Vitamín imunity – vitamín A

Vitamín A je látka rozpustná v tuku a ukladá sa predovšetkým v pečeni ( 90% ), obličkách, vaječníkoch, semenníkoch, tenkom čreve a v pľúcach. Tento vitamín sa nachádza v niektorých pokrmoch živočíšneho pôvodu vo forme retinolu. V rastlinách existuje vo forme provitamínu, ktorý sa nazýva betakarotén ( provitamín A ) a enzymatickým štiepením v črevách sa premieňa na vitamín A.

Schopnosť premieňať karotény na vitamín A majú len bylinožravce a človek, mäsožravce to nedokážu. Vzhľadom na to, že vstrebávanie karoténu z rastlinnej potravy nie je také jednoduché ako vstrebávanie retinolu zo živočíšnej potravy, odhaduje sa, že rastlinného karoténu potrebujeme šesťkrát väčšie množstvo ako živočíšneho retinolu, u diabetikov je to ešte viac.

Vitamín A a zrak

Náš organizmus potrebuje vitamín A na výrobu rodopsínu, farbiva, ktoré nám umožňuje vidieť za tmy. Ak ho nemá, vzniká šeroslepota. Doplnky s vitamínom A môžu mať priaznivý vplyv aj na jedincov so zeleným zákalom. S nedostatkom tohto vitamínu pravdepodobne súvisí viečok a svrbenie očí. Unavený zrak a podráždené oči sa nevyhnú ľuďom pracujúcim pri počítači či tým, ktorí dlho do noci sledujú televíziu. Nepríjemný zápal spojoviek sa dáva do súvislosti s nedostatkom vitamínu A, ale aj ďalších látok ( B2).

Vitamín A a prechladnutie

Často sa opakujúce nádchy, prechladnutie, chrapot, bronchitídy, a tak ďalej, súvisia s nedostatkom vitamínu A. Príčinou je menšia odolnosť proti infekciám sliznice dýchacích ciest. Vitamín A môže liečivo pôsobiť aj na chronické pľúcne choroby. Podľa niektorých výskumov by dokonca pravidelné dávky tohto vitamínu mohli zničiť ohniská tuberkulózy, čo sa dokázalo na zvieratách.

Vitamín A a rakovina

Opakované výskumy preukázali úzku súvislosť medzi zníženým prísunom vitamínu A ( a ďalších antioxidantov ) a zvýšenou náchylnosťou na nádorové choroby, najmä rakovinu krvi, dýchacích ciest, hrtana, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, u žien na rakovinu prsníka a kŕčka maternice a u mužov na rakovinu prostaty.

Zistené nízke koncentrácie tohto vitamínu u fajčiarov priamo súvisia s vyšším rizikom rakoviny pľúč u tejto kategórie ľudí. Napríklad sa zistilo, že fajčiari, ktorí konzumujú veľa zeleniny ( najmä mrkvy ), trpia menej na rakovinu pľúc ako fajčiari, ktorí túto zeleninu konzumujú málo.

Prevencia rakoviny pľúc konzumáciou potravín so zvýšeným obsahom tohto vitamínu či vhodného potravinového doplnku je jedným z najdôležitejších objavov v odbore liečebnej výživy. Tieto výskumy vyznievajú veľmi optimisticky, ale žiaľ, bunky poškodzuje nielen nedostatok, ale aj vysoké dávky tohto vitamínu. Vitamín A pomáha zvyšovať aj účinnosť chemoterapie.

Vitamín A a ženy

Vitamín A je dôležitý pre produkciu progesterónu ( ženského pohlavného hormónu ), ktorý tvorí prirodzenú ochranu plodu v tele matky počas tehotenstva. Pri kolísaní hladiny progesterónu hrozí vyššie riziko potratovosti a predčasného pôrodu.

V knihe Vitamíny a prevencia autorka Antonella Fantóová uvádza, že nedostatok tohto vitamínu môže drasticky znižovať proces hormonálnej syntézy, a to až do takej miery, že môže ovplyvniť ženskosť alebo mužskosť budúceho dieťaťa.

Pozor! Tehotné ženy síce majú potrebu tohto vitamínu, ale pri predávkovaní im hrozí veľké nebezpečenstvo, pretože môže nastať degenerácia v nervovej sústave plodu. Príčinou dlhého obdobia krvácania počas menštruácie môže byť nedostatok tohto vitamínu.

Vitamín A sa používa u žien pri liečbe pošvových kvasinkových infekcií a pri liečbe cyst. U žien v prechode zabraňuje spolu s vápnikom klimakterickým ťažkostiam, ako sú horúčosť, návaly, nervozita a depresie.

Vitamín A a muži

Produkcia pohlavných hormónov a plodnosť závisia aj od dostatočného množstva vitamínu A. Testy vykonávané na mužoch preukázali, že pri nízkej hladine vitamínu A sa znižuje produkcia spermií. Pacienti s cukrovkou majú ťažkosti pri premene betakaroténu na vitamín A. V tejto súvislosti je zaujímavé, že v porovnaní so zdravými mužmi vykazujú práve diabetici päťkrát vyššiu predispozíciu na impotenciu a majú preukázateľný úbytok mužských hormónov.