Redukčné stravovanie

Ak váš osobný test nedopadol príliš dobre, spoľahnite sa na Redukčnú Diétu, ktorá prirodzene zmení vaše stravovacie správanie a pomôže vám osvojiť si žiaduce stravovacie návyky. Strava sa na úspechu chudnutia podieľa viac ako 70 %. Pri racionálnom stravovaní je optimálny denný príjem energie od 9 do 12 tisíc kJ.

  • chudnutie si starostlivo naplánujte
  • prehodnoťte svoju životosprávu a zistite, akých chýb sa dopúšťate
  • postavte si reálne ciele
  • získajte dostatok vedomostí o potravinách a stravovaní počas chudnutia a tiež po jej ukončení
  • pripravte si stratégiu stravovania, redukčné menu, nakupovanie i recepty na prípravu jedál
  • stanovte si týždenné tempo redukcie a spôsob kontroly dodržania redukčného režimu
  • redukčný režim začnite dodržiavať vtedy, keď na chudnutie máte dostatok času a ste v psychickej pohode
  • podporte chudnutie pohybom a vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vašej aktuálnej telesnej kondícii, zdravotným možnostiam a záľubám
  • konzumácia veľkých porcií a veľkého množstva jedla
  • priebežné jedenie počas celého dňa
  • nepravidelné stravovanie s jednou až dvoma dávkami za deň
  • presunutie ťažiska najväčšieho energetického príjmu na večer
  • príjem potravín s vysokým obsahom energie – pasívne prejedanie sa
  • nadmerný príjem cukrov a tukov
  • jednostranná strava
  • nedostatočný príjem tekutín
  • nadmerný príjem špecifických živín – napríklad potraviny s vysokým GI
  • nadmerný príjem tekutín s vysokým obsahom energie
  • nevhodné stravovacie správanie – napríklad sledovanie televízie, čítanie
  • rýchle a hltavé jedenie, jedenie veľkých súst
  • používanie jedla ako spôsob odmien a trestov
  • jedenie zo zvyku bez prítomnosti hladu
  • jedenie vo vypätých situáciách na zmiernenie napätia, pri strese,

Výživa

Nároky organizmu na živiny s ohľadom na zabezpečenie jeho fyziologických potrieb, udržanie zdravia, optimálnej fyzickej a psychickej aktivity zohľadňuje racionálna výživa. V záujme uchovania zdravia sú vytvorené medzinárodné výživové stratégie a odporúčania.

Odporúčania pre racionálnu výživu

Racionálna strava má byť pestrá a vyvážená, jej príjem má byť pravidelný, tj. 3 až 5-krát za deň. Zastúpenie všetkých základných živín, ochranných látok a vody má byť optimálne. Rozmanitá a pestrá strava má obsahovať dostatok zeleniny a ovocia, nízkotučných mliečnych výrobkov, chudého mäsa a morských rýb. Vyskúšajte napríklad chutný grécky šalát.

Príjem kuchynskej soli nemá byť vyšší ako 6 gramov denne a množstvo alkoholu by nemalo byť vyššie ako 20 až 30 gramov denne.

Pokrmy je vhodné pripravovať varením, dusením, pečením, pri minimálnom použití oleja a cukru. Telesnú hmotnosť je potrebné udržiavať v ideálnom rozpätí indexu telesnej hmotnosti BMI 18,9 až 24,9. Vhodné je denne vykonávať miernu fyzickú aktivitu.

Racionálna strava a nároky na živiny:

  • Sacharidy 55 % (z toho 10 percent jednoduché)
  • Tuky 30 % (z toho 40 až 50 percent môže byť živočíšneho pôvodu)
  • Bielkoviny 15 % (z toho 20 percent môže byť rastlinného pôvodu)

Pri redukčnom diéte, rovnako ako pri racionálnom stravovaní, treba v jedálničku kontrolovať celkový denný príjem energie, množstvo prijatých tukov a jednoduchých cukrov.

Je potrebné prijímať pestrú a vyváženú stravu, ktorá má optimálny pomer všetkých základných živín, obsahuje ochranné látky, ako sú vitamíny, minerály, enzýmy, vláknina. K zásadám redukčného stravovania patrí aj pravidelný a dostatočný príjem vhodných tekutín.

Stravovanie podľa Redukčnej Diéty rešpektuje všetky odporúčania racionálnej výživy, ale líši sa od nej množstvom energie a percentuálnym zastúpením základných živín.

Redukčná diéta a nároky na živiny v percentách:

  • Sacharidy 50 – 55 % (z toho 5 percent jednoduché a 95 percent zložené)
  • Tuky 20 – 25 % (z toho 40 až 50 percent môže byť živočíšneho pôvodu)
  • Bielkoviny 20 – 25 % (z toho 20 percent môže byť rastlinného pôvodu)