Ako si vychutnať dovolenku bez toho, aby ste minuli celú výplatu?

Cestovanie je skvelý spôsob, ako spoznať nové kultúry, vidieť úžasné miesta a vytvoriť si nezabudnuteľné spomienky. No pre mnohých ľudí môže byť dovolenka aj značnou finančnou záťažou. Našťastie, existuje veľa spôsobov, ako si ju užiť aj bez toho, aby ste minuli celý svoj mesačný plat.

1, Plánujte dopredu

Skúste si cestu naplánovať nejaký čas dopredu. Čím skôr si rezervujete letenky, tým viac na nich ušetríte. To isté platí o ubytovaní. Pri skorom plánovaní dovolenky si môžete dobre rozmyslieť aj dátum. Snažte sa vyhnúť top turistickej sezóne, kedy sú ceny najvyššie. Ak sa budete nad dovolenkou zamýšľať dopredu, môžete sledovať rôzne zľavy na letenky, ubytovanie alebo zábavné aktivity a budete mať čas navyše na výber adekvátneho cestovného poistenia.

Okrem plánovania dátumu si rozplánujte aj rozpočet. Sledujte svoje výdavky počas minulej dovolenky, ak ste so svojimi výdavkami spokojní, snažte sa držať tohto limitu. Zapisovať si ich môžete do tabuľky alebo do aplikácie. Pri platených atrakciách si kupujte lístky dopredu. Mnoho stránok poskytuje vstupenky lacnejšie alebo výhodnejšie ako pri kúpe na mieste. Môžete tak okrem ušetrených eur napríklad preskočiť rad čakajúcich.  

V mestách sa nachádza množstvo pamiatok a miest, ktoré si môžete užiť aj bez plateného vstupu. Pri dlhodobo plánovanej dovolenke si spravte dopredu podrobný prieskum a itinerár miest, kam môžete ísť zadarmo. 

Okrem miest pohľadajte aj sezónne podujatia, ktoré sú vo veľkých mestách populárne. Koncerty na námestiach, open air festivaly či otvorené výstavy sa konajú bežne pri oslavách štátnych sviatkov. 

Preverte si, či sa vo vašej destinácii nenachádzajú tzv. freetour spoločnosti. Tie v hlavných alebo väčších mestách poskytujú komentovanú pešiu prehliadku mesta, kde sa na konci sami rozhodnete, koľko sprievodcovi zaplatíte.

2, Vynechajte taxíky

Využívajte MHD. Áno, nasadnúť do systému mestskej verejnej dopravy v cudzom meste môže byť desivé, no nenechajte sa odradiť. Vo väčšine metropol sveta nájdete v autobusoch vysvetlivky, ktoré vám povedia, ako sa dostanete tam, kam potrebujete.

V mestách, ako napríklad Amsterdam, by vám peniaze ušetril aj bicykel. Zvážte jeho prenájom. 

Ak ste prišli objavovať mesto, nie je lepší spôsob ako prechádzka po jeho uličkách. Snažte sa hlavne obmedziť taxislužby.

3, Hľadajte alternatívy

Zvážte rôzne alternatívy k hotelom. Existuje mnoho lacnejších a rovnako pohodlných možností, ktorými môžete nahradiť klasický hotel – napríklad rodinné penzióny alebo Airbnb.

Ak ste odvážnejší, určite sa rozhliadnite aj po hosteloch. V tomto prípade si však vyberajte aj podľa lokality. Nie vo všetkých mestách je takáto možnosť bezpečná. 

Pri ubytovaní existuje aj alternatíva, ktorá vás nebude stáť nič. Ide o takzvaný couchsurfing. 

Couchsurfing je služba zdieľanej domácnosti, ktorá umožňuje cestovateľom zadarmo alebo za symbolický poplatok prespať u domácich. Funguje prostredníctvom webovej stránky a mobilnej aplikácie, kde si vytvoríte profil a už len hľadáte domácich s ponukou v meste, kam sa chystáte. 

4, Nejedzte zakaždým v reštaurácii

Dovolenka je samozrejme aj o dobrom jedle. Ak ste z tých, ktorí si radi pochutia, vyhnite sa najmä reštauráciám na námestiach a pri historických pamiatkach. Takéto reštaurácie sú často len cenovou pascou na turistov.

Nie každé jedlo na vašej dovolenke musí byť gastro zážitkom v reštaurácii. Ak chcete spoznať miestnu kuchyňu, môžete sa vybrať aj na trhy, ktoré často ponúkajú nielen potraviny, ale aj jedlá za oveľa nižšie ceny. Takýto street food je obvykle autentickejší. 

Ušetriť vám môže aj taká maličkosť ako voda. Namiesto kupovania vody v obchodoch si ju noste so sebou v opakovane použiteľnej flaši.

Zdroj foto: pexels.com – Torsten Dettlaff / Oleksandr P