 3 ), (lykopén = 0)

Uhorka (betakarotén = 1), (luteín = 5), (lykopén = 0) 

Paprika červená (betakarotén = 29), (luteín = x), (lykopén = x)

Paprika ostatná (betakarotén = 2), (luteín = 7), (lykopén = 0)

Pór (betakarotén = 10), (luteín = 19 ), (lykopén = x)

Rajčiaky (betakarotén = 7), (luteín = 1), (lykopén = 32)

Ružičkový kel (betakarotén = 4), (luteín = 9), (lykopén = x)

Špenát (betakarotén = 34), (luteín = 45), (lykopén = 0)

Slivky (betakarotén = 4), (luteín = 2,5), (lykopén = 0)