Slivkovo-čučoriedkový koláč

slivkovo čučoriedkový koláč

Slivkovo-čučoriedkový koláč je tradičný sladký dezert, ktorý je často servírovaný počas letných mesiacov. Jeho úžasnú chuť tvoria jemné kôrky z keksíkov, ktoré sú natreté maslom a posypané kokosom, a náplň z kyslej smotany, sliviek a čučoriedok. Niektorí ľudia tiež pridávajú trochu mletej vanilky, ktorá pridáva dezertu ďalšiu zaujímavú arómu.

Tento sladký koláč je obľúbeným spoločníkom na letné pikniky a rodinné oslavy. Existuje viacero druhov receptov pre túto chutnú pochúťku.

Ingrediencie: 

Na cesto: 

  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 2 čl kypriaceho prášku
  • 2 pl trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 100 g masla

Na náplň:

  • vanilkový puding
  • mlieko
  • 1 pl trstinového cukru
  • mak
  • slivky
  • čučoriedky

Postup: 

Na prípravu náplne sa uvarí vanilkový puding s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Za občasného miešania sa nechá puding vychladnúť.

Na prípravu cesta sa v miske zmieša múka s kypriacim práškom a cukrom. Pridá sa maslo a vajcia a poriadne sa cesto premieša. Môže sa pritom použiť ručný mixér.

Zmes sa nanesie na dno vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladí sa. Na cesto sa ešte nanesie vychladnutá náplň a rovnomerne sa posype makom. Na vrch sa poukladajú slivky a čučoriedky.

Pečie sa na 170 °C cca 35 minút.

Dobrú chuť