Recept: Špaldová pizza

spaldova-pizza

Minulý týždeň sme s priateľom rozmýšľali čo si uvaríme a dohodli sme sa nakoniec, že si urobíme pizzu. Najlepšia by bola zo špaldovej múky, aby bola trošku zdravšia. Prezreli sme niekoľko receptov a nakoniec sme ju nejako urobili. Aj keď sa to nezdá, pizza nie je až taká náročná ako sa zdá. Najťažšie na celom procese je výroba cesta.

Na špaldovú pizzu budeme potrebovať:

  • špaldová múka /najlepšia je hladká, my sme použili celozrnnú a tá bola tiež super/ – 600g
  • mlieko /obyčajné, sójové / – 300 ml
  • 4 – 5 PL olivového oleja/ môžeme použiť aj slnečnicový/
  • 2 KL morskej soli / môžeme použiť aj obyčajnú/
  • 1 KL cesnaku
  • 1 balenie rajčinového pretlaku
  • pizza korenie
  • veľa syru, najlepšie eidam alebo mozzarella / musí sa rozpustiť/
  • šunku podľa chuti
  • rôznu zeleninu a ingrediencie na oblohu podľa chuti
  • 7g droždia 

Z cesta sa dá spraviť 8 okrúhlych pízz, takže ak chcete menej, použite iba polovičné dávky. Najlepšie na pečenie pizze je použitie okrúhleho plechu, ktorý je dierkovaný a tak sa pizza môže piecť aj zospodu.   Začiatok – cesto. Po použití všetkých týchto ingrediencií sme mali cesto dosť lepkavé, takže sme pridali cca 150 g múky.

Keď už bolo cesto zamiesené, na vaľkanie atď. sme minuli tiež kúsok múky. Cesto vyvaľkáme tak aby bolo čo najtenšie, samozrejme, ak niekto preferuje inú hrúbku cesta je to len na ňom. Pri tom ako budeme na cesto dávať ostatné ingrediencie rúru si rozohrejeme na vysokú teplotu – 250 °C. Rajčinový pretlak si zmiešame spolu s pizza korením a cesnakom.

Najlepšie lyžicou nanesieme na cesto rajčinový základ. Syr, ktorý si pred tým nastrúhame dáme na rajčinový základ. Čím viac tým lepšie. Následne použijeme všetky veci, ktoré na pizzi chceme mať. Dáme do trúby na cca 10-15 minút. Sledujeme okraje pizze dokým nebudú chrumkavé. Pizzu vyberieme a môžeme podávať, no najmä papať!

Dobrú chuť!