Tip: Desiatový recept od dietologičky

Urobiť zdravú, chutnú, a pritom vyváženú desiatu pre mnohých značí nadľudské úsilie. Avšak vďaka dietologičke PhDr. Karolíne Hlavatej, Ph.D., si s tým už ale hlavy lámať nemusíme. Pripravila niekoľko receptov, ktoré sa môžu pochváliť všetkými plusmi, ktoré sme spomínali vyššie. Už ich len zostáva vyskúšať. Dobrú chuť.

Vajíčkový hamburger

Ingrediencie na 4 porcie

  • 4 vajcia
  • 8 krajcov hriankového chleba
  • 100 g lučiny alebo polotučného tvarohu
  • 2 paradajky
  • rukola

Postup prípravy:

Nasucho pripravíme volské oká, každý chlieb potrieme z jednej strany syrom alebo tvarohom, poukladáme plátky paradajok s trochou rukoly. Nakoniec medzi chleby vložíme hotové vajcia.

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

  •  energia: 1203 kJ
  • bielkoviny: 13 g
  • tuky: 15 g
  • sacharidy: 24 g

Zeleninová nátierka s rybou

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1 väčšia mrkva
  • ¼ zeleru
  • 1 konzerva sardiniek vo vlastnej šťave
  • 1 lyžica majonézy light
  • 100 g lučiny / ricotty
  • 1 citrón
  • 8 krajcov lámankového alebo slnečnicového chleba
  • soľ

Postup prípravy:

Mrkvu a zeler ošúpeme a nastrúhame najemno. Zlejeme nálev zo sardiniek, ktoré zmiešame so zeleninou. Pokvapkáme šťavou z citróna, ľahko osolíme a pridáme majonézu a lúkach / ricottu. Dôkladne premiešame (ak použijeme mixér, nátierka bude jemnejšia) a na záver zľahka osolíme, prípadne okoreníme. Nátierku rozdelíme na 8 krajcov a na záver môžeme ozdobiť citrónom.

Nutričné hodnoty na 1 porciu

  • energia: 1939 kJ
  • bielkoviny: 16 g
  • tuky: 15 g
  • sacharidy: 63 g

Vločkové sušienky s mliekom

Ingrediencie na cca 50 ks sušienok

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček mrkvy
  • ½ hrnčeka cukru
  • ½ hrnčeka hrozienok
  • ½ hrnčeka rastlinného oleja
  • 2½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce

Postup

Mrkvu ošúpeme a nastrúhame najemno. Zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý nanášame cesto. Jednu sušienku upečieme z cesta o množstve zhruba polievkové lyžice. Po vychladnutí podávame s pohárom mlieka.

Nutričné hodnoty

  • 1 sušienka:
  • energia: 260 kJň
  • bielkoviny: 1 g
  • tuky: 3 g
  • sacharidy: 8 g
  • 250 ml mlieka:
  • energia: 573 kJ
  • bielkoviny: 8 g
  • tuky: 5 g
  • sacharidy: 12 g