Upečený s láskou

Ráno sa jeho slová naplnili a my sme vyrazili smer BA stále netušiac, čo ma čaká. Malý bol samozrejme s nami, tak som premýšľala, či to bude pre celú rodinu alebo len pre mňa. Opäť som k ničomu neprišla, čakala som kedy vyjde s pravdou von. Po príchode do BA som sa dozvedala, že idem na kurz pečenia chlebíka a pečiva. Panenky sa mi pretočili a vravím mu, ty vieš že som unavená?

Nadšenie som zrovna nezdieľala, ale zároveň ma stále tešilo a hrialo pri srdiečku ako si to skvelo naplánoval, premyslel a zrealizoval. Toto je presne jedna z vecí, ktorú na ňom milujem, originálny, vnímavý, ktorý sa snaží svojej žene plniť sny. Vedel, ako sa zvyknem trápiť nad pečením toho správneho špaldového chleba, konečne nebudem musieť kupovať chlieb v pekárni. 

Skôr ako mi stihol všetko povedať sme boli na mieste činu. Stará tržnica sa pýší ozaj krásnymi priestormi a moji muži ma odprevadili priamo pred vchod Jemine, kde to všetko začalo. Na kurze nás bolo 10 žien a dve lektorky. Po krátkom uvitání sme sa pustili hneď do práce.

Ako prvé sme začali so špaldovým chlebom, každá sme si mohli vybrať aký druh si upečieme. Zvolila som skôr klasiku ľanové semiačka, slnečnicové a vlaššké orechy, dalo sa experimentovať napr so slivkami, sušenými paradajkami, ja som volila jednoduchšiu verziu kvôli Alexovi.

Vždy ma demotivuje, ak sa mi niečo nepodarí a chlieb zo špaldovej múky nikdy nebol taký, aby som sním bola spokojná. Počas kurzu som si uvedomila, že to nie je žiadna veda – upiecť chlieb je tak jednouché, len si treba nájsť nato čas, mať dobrý recept a povenovať sa hlavne mieseniu cesta, v ktorom spočíva celý zázrak. Chlieb môžeme pripraviť na milíón spôsobov z rôznych múk, semien, bylín, korenín. Všetko je to len o našej chuti, predstavivosti alebo dostupnosti surovín. 

Zatiaľ, čo sme dali kysnúť chlieb sme si pripravili ďalšie cesto na prípravu kaiseriek so zeleninou. Ja som urobila s mrkvou a mandľami a boli výborné. Tvarovo sa mi teda vôbec nepodarili, ale hlavne je že chutili nášmu drobcovi. Ani neviem porovnať či je jednoudchšia príprava chleba alebo samotného pečiva. Chuťovo ma oslovilo viac pečivo, najlepšie hneď vytiahnuté z rúry. 

Najviac ma prekvapil paleo chlieb. Nikdy by ma nenapadlo, že príprava je tak rýchla a jednoduchá. Mám pocit, že ho bude robiť pomerne často, lebo jeho chuť ma natoľko oslovila, že ho musím čím skôr urobiť. Nie je síce klasický chlieb, pripomínalo mi to skôr nádievku, ktorú som ako dieťa nemala nikdy rada, vlastne asi ani teraz ju nemám rada, ale toto mi naozaj sadlo. 

To najlepšie prišlo nakoniec, keď moji dvaja muži prišli pozrieť, čo som vytvorila. Alex napriek zranenej pusinke neodolal kaiserke a s chuťou sa do nej pustil. Ani neviem ako ubehol ten čas, ale ako mama na plný úväzok som sa ich nevedela už dočkať, bolo to zároveň to najkrajšie ukončenie kurzu, aké som si mohla priať.

Mali sme napečené zdravé, chutné dobroty, ktoré sme spoločne odskúšali, Alex sa tam cítil ako doma, urobil revíziu kuchyne, samozrejme na odchod ho vôbec nebralo. Teším sa keď trošku podrastie a pôjdeme spoločne na kurz varenia, ktoré robia pre mamičky a ich detičky, teda kľudne aj oteckov.

V sobotu bol týždeň od ukončenia kurzu, ja som stihla upiecť pár chlebíkov pri ktorých som mala toho najlepšieho asistenta na svete. Zrazu mi ten môj chlieb chutil oveľa viac, bol vyrobený a upečený s láskou pre moje lásky. Málokedy sa mi stane, že by som bola s niečím tak spokojná ako som bola s týmto chlebom, zatiaľ ma to veľmi baví a verím, že mi to dlho ostane. 

Pečivo som zatiaľ nerobila, ale využila som náš nový mixér na výrobu paleo chlebíka. Teraz mi ostáva už len zlepšovať sa a skúšať nové variácie. Ak sa mi podarí niečo zaujímave zahliadnuť v kalendári kurzov od Jemine bude mi veľkým potešením sa zúčastniť a niečo nové naučiť.