Gaštanový koláč s vlašskými orechmi

Gaštanové pyré môže svojou chuťou obohatiť rôzne smoothies, ovsené kaše, lievance alebo iné dezerty. Dnes je tu recept na chutný gaštanový koláč s vlašskými orechmi s jednoduchou prípravou. 

Okrem lahodnej chuť majú gaštany aj vysoký obsah sacharidov a sú dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B a minerálov, ako je draslík, horčík a fosfor.

Ingrediencie: 

Na cesto: 

  • 4 vajcia
  • 1 gaštanové pyré
  • 3 hrste vlašských orechov
  • 1 šálka špaldovej hladkej múky
  • 2 kypriaci prášok
  • Sladidlo podľa chuti

Na krém: 

  • 1 smotanu na šľahanie
  • 1 skyr
  • 1/2 kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor

Postup: 

Žĺtka sa vymiešajú s gaštanovým pyré a nasekanými vlašskými orechmi. Z bielkov sa vyšľahá sneh. Do žĺtkovej zmesi sa postupne pridáva špaldová múka a kypriaci prášok. Následne sa pomaly do cesta zapracuje vyšľahaný sneh z bielkov. Pečie sa na 180 °C približne 30 minút.

Ďalej sa pripraví krém. Smotana na šľahanie sa vyšľahá metličkovým mixérom a postupne sa pridáva skyr so smotanou. Na upečený koláč sa pridá marhuľový džem a následne ešte pripravený krém. Dobrú chuť!