Cviklový koláč s černicovým sirupom

Cvikla je výbornou zeleninou podporujúcou imunitný systém, má antiseptické a antibiotické účinky, ale tiež pomáha odkysliť organizmus a zlepšuje činnosť obličiek.

Je skvelým zdroj vitamínov E a C, minerálov ako železo, či kremík. Má tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie – proste je to zelenina, ktorá by nemala chýbať v žiadnom zdravom jedálničku.

Suroviny

  • 2 ks cvikly
  • 1 ks jablko
  • 7 PL kokosová múka
  • 2 PL chia semiačka
  • 2 PL strúhaný kokos
  • 100 g nasekané mandle
  • 2 PL karob alebo kakao
  • 5 ks vajcia
  • 1 vanilkový struk
  • agáve sirup
  • 1 PL kokosový olej
  • 1 ks bio prášok do pečiva
  • 1 ks ovocný čaj (černica alebo pomaranč)
  • 1/2 mrazené černice
  • 1 čl kuzu
  • 3 PL pomarančovej šťavy
  • agáve sirup

Postup

  1. Cviklu a jablko treba postrúhať najemno alebo rozmixovať.
  2. Postupne pridávať múku, nasekané mandle, kokos, chia, prášok do pečiva, karob, kokosový olej a agáve sirup.
  3. Vajcia, agáve sirup a vanilku najprv treba vyšľahať a potom pridať do zmesi.
  4. Plech alebo formu treba vymastiť kokosovým olejom, vysypať strúhaným kokosom a cesto vyliať na plech.
  5. Koláč sa pečie pri 170°C cca 35-40 minút.

Sirup

  1. Pripraviť si treba si 1,5 dcl čaju.
  2. Čaj sa preleje do hrnca, pridá sas kuzu, černice, agáve sirup, šťavu a všetko sa spolu rozmixuje.
  3. Chvíľku treba povariť a potom odstaviť.
  4. Cely koláč na záver treba poprepichovať vidličkou, poliať sirupom, nechať vsiaknuť a posypať kokosom.

Dobrú chuť!