Cviklový koláč s černicovým sirupom
Cvikla je výbornou zeleninou podporujúcou imunitný systém, má antiseptické a antibiotické účinky, ale tiež pomáha odkysliť organizmus a zlepšuje činnosť obličiek.
Je skvelým zdroj vitamínov E a C, minerálov ako železo, či kremík. Má tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie – proste je to zelenina, ktorá by nemala chýbať v žiadnom zdravom jedálničku.
Suroviny
- 2 ks cvikly
- 1 ks jablko
- 7 PL kokosová múka
- 2 PL chia semiačka
- 2 PL strúhaný kokos
- 100 g nasekané mandle
- 2 PL karob alebo kakao
- 5 ks vajcia
- 1 vanilkový struk
- agáve sirup
- 1 PL kokosový olej
- 1 ks bio prášok do pečiva
- 1 ks ovocný čaj (černica alebo pomaranč)
- 1/2 mrazené černice
- 1 čl kuzu
- 3 PL pomarančovej šťavy
- agáve sirup
Postup
- Cviklu a jablko treba postrúhať najemno alebo rozmixovať.
- Postupne pridávať múku, nasekané mandle, kokos, chia, prášok do pečiva, karob, kokosový olej a agáve sirup.
- Vajcia, agáve sirup a vanilku najprv treba vyšľahať a potom pridať do zmesi.
- Plech alebo formu treba vymastiť kokosovým olejom, vysypať strúhaným kokosom a cesto vyliať na plech.
- Koláč sa pečie pri 170°C cca 35-40 minút.
Sirup
- Pripraviť si treba si 1,5 dcl čaju.
- Čaj sa preleje do hrnca, pridá sas kuzu, černice, agáve sirup, šťavu a všetko sa spolu rozmixuje.
- Chvíľku treba povariť a potom odstaviť.
- Cely koláč na záver treba poprepichovať vidličkou, poliať sirupom, nechať vsiaknuť a posypať kokosom.
Dobrú chuť!