Nepečená vianočná torta – sušené slivky, orechy a čokoláda – recept

vianocna-torta

Nepečené torty a raw koláče (pripravené bez varenia) neprechádzajú tepelnou úpravou a často obsahujú výživné látky z orechov, sušeného ovocia či rastlinných olejov. Ich príprava je obmedzená na použitie určitých prísad, ktoré sa nemusia piecť. Z nich potom vznikajú rôzne varianty koláčov a zákuskov.

Z možných ingrediencií, ktoré sa dajú takto pripraviť, si môže každý vytvoriť svoju vlastnú nepečenú tortu alebo raw koláč presne podľa svojej chuti. Typické prísady sú sušené ovocie, semiačka, rozmixované orechy, kokosový olej, strúhaný kokos, čokoláda, kakao, vanilka, tvaroh, šľahačka, rôzne ovocie, javorový sirup, …

Tieto recepty sú zväčša ľahké na prípravu – vybrané prísady buď roztopíme vo vodnom kúpeli alebo jednoducho všetko zmiešame a necháme zachladiť. Pre moju vianočnú tortu som si vybrala „zimné“ ingrediencie – sušené slivky, orechy, škoricu, čokoládu a sneh v podobe strúhaného kokosu.

Recept

  • sušené slivky
  • 1 hrnček vlašské orechy
  • 1 hrnček škorica
  • pol KL kokosový olej
  • čokoláda na varenie 2 ks (200 g)
  • šľahačka (smotana na šľahanie) 1 ks (250 ml)
  • tvaroh 1 ks (250 g)
  • strúhaný kokos na posypanie

Postup

  1. Základ torty vytvoríme tak, že sušené slivky a vlašské orechy spolu rozmixujeme v mixéri. 
  2. Pridáme pol kávovej lyžičky škorice a 1 kopcovú polievkovú lyžicu kokosového oleja.
  3. Rukami pomiešame, vložíme do tortovej formy a zarovnáme.
  4. Pripravíme si vodný kúpeľ – do jedného veľkého hrnca dáme variť vodu a druhý menší hrniec do tejto vody položíme. Do malého hrnca dáme roztopiť jeden a pol (150 g) čokolády.
  5. Do misky vylejeme polovicu šľahačky, na jemno rozmixovaný tvaroh a roztopenú čokoládu, všetko pomiešame.
  6. Takýto krém vylejeme do tortovej formy, ako druhú vrstvu. 
  7. Polevu si znovu pripravíme vo vodnom kúpeli tak, že zmiešame polovicu čokolády (50 g), polovicu šľahačky a 1 kávovú lyžičku kokosového oleja. Všetko spolu miešame kým zmes zhnedne a čokoláda sa úplne rozpustí. Vychladnutú zmes vylejeme do tortovej formy.
  8. Hotovú tortu posypeme „snehom“ vo forme strúhaného kokosu a necháme ju v chladničke zatuhnúť minimálne dve hodiny.