Vitamín, ktorý by sme mali povinne dopĺňať všetci. Lieči ekzémy, akné, rakovinu, cukrovku a veľa iných chorôb.

Štatistiky ukazujú, že takmer 75% populácie trpí nedostatkom tohto vitamínu. Tento vitamín je veľmi dôležitý a prospešný pre ľudský organizmus. Podieľa sa na prevencii mnohých ochorení, nielen pri rakovine, ale aj pri prevencii srdcových chorôb a dokonca aj cukrovky. Hovoríme o vitamíne D.

Vitamín D získavame najmä zo slnka, ale kvôli vysokému nedostatku u väčšiny populácii je potrebné ho dopĺňať aj vnútorne. Každodenná konzumácia tohto vitamínu je nevyhnutná pre ľudské zdravie – prináša mnoho zdravotných výhod, predovšetkým súvisiacich s liečbou rakoviny.

Príznaky nedostatku vitamínu D v organizme

– bolesti kostí

– slabosť svalov

– závažná astma, najmä u detí

– kognitívne poruchy hlavne u starších

– chronické bolesti

– nadmerné potenie bez akejkoľvek fyzickej aktivity alebo vysokej teploty

– depresívne stavy a úzkosť

Skupina výskumníkov v Nórsku v roku 2008 previedla štúdiu, ktorá sa týkala vplyvu vitamínu D na depresie. Sledovalo sa 441 ľudí s nadváhou a obezitou, ktorí trpeli kvôli tomu depresiami. Ľudí rozdelili na dve skupiny. Výskumníci zistili, že pri vnútornej dávke užívania 20 000 až 40 000 IU vitamínu D týždenne v prvej skupine, mali títo ľudia významne menšie príznaky depresie po uplynutí doby jedného roka, ako ľudia v druhej skupine, ktorí vitamín D neužívali.

Pozitívny vplyv vitamínu D na rôzne choroby

Podľa dr. Normana v American Journal of Clinical Nutrition (2007) priaznivé účinky vitamínu D možno objaviť v pri liečbe širokej škály chorôb ako sú:

– rakovina

– hypertenzia a srdcovo-cievne ochorenia

– obezita

– reuma

– cukrovka I. aj II. typu

– skleróza

– Crohnova choroba

– chrípka a nachladenie

– tuberkulóza

– starnutie

– psoriáza, ekzém, akné a všetky kožné ochorenia

– nespavosť

– strata vlasov a plešatosť

– zubný kaz a paradentóza

– Alzheimerova choroba

– schizofrénia, migrény, neurologické ochorenia

– plodnosť

Dôležitým princípom pozitívneho účinku vitamínu D na tieto ochorenia je, že podporuje tvorbu prirodzených látok, tzv. cytokínov, ktoré majú silné protizápalové účinky. 

Zdroje vitamínu D

Vitamín D prijímame nielen stravou ale aj zo slnka! Preto by sme sa mali snažiť čo najčastejšie opaľovať. Vitamín D neprijmete zo slnka cez okno v kancelárii alebo v aute. Sklo totiž blokuje všetko UVB a zabraňuje tvorbu vitamínu D v tele. Opaľovacie krémy s faktorom nad 15 majú podobné účinky ako sklo, bránia prenikaniu vitamínu D do tela.

V zime keď nie je možnosť svoje telo vystaviť na slnko, je dôležité vitamín D prijímať stravou alebo v suplementoch. Avšak vitamín D v strave býva raritou. Obsahuje ho veľmi málo potravín. Vyskytuje sa hlavne v rybách, hríboch, vajciach, lenže vo veľmi malom množstve.

Odporúčaná denná dávka vitamínu D v suplementoch

– Pre väčšinu ľudí je potrebná minimálna denná dávka okolo 1000 IU

– Ideálna denná dávka je 4000 IU

– Ak má niekto nedostatok vitamínu D, tak pokiaľ sa obnovia zásoby, je potrebné prijímať od 3000 do 5000 UI denne po dobu 12 týždňov

– Deti potrebujú nad 200 IU, aby sa zabránilo jeho nedostatku

Zdroj